Video : Tipsbladet
Superliga

Skeptisk Ståle Solbakken advarer mod "Barcelona-syge"

Ståle Solbakken bryder sig ikke om, at børn helt ned til 10 år skal konkurrere mod de bedste jævnaldrende.

Børn skal først og fremmest have lov til at være børn, lyder det fra Ståle Solbakken, der har kastet sig ind i diskussionen om, hvor tidligt man bør fremme en præstationskultur.

Terje Lübeck driver til dagligt Norsk Fotbollakademi, NFA, som hvert år sender helt unge norske fodboldspillere i 10-12 års-alderen til internationale turneringer, hvor de dyster mod jævnaldrende, der også har et særligt talent for fodbold.

Rent faktisk bryder NFA børneidrætsbestemmelserne i Norge, men Terje Lübeck har fået medhold i en retssag mod det norske fodboldforbund, fordi NFA er privatejet og derfor ikke er underlagt samme regler. 

Læs også:FCK-manager: Brentford og FC Midtjylland er alvorlige konkurrenter

Det gør dog ikke, at Ståle Solbakken er udpræget tilhænger af Norsk Fotbollakademi.

- Jeg ser ikke, at det er helt galt, men jeg har altid advaret imod "Barcelona-sygen". Hvis man allerede har spillet turneringer mod de største, så bliver alt efterfølgende en nedtur, siger Ståle Solbakken til VG og tilføjer:

- Det handler om at se fornuften i det. Nogle kan godt håndtere at være professionel i 11-12 års-alderen, men de fleste har behov for at være et barn og prøve lidt forskelligt. Jeg tror ikke, at det er afgørende for, om man bliver en god fodboldspiller, men det kan måske føre til, at man stopper tidligere. Og så går man måske glip af et talent eller en pølsesælger, og norsk fodbold har brug for alle.

Læs også:Thomas Delaney: Jeg vil gerne hjem til FC København

Terje Lübeck er ikke overraskende uenig med Ståle Solbakken. NFA-ejeren sender hvert år spillere til Mundialito Cup i Portugal, hvor børn helt ned til 10 år fra hele verden møder hinanden. 

- Vores spillere får syn for, hvor utroligt god man kan være, når man er 12 år. Det giver motivation til at træne endnu mere. Vi spiller mod Real Madrid og Barcelona og troede, at vores spillere ville miste lysten, men mange af dem er blevet inspireret og træner endnu mere, siger Terje Lübeck til den norske avis.

I Norge er der også en regel om, at børn ikke må konkurrere om placeringer, før de er fyldt 11 år, men den regel kan NFA altså også omgås, fordi akademiet er privatejet. 

Læs også:Zuma vil sende søn til FCK: Jeg behøver ikke engang kontakte dem

Læs også:FC København overvejer nye transfermål: Virkelig attraktive spillere

Læs også:Superliga-kollega roser Solbakken: Han var meget mere ubarmhjertig tidligere