Video : Tipsbladet
Superliga

Uforstående fanklub blander sig i FCK-debat: Find et alternativ

FCKFC opfordrer FC København til at lægge træningslejren et andet sted end Dubai. Klubbens seneste beslutning føles som at starte forfra, lyder det fra fanformanden.

Siden FC København onsdag annoncerede, at klubben vender tilbage til Dubai til januar, er noget af den hårdeste kritik kommet fra egne rækker. Fans har stået i kø for at skælde og smælde på deres klub på sociale medier, og den officielle fanklub, FCKFC, har sendt en utvetydig besked til klubben.

Fanklubben stiller sig "uforstående over for, at man alligevel prioriterer træningsfaciliteter over menneskerettigheder" og opfordrer FCK til at finde "et alternativ, der ikke støtter styret i et land, hvor gæstearbejdere arbejder under slave-lignende forhold, og hvor homsexualitet straffes med fængsel op til 10 år."

Formanden for fanklubben, Lars Thor Jensen, ærgrer sig især, fordi FC København begrundede sit oprindelige fravalg af Dubai med kritik fra og dialog med egne fans.

- Det lykkedes fans som helhed at lægge pres på klubben til at ændre opfattelse. Derfor synes vi, det er drønærgerligt, at man har valgt at gå tilbage til start og starte forfra. Nogle gange må etik komme før sportslige hensyn, siger Jensen til tipsbladet.dk.

FC Københavns midlertidige sportslige leder, William Kvist, har netop fremhævet hensynet til at få en god forberedelse til 2021 som årsag til, at klubben alligevel valgte at tage til Dubai. 

Man kunne tro, at FCK-fans om nogen ville gå op i, at klubben gør alt for at forbedre de sportslige resultater. Det gør Lars Thor Jensen og co. selvfølgelig også, men en fodboldklub er mere end resultater, indvender han.

Læs også:Horsens-vikar forbliver assistent: Det er ikke en holdbar løsning

- For mange fans handler klubben ikke kun om spillet på banen. Det handler også om, hvordan den agerer indadtil og udadtil. Det vil vi som fanklub gerne sige fra over for, siger fanformanden.

- Jeg forstår godt de sportslige argumenter, men når det er sagt, havde vi håbet på, at der kunne findes en anden løsning. Når jeg siger ”min klub”, står det også for nogle værdier. Der er blevet snakket meget om FCK-DNA, om 4-4-2 og om zoneforsvar. Det handler for mig også om de folk, der tegner klubben forretningsmæssigt og ikke mindst fansene. Det er blandt andet, at man siger fra over for homofobi og racisme. Det er for mig FCK-DNA mere end 4-4-2 og zoneforsvar.

Lars Thor Jensen understreger, at der ikke er nogen knaster i forholdet mellem FC København og fanklubben på grund af Dubai-sagen. Derfor fortsætter dialogen også. FCKFC vil fremover søge at få en sikkerhed fra FCK om, at januarturen bliver den sidste til Dubai.

Donerer penge til forkæmpere for menneskerettigheder
FC København-fans har på det seneste haft mulighed for at få refunderet deres sæsonkort for efterårssæsonen eller eksempelvis donere beløbet til klubben. En lang række fans har onsdag og torsdag fortalt på sociale medier, at de på grund af Dubai-turen har droppet at donere penge og i stedet beholder dem.

Man skal som bekendt passe på med at gøre nogle opslag på internettet til en folkestemning, men også Lars Thor Jensen har noteret, at mange giver deres mening til kende på den måde.

- Det er en måde at vise utilfredshed på. Under normale omstændigheder ville der formentlig være mange mennesker på stadion, hvor det kunne foregå. Nu er vi i en tid, hvor det meste foregår online, siger han.

- Jeg har set flere af de der opslag, men det er ikke op til os som fanklub at sige, hvad folk skal gøre eller ikke gøre. Det må folk selv vurdere. Men det er klart mit indtryk, at mange bruger det som en måde at vise sin utilfredshed. Jeg har også hørt om nogle, der har fået pengene retur fra klubben og doneret dem til Amnesty International.

- Det står folk frit for, hvordan de viser deres utilfredshed. Det her er jo ikke Dubai, siger Jensen med et glimt i øjet og en henvisning til, at kritik af styret sjældent tolereres i Dubai.

FC København-fansene er langt fra de første, der forsøger sig med fanaktivisme. Det samme kender man blandt andet fra England, hvor tilhængere har protesteret mod høje billetpriser, og fra Tyskland, hvor de har protesteret mod mandagskampe.

Den tendens lægger Lars Thor Jensen og hans medfans sig i slipstrømmen af.

Læs også:Tyrkiets præsident langer hårdt ud efter racistiske bemærkninger i PSG-brag

- Jeg tror, det er en bevægelse, der er sat i gang over tid. Det er sikkert også i kraft af, at penge er så stor del af fodbold. Vi fans er jo helt væk med de beløb. Ikke bare i dansk fodbold, men generelt. Senest med den nye Champions League-struktur, som tilgodeser alle de store og rige klubber, siger han.

- Det er en bevægelse, hvor man prøver lidt at tage sin klub tilbage, så den ikke kun er styret af folk i jakkesæt med kuglerammer og lommeregnere. Jeg tror, man værdsætter sin klub mere, hvis den står inde for de værdier, man selv har som menneske.

Lars Thor Jensen tilføjer, at han synes, at FCK normalt er god til at lytte til sine fans. Han håber, at klubben også gør det i det her tilfælde.

Læs også:Efter Superliga-fyring: Jonas Dal erkender fejl-vurdering

Læs også:Hvordan svarer Hjulmand og DBU på VM-kritikken?

Læs også:Sportschef-jagt: AGF har et klart billede af den profil man ønsker