2017-tabel: FCK på toppen, AaB skraber bunden
Foto: Jan Christensen/Getty Images
Superliga

2017-tabel: FCK på toppen, AaB skraber bunden

FC København har med nød og næppe fået flest point i 2017, ét mere end FC Nordsjælland. AaB har til gengæld var dårligst.

Ståle Solbakken taler somme tider om, at FC København går gennem cyklusser. Det tager et par år at opbygge de store hold, som klubben havde et af i sidste sæson, og på et tidspunkt falder det fra hinanden, så en ny cyklus med opbygning kan begynde.

Men fodboldens mest uafvendelige cyklus er sæsonernes skiften. Hver sommer nulstiller vi det, der er sket det sidste år: point, mål, placeringer. Et rent lærred at male på.

Helt at adskille det, der skete frem til maj, og det, der sker nu, er dog svært. AaB ligner eksempelvis et hold, der er ramt af den nedtur, der har varet noget længere end denne sæsons fem kampe. Og kigger man på tabellen for kalenderåret 2017, afslører den også, at nordjyderne skraber bunden. 

Morten Wieghorsts mandskab kun fået 15 point i 18 kampe i 2017. AaB (og Silkeborg IF) har ganske vist spillet to kampe færre end alle de andre hold, fordi de blev slået tidligt ud af Europa League-playoff i foråret, men selv hvis AaB'erne havde vundet de to ekstra kampe, ville de stadig ligge på sidstepladsen med en dårligere målscore end Randers FC.

I den anden ende af tabellen ligger FC København stadig nummer ét trods den pointfattige start på denne sæson. Men holdet har kun fået ét point mere end FC Nordsjælland og fire mere end OB, der ligner de to store vindere i 2017 sammenlignet med 2016.

Værd at bemærke er også, at Brøndby IF ligger midt i tabellen på sjettepladsen trods en aktuel andenplads i den rigtige tabel for denne sæson. Det var altså i høj grad holdets gode efterår, der sikrede sølvmedaljerne. I foråret var kun SønderjyskE dårligere i mesterskabsspillet.

Modellen har den svaghed, at en stor del af foråret blev spillet i netop mesterskabsspillet og nedrykningsspillet. Det betyder, at eksempelvis FC København i teorien har haft sværere kampe end AGF.

Alligevel er det værd at bemærke, at de tre dårligste 2017-hold alle spillede med i nedrykningsspillet, og at fem af holdene i top 6 spillede mesterskabsspil i foråret. Forskellen på modstandernes niveau har åbenbart ikke gjort så stort et udslag.

Herunder kan du se hele tabellen for 2017, som kun tæller de 12 hold, der har spillet Superliga i både foråret og efteråret.

Sådan gjorde vi:

2017-tabellen medregner som nævnt kun de 12 Superliga-hold, der hverken er rykket op eller ned i år. Point og mål er regnet sammen ud fra efterårets fem kampe samt alle i foråret bortset fra AC Horsens' to playoffkampe mod Vendsyssel FF og Europa League-playoffkampen mellem Randers FC og FC Midtjylland.

Det betyder, at 10 af holdene har spillet 20 kampe, mens AaB og Silkeborg må nøjes med 18, fordi de som nævnt røg tidligt ud af Europa League-playoff.