Video : Tipsbladet
Champions League

Dansk trænerprofil efterlyser flere som sig selv

Jens Bangsbo, assistenttræner i Atalanta og professor på Københavns Universitet, mener, at forskere ville få større gennemslagskraft, hvis de også arbejdede ude i virkeligheden.

Jens Bangsbo har to topjobs.

I Italien er han assistenttræner for succesholdet Atalanta, og i Danmark er han professor og leder af Center for Holdspil ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Den slags kombinationer burde der være flere af, siger han til videnskab.dk.

Med sine roller som både forsker og træner er Bangsbo nemlig stadig et særtilfælde i fodboldens verden. Men det er ærgerligt, mener han selv. Kombinationen af teori og praksis kan nemlig være værdifuld.

- Jeg har fået mange flere forsker-kollegaer i fodboldverdenen, siden jeg begyndte i midten af 1980'erne, mens jeg stadig var aktiv spiller. Men det er stadig meget få, der samtidig er praktikere. Jeg tror ikke, at deres idéer får samme gennemslagskraft, hvis de ikke er med i det helt nære på træningsbanen eller til kamp, siger Jens Bangsbo til videnskab.dk.

Foruden sin fine akademiske karriere har Bangsbo en lang årrække i europæisk topfodbold bag sig. Han har været i klubber som Juventus, AEK Athen, Panionios og Antalyaspor, han har været fysisk træner på landsholdet i 14 år, og nu er han altså en del af Atalantas succes.

Holdet er igen i går gået videre fra gruppespillet i Champions League, blandt andet efter to kampe mod FC Midtjylland, og i aften støder Bangsbo og co. sammen med Real Madrid i den første ottendedelsfinale.

I seneste sæson nåede holdet kvartfinalen mod Paris Saint-Germain på bagkant af, at coronavirussen havde hærget i hjembyen, Bergamo. I et interview i sommer fortalte Jens Bangsbo, hvordan det tragiske forår påvirkede ham og klubben.