Video : Tipsbladet
Superliga

FCK-legende risikerer bøde - men der er et smuthul

Per Wind agerer uberettiget agent for Jonas Wind, og det kan koste bøde for både spilleren og agenten. Der findes dog smuthuller.

Forleden kunne Eurosport afsløre, at klublegenden og teammanageren i FC København, Per Wind, formentlig agerer på kant med fodboldens regler. Han er nemlig agent for sin søn Jonas Wind, der er FCK-profil og landsholdsspiller, samtidig med at han altså er ansat i klubben.

Derudover var Wind ikke registreret fodboldagent i DBU, hvilket reglerne kræver. Han havde heller ikke en repræsentationsaftale med Jonas Wind, hvilket reglerne også foreskriver. En advokat med speciale i sportsret bekræfter over for tipsbladet.dk, at begge dele er mod reglerne.

- Der står ret klart, at hvis man agerer som agent, skal man have en repræsentationsaftale, og man skal anmelde sig til DBU, siger Adam Ringsby-Brandt, partner hos Bertel Rasmussen Advokater, der tilføjer om interessekonflikten i at være ansat af FCK og samtidig repræsentere en af klubbens spillere:

- Når man har dobbeltroller, er det problematisk for ens inhabilitet. Man må jo ikke have andre interesser end spillerens eller klubbens, hvis man er agent for klubben. Er han FCK's mand eller Jonas Winds mand? 

Ringsby-Brandt nævner som eksempel, at hvis Jonas Wind skal have forlænget sin kontrakt, og Per Wind skal forhandle på hans vegne, er han nødsaget til at forhandle med sin egen chef. 

Læs også:Bombe: Jonas Winds agentaftale kan være ulovlig

Det er DBU's administration, der i givet fald skal udmåle en straf. Derefter kan kendelsen appelleres til Fodboldens Disciplinærinstans.

Strafferammen for at bryde agentreglerne er lige fra en advarsel til en permanent fratagelse af retten til at være registreret agent. Adam Ringsby-Brandt vurderer, at den mest sandsynlige straf, såfremt Per Wind altså bliver straffet, er en bøde.

- Jeg vil skyde på, at det bliver en bøde i første omgang. For man vil nok skele til, at der faktisk er en familiær relation.

Per Wind kan dog slippe, hvis han ikke er under DBU's domæne.

- Hvis han er medlem i enten B1903 eller KB (FCK's to moderklubber, red.), kan han godt straffes af DBU. Det store problem er, hvis man bare render rundt og agerer som agent, for DBU kan ikke straffe én, hvis man ikke er medlem af nogen fodboldklub eller registreret som agent. For så er man uden for deres sanktionsmuligheder, forklarer Adam Ringsby-Brandt, partner hos Bertel Rasmussen Advokater.

- Han skal være medlem et eller andet sted rent formelt for at være underlagt DBU's regler. Jeg er i tvivl om, hvorvidt man også er underlagt dem, bare fordi man er ansat et sted (i dette tilfælde FCK, red.).

Advokaten påpeger dog, at Per Wind kan slippe for straf, hvis han har informeret alle parter om sin interessekonflikt.

Læs også:Flere coronasmittede i FC København: Tre spillere tester positiv

- Der er undtagelser, hvis man får skriftligt samtykke fra alle parter, selv om man har en interessekonflikt. Det er så i princippet FCK, Jonas Wind og en eventuelt køberklub, der skal bekræfte, at de er indforstået med det, siger Adam Ringsby-Brandt.

- Han kan komme ud af det, hvis alle går med til det og er indforstået med det. Og man må vel antage, at FCK allerede har godkendt det. Han skulle i princippet have oplyst FCK på det tidspunkt, han begyndte at repræsentere Jonas Wind. Det kan han også godt have gjort i princippet. 

Advokatens udlægning bekræftes af de regler, der styrer området for fodboldagenten. Nærmere bestemt DBU's cirkulære 117. Vil man selv læse efter, skal man finde punkt 8.2.4 her.

Det bliver dog sværere for Per Wind at bortforklare, at han ikke er registreret som fodboldagent hos DBU eller har en repræsentationsaftale med Jonas Wind, mener Adam Ringsby-Brandt. DBU's egen liste over de aftaler kan findes her.

Det fremgår, at den i hvert fald er opdateret 1. december - altså knap to uger efter Per Wind agerede agent for Jonas Wind ved at udtale sig til B.T.

Også Jonas Wind risikerer straf. Han er nemlig ansvarlig for at indsende repræsentationsaftaler til DBU, men det tyder altså på, at han har forsømt at underskrive sådan en med sin far.

- Spilleren kan godt blive straffet, for han har også pligt til at sørge for, at der er styr på de her regler, som agenten er underlagt, siger Adam Ringsby-Brandt.

Til gengæld slipper FC København formentlig for straf. Agentreglerne gælder kun for klubber i de tilfælde, hvor agenter arbejder som agenter for klubberne.

Se Eurosports indslag i toppen af artiklen.

Læs også:Per Wind er ved at revne af stolthed over Jonas Winds landsholdsmål

Læs også:Enig med Ståle: Jonas Wind kan koste mere end 100 millioner

Læs også:Rundens Hold i Superligaen - 11. runde