Video : Tipsbladet
Superliga

Brøndby-drengen Bruus ser frem til derby: Der er noget had i de kampe

FC København og Brøndby IF mødes på søndag i sæsonens første københavnske derby, og det kribler allerede i kroppen på Brøndby-backen Andreas Bruus. Det er nemlig ikke bare endnu en kamp - for en Brøndby-dreng er det den største kamp.

Det kan godt være, at der ikke må komme ret mange mennesker på stadion, når FC København og Brøndby IF mødes på søndag i sæsonens første københavnske derby, men det ændrer ikke på, at det er noget særligt, der venter for de to hold.

Faktisk er det ganske specielt, hvis man spørger den omskolede angriber Andreas Bruus, der spiller højre wingback for Brøndby. Han har nu to derby-kampe på cv'et, og han glæder sig meget til den tredje, som han forventes at starte inde i senere søndag.

Tipsbladet.dk har taget en snak med Brøndbys lovende unge back.

Hvordan bliver det at spillet derby på søndag?

- Som Brøndby-dreng er det altid helt specielt at spille et derby, om der er tilskuere eller ej. Så kan vi snakke om, at det måske er lidt mere specielt, når der er tilråb fra begge ender, men helt sikkert - det er den største kamp, man kan opleve at spille i Danmark. Jeg ved ikke, om det er en ære, men det er specielt i den form, at du ligesom er en del af noget større.

Ville du foretrække, at der var tilskuere, og der blev piftet af dig?

- Ja, det ville man nok. Det oplevede vi sidst, vi var i Parken. Indimellem kan det motivere ekstra meget, at det er alle mod os, så man vil foretrække, at der er fans. Men også vores fans i Parken. Sådan er det nu, omstændigheder er sådan, og så må vi gøre det bedste med det, vi har.

Selv om det er "endnu en kamp" - kan man mærke, at det er noget særligt?

- Man kan altid mærke det op til sådan en kamp her - i hele ugen op til. Det er en speciel kamp, det kan man ikke komme uden om. Selv om man nok ikke skal sætte ring om kampene, for alle tæller det samme, har det også noget at gøre med ære og stolthed. Der er fight og had mellem de to klubber. Jeg er selv vokset op herude og har oplevet det både ude- og indefra. Det er noget, man mærker fra mandagstræningen og hele vejen frem til søndag, når kampen starter.

Og sådan nogle kampe har vel deres eget liv, og det handler om fight og nærkampe og andenbolde?

- Dommerlinjen er ofte hævet i et derby, og der er fans, der sætter pres på dommeren. Du kan høre det, hvis du vinder en herretackling inde på banen, og det kan du også ude på tribunen. Der vil altid være en reaktion på at vinde en tackling.

Læs også:Superliga powerranking: Kan BIF, AGF og OB holde sig over FC-klubberne?

- Men nu er der ingen tilskuere, så alt den snak, der også er mellem spillerne i et derby, er måske noget, der bliver dæmpet lidt, fordi alt kan høres. Der kommer ikke tilråb fra lægterne denne gang. Tingene vil blive dæmpet en smule, men der vil altid være den samme intensitet, det kommer bare an på, hvor højt dommeren sætter linjen.

Hvad betød det for dig at starte inde i sidste derby i Parken?

- Det er med til at sætte gang i ens drømme. At få lov at spille, starte inde og spille 90 minutter er det største, jeg har oplevet indtil videre. En sejr kunne vi godt have taget med, så havde det toppet det hele. Men alt i alt er det jo dét, man kæmper for og drømmer om, når man render rundt til kampe om søndagen op igennem hele systemet. Det er det samme, når du spiller U17, U19 og U15. Når du møder FCK, er det bare en speciel kamp.

Har de ungdomskampe også den samme intensitet og nerve?

- 100 procent. Intensiteten hæves altid i de her kampe. Der er noget had, og når du spiller i FCK og Brøndby, om det er U15, U19 eller U17, kender man til det had. Jeg vil ikke sige, at dommerlinjen er mere international i de kampe, men i tacklingerne bliver der skraldet igennem. Det er nogle kampe, der bliver spillet på et højt niveau, også i U19 og U17.

Både jeres U17 og U19 tabte jo til FCK i weekenden, så der er vel noget at revanchere?

- Det har vi i hvert fald. Nej, jeg tror ikke, det gik så godt. Jeg så dog ikke kampene, så det kan jeg ikke sige så meget om, men vi skal helt sikkert revanchere det.

Hvad giver dig tro og håb om, at det ender godt for jer på søndag?

- Vi spiller måske ikke så god en første halvleg mod Nordsjælland, men vi kommer ud med et helt andet udtryk til anden halvleg og vender kampen til vores fordel, og det skal vi tage med. Vi spiller godt i anden halvleg, og vores trup er til det. Der er højt niveau til træning, og folk de giver den gas.

- Og så skal vi tage in mente, at FC København ikke har haft de bedste kampe her på det seneste - de har ikke haft så mange sejre - om det så er træningskampe eller her senest mod Odense. Jeg vil sige, at det er os, der er lidt på toppen og har momentum, og det skal vi helt sikkert bevare. Vi skal smadre igennem i Parken.

Har du nogle særlige derby-minder?

Læs også:Ståle Solbakken om IFK Göteborg: Ikke et hold vi bare skal slå

- Jeg har et minde. Jeg husker Mike Jensens sidste derby for Brøndby, hvor vi vinder 1-0, og han scorer til sidst (pokalkamp, red.). Alle fansene løb ind på banen. Det husker jeg tydeligt.

Var du en af dem, der løb ind på banen?

- Det tror... Nej, det var jeg ikke. Det må jeg helst svare nej til.

Husker du andre derby-kampe?

- Hvis jeg skal tage en speciel kamp - og der var jeg i truppen, men ikke udtaget - er det, hvor vi vinder til sidst på et frispark af Hany Mukhtar (april 2018, red.). Det var vanvittigt. Og det var i en god sæson. Det var en vanvittig og vigtig sejr, men dem er der så mange af. Vi har også kampen, hvor (Simon) Tibbling scorer i sin debut, og det var fuldstændigt vanvittigt (august 2017, red.). At få de sejre i sidste øjeblik er noget af det fedeste, man kan opleve. Især hjemme mod FCK.

Du har to gange uafgjort - nu vil du selv have en sejr?

- Det er stensikkert. Det skal jeg være med til at opleve og gerne på søndag.

Har du venner i FC København-truppen, du skal have sms'et lidt med inden kampen?

- Venner og venner. Selvfølgelig er der bekendte som (Jonas) Wind og sådan, det er jo min årgang, og ham har jeg altid spillet mod. Han er dygtig, og jeg har altid kendt ham. Men venner, det vil jeg ikke sige.

Slet ikke på søndag?

- Nej, overhovedet ikke.

Læs også:Andrija Pavlovic-agent: Brøndby vil være et godt skifte

Læs også:Afstemning: Kommer FC Midtjylland i Champions League-gruppespillet?

Læs også:Avis: Andrija Pavlovic er enig med ny klub