Video : Tipsbladet
Champions League

Afsløring: Dette kan blive danske klubbers helt nye vej i CL

Champions League og Europa League bliver vendt på hovedet, og Superliga-klubbernes vej i CL og EL kan blive ændret dramatisk fra 2024.

Der er igen en revolution på vej i Champions League.

Fra 2024 skal turneringen laves helt om, og det er ikke småting, der er lagt i støbeskeen.

UEFA og Europas topklubber arbejder på en ny turnering, hvor der ifølge Tipsbladets oplysninger skal spilles 10 eller 12 kampe i stedet for de nuværende seks.

Internationale medier fortalte om nogle af forandringerne i sidste uge, som Divisionsforeningens direktør Claus Thomsen også reagerede på i dette interview.

Men Tipsbladet kan i dag fortælle om flere potentielle forandringer, der kan få stor betydning for danske holds vej til Champions League men også Europa League, der ligesom CL står til at blive lavet helt om. 

CL-ændringerne
FC Midtjylland, FC København og AaB har alle spillet sig i Champions League-gruppespillet via kvalifikationskampe, men lige nu er der et forslag på bordet i UEFA, der vil ændre kvalifikationen markant.

Ifølge Tipsbladets oplysninger går forslaget ud på, at man ligesom i det efterfølgende ligaspil placerer en række hold i en pulje sammen, uden at de alle skal møde hinanden.

En model kunne være, at de 40 mesterhold i Champions League uden en direkte plads i CL-gruppespillet placeres i fem grupper med otte hold i hver.

Nummer ét kvalificerer sig til Champions League-gruppespillet, nummer to, tre og fire ryger i Europa League, mens nummer fem og seks ryger i Conference League.

Et eksempel:

Hvis FC Midtjylland bliver dansk mester i 2024 og ryger i kvalifikationen i dette format, skal FCM spille fire kampe i kvalifikationen mod andre mesterhold fra de forskellige seedningslag. Lykkes det FCM at vinde alle fire kampe eller tæt på, og bliver de nummer ét, ryger de dermed i hovedturneringen i Champions League.

Her ville FC Midtjylland sandsynligvis være blandt de lavest seedede. De ville, som forslaget ser ud nu, få tre kampe mod klubber fra tredje seedningslag og ligeledes tre kampe mod hold fra andet seedningslag, mens der kun vil være to kampe mod hold fra øverste seedningslag og to kampe mod andre hold fra det fjerde og nederste lag.

Læs også:FCM-spiller krydser fingre for spilletid: Havde Liverpool-plakat som barn

Der arbejdes også i alternativer, der skal opdatere den nuværende knockout-model i kvalifikationsfasen og gøre den mindre afhængig af lodtrækningsheld og de tilfældigheder, der uundgåeligt kommer over 90 eller 180 minutters intens og nervepirrende kvalifikationsbold.

Selve ligaturneringen i Champions League vil byde på 160 eller 192 kampe, en enorm stigning fra de nuværende 96 kampe. Efter denne ligaturnering med 10 eller 12 spillerunder vil der komme yderligere 16 kampe for nummer ni til 24 i ligaturneringen i form af playoffkampe, hvor de otte bedste vil komme i forårets ottendedelsfinaler. 

Flere milliarder

Ifølge Tipsbladets oplysninger skal ændringerne ifølge UEFA's beregninger kaste 37 til 45 milliarder kroner af sig til Europa-turneringerne fra 2024 til 2027, en markant stigning fra de 24 milliarder kroner, Champions League og Europa League er solgt for i perioden 2018 til 2021.

- Det signalerer, at man forventer at få noget ud af det her. Man mener, at den nye model er mere værd. Der er noget strategisk i, at det beløb dukker op, siger Rasmus K. Storm, der er forskningschef ved Idrættens Analyseinstitut.

- Fodbold er jo stadig noget, der tiltrækker store rettighedskøbere. Og det er ikke nødvendigvis kun de traditionelle medier, der vil være ude efter rettighederne. Det kan også være techgiganter som Amazon, Facebook og Google, der udfordrer de traditionelle broadcastere, især når der er tale om noget så attraktivt som Champions League. Hvis UEFA og klubberne kan få nye aktører interesseret, kan jeg ikke afvise, at det er muligt at tjene så mange på turneringen, siger Rasmus K. Stom til Tipsbladet.

- Det lader også til, at UEFA gerne vil dyrke nogle nye markeder, og det kan jo give muligheder for at trække prisen opad. Om man så rammer seks milliarder euro, afgør markedet i sidste ende.

Læs også:Brian Priske om nyt nederlag: Vi var bare overmatchet

Europa League-reform
Mens der i Champions League skal spilles 10-12 kampe i ligaspillet, er planen ifølge Tipsbladets oplysninger også, at Europa League ændres efter samme format med seks eller otte kampe i en liga, hvor det er alle mod alle, efterfulgt af to playoffkampe for de hold, der ikke kvalificerer sig direkte til forårets knockoutfase.

Også for Europa League er der planer om et kvalifikationsspil ligesom i Champions League, og det samme gælder for den nye turnering Conference League, der begynder i sommeren 2021.

Antallet af hold i Champions League og Europa League fra 2024 er ikke fastlagt og kunne ende med at blive 36 i stedet for de 32, der er fra 2021 til 2024.

Det venter også en benhård kamp om, hvor mange pladser, der skal gå til klubberne i de store ligaer og ligaerne længere nede i hierarkiet som den danske, og sidst men ikke mindst er man også stadig langt fra en aftale om, hvordan de mange milliarder skal fordeles.

Læs meget mere om de mulige reformer af Champions League og Europa League i Tipsbladets trykte fredagsudgave, og om hvad det kan betyde for Superliga-klubber som FC København, FC Midtjylland og Brøndby IF.

Læs også:CL: Storklubbers plan kan koste Superligaen dyrt
Læs også:DBU-formand til storklubber: Det kan de glemme alt om
Læs også:Rasmus Ankersen: Fodbolden har brug for eventyr som FC Midtjylland