Video : Tipsbladet
Superliga

Stort interview med FCN-sportschef: Jeg er fandeme så stolt

FC Nordsjællands sportschef Jan Laursen jubler over pladsen i top seks og ser frem mod et transfervindue, der kan blive meget anderledes end først antaget.

I sidste sæson sneg FC Nordsjælland sig med i mesterskabsspillet, fordi klubben scorede ét mål mere end AaB. I denne sæson er dramaet til at overse for Farum-klubben, der allerede er sikret en plads i top seks før sidste spillerunde. 

Dermed kan sportschef Jan Laursen sidde roligt i sædet, når han som én af få personer er på plads på Right to Dream Park på søndag, når FC Nordsjælland møder topholdet FC Midtjylland i sidste runde i grundspillet.

FCN-bossen er naturligvis glad for, at der kan sættes flueben ud for sæsonens første delmål.

- Det er super vigtigt, og det var et klart mål. Jeg er fandeme så stolt på klubbens vegne. Der er så mange, der har bidraget – ikke bare her i klubben, men på begge vores akademier på tværs af to kontinenter, siger Jan Laursen til tipsbladet.dk.

FC Nordsjælland sagde forud for denne sæson farvel til Victor Nelsson, Karlo Bartolec, Mads Valentin Pedersen og Andreas Skov Olsen, og mange var skeptiske på vegne af nordsjællænderne. Endnu én gang har klubben dog klaret sig i mål ved primært at "fylde op" med egne talenter.

- Vi mistede mange stamspillere før denne sæson, og jeg kan huske, at jeg efter første spillerunde stod i Horsens og kunne høre Stig Tøfting kalde os nedrykningsfavoritter. Det, synes jeg, var helt fair, at han sagde det, men nu er vi med for fjerde år i træk. Det er også en reminder om, at vi hele tiden skal arbejde hårdt og ikke tage noget for givet, lyder det fra sportschefen.

Det er sundt at være ydmyg
FC Nordsjælland har prøvet det med at blive afskrevet mange gange. Det sker ofte i kølvandet på endnu en sommer, hvor klubben har solgt de bedste spillere fra den forgangne sæson uden at købe nævneværdigt ind udefra.

Men hvor kommer den tvivl fra?

Klubbens dårligste placering de seneste fire år er en sjetteplads, og det vidner om et stabilt, højt niveau, så er der overhovedet grund til usikkerhed, når snakken falder på FC Nordsjælland?

- Det er faktisk et interessant spørgsmål, for hvor selvsikker skal man være? Kigger man på statistik og tal over de seneste ti år, bør vi være forholdsvis selvsikre, men det er også sundt at være ydmyg, og to af årene har vi klaret det på sidste spilledag. Det alene gør, at man ikke skal tage noget for givet. Men jeg synes bare, at der er en fantastisk ånd i forhold til at opnå noget i den her klub, siger Jan Laursen og fortsætter:

Læs også:Rundens Hold i Superligaen - 25. spillerunde

- Vores model er meget anderledes, fordi vi så ofte siger farvel til vores stamspillere. Men jeg bilder mig ind, at lige præcis det, som mange andre peger på som én af vores svagheder, på mange områder også er vores styrke. Spillerne ved, at hvis de leverer, så skal der nok blive plads i vores system. Det giver os et exceptionelt godt træningsmiljø. 

Jan Laursen fastslår flere gange, at han godt kan forstå, at folk udefra ofte ikke er særligt optimistiske på FC Nordsjællands vegne forud for en sæson. 

Det skyldes formentlig det faktum, at alle kender de spillere, der siger farvel, men kun meget få har kendskab til de spillere, der kommer op fra klubbens to akademier. Nu kender hele fodbold-Danmark Abu Francis, Kamaldeen Sulemana, Mohammed Diomande og Isaac Atanga, men faktum er, at sidstnævnte er den eneste af de fire, der havde optrådt for FCN's bedste mandskab før denne sæson. Atanga spillede 19 minutter i sidste sæson.

- Vi ved jo, at der er rigtig gode spillere på vej, som ikke ret mange kender til, og det gør, at vi nok er mindre bekymrede end mange andre, men det betyder ikke, at vi ikke er bekymret. Flemming (Pedersen, red.) er måske mindst bekymret af alle med det ekstremt kloge fodboldhoved, han har.

- Men det at bekymre sig gør også, at man er ekstra opmærksom på at være grundig. Jeg har stor respekt for dommedagsprofetierne, for de bekræfter mig også i, at vores model er svær at forstå, lyder det fra Jan Laursen.

Vi kan ikke tale os til store transfers
Som alle andre klubber har FC Nordsjælland været hårdt ramt af coronakrisen, og Superliga-klubben har fortsat en række medarbejdere, der er hjemsendte med lønkompensation.

Det endelige facit af coronakrisen er ikke gjort op i FC Nordsjælland, men den får betydning. Det er Jan Laursen ikke i tvivl om.

- Det er for tidligt at sige, hvad der kommer til at ske. Det vigtige var at komme i gang, og det er vi nu. Det er svært at forestille sig, at branchen som helhed ikke går en meget udfordrende tid i møde, men det gælder også mange andre brancher, siger sportschefen og tilføjer:

- Krisen ændrer ikke ved den måde, vi gerne vil gøre tingene på. Vi er nået langt i Danmark, men mange lande er stadig udfordret. Vi har et godt ejerskab og en fantastisk formand (Tom Vernon, red.), så jeg ved, at vi gør alt for at køre bedst muligt videre. 

FC Nordsjælland lever i høj grad af at udvikle unge spillere og sælge dem videre. Den model har klubben haft enorm succes med de seneste år, og der var udsigt til endnu en stor sommer med oplagte salgsemner som Mohammed Kudus, Magnus Kofod Andersen og Isaac Atanga foruden Mikkel Damsgaard, der allerede er blevet solgt til Serie A-klubben Sampdoria.

Læs også:Kudus motiveret af interesse: Han render ikke rundt med et til salg-skilt

Nu er der udsigt til et meget anderledes transfervindue på verdensplan og formentlig også i FC Nordsjælland.

- Det bliver det helt sikkert. Der vil være færre transfers, og mange spillere får det svært, hvis deres kontrakter er løbet ud. Jeg har generelt svært ved at se, at situationen er en fordel for nogen. Men vi er i en bedre position end mange andre, fordi vi i mange år har været så tydelige omkring, hvad vi står for, men det betyder ikke, at jeg løber rundt med armene over hovedet, siger sportschefen.

Har I måttet skrinlægge nogle planer for det kommende transfervindue?

- Nja... Vores model gør, at vi primært rekrutterer fra vores to akademier, og der er vi priviligerede i den forstand, at det vindue er åbent hele året. Fødekilden er intakt, og hvad der kommer til at forlade os, må tiden vise. Jeg er fortrøstningsfuld i forhold til, at der er et marked for dygtige unge spillere.

Vil I stadig kunne sælge dyrt?

- Det må tiden vise. Jeg kan i hvert fald mærke, at klubberne godt ved, der er dygtige spillere her, men man kan ikke tale sig til det. Jeg er sikker på, at vi har så dygtige spillere, at der nok skal være efterspørgsel, men så er spørgsmålet på hvilket niveau, slutter Jan Laursen.

Jan Laursen overtog tjansen som sportschef for FC Nordsjællands Superliga-mandskab forud for denne sæson. Han afløste Carsten V. Jensen, der blevet hentet til Brøndby IF som fodbolddirektør. 

Læs også:Kickoff samtidig: Her er TV-programmet for sidste Superliga-runde

Læs også:FCN-profil skifter klub, men ved ikke hvornår: Det er lidt irriterende

Læs også:FCM-teenager fik debut: Jeg har drømt om det, siden jeg var en lille knægt