Video : Tipsbladet
EM

Revser EM-beslutning: De tager det ikke alvorligt

Direktøren for Anti Doping Danmark mener, at UEFA giver det indtryk, at de er ligeglade med kampen mod doping, efter Rusland har fået tre yderligere EM-kampe.

Rusland har snydt, bedraget og dopet sine atleter til højre og venstre. Ofte med statens og efterretningstjenestens hjælp. Nu er det, som om de bliver belønnet for deres ugerninger, mener direktøren for Anti Doping Danmark, Michael Ask.

UEFA har fjernet tre EM-gruppekampe fra Dublin, fordi irerne ikke kunne garantere tilskuere. De tre kampe har Skt. Petersborg fået i tillæg til de fire, der i forvejen var planlagt i Vladimir Putins hjemby.

Det internationale antidopingagentur, WADA, har ellers forbudt Rusland at afholde såkaldte major events på grund af landets omfattende og systematiserede dopingsnyd. Der er bare det ved det, at en kontinental turnering som EM ikke bliver anset som et major event, selv om det i målt på interesse er blandt verdens største sportsbegivenheder.

Så Rusland og UEFA kan teknisk set sagtens fastholde de oprindelige kampe i Skt. Petersborg og tildele byen yderligere tre. Men det burde de ikke, mener Michael Ask.

- Rent juridisk er der ikke noget til hinder for det, men det er et underligt signal at sende for så stor og vigtig en sportsorganisation som UEFA. Der er ikke nogen, der siger, man skal belønne dem, der har snydt, lyder det fra Anti Doping Danmark-direktøren.

- Det er lidt at ignorere, at der er den her sanktion mod Rusland. Det er ikke kampe, der var planlagt der, så man kunne have været lagt dem andet sted.

EM er ikke omfattet af WADA's sanktion. Er det ikke fair nok, at UEFA vælger en vært, der kan træde til med kort varsel?

- Jo jo, men det er der sikkert også andre, der kunne, gætter jeg på. Det er ikke en juridisk, men mere en moralsk ting. Jeg synes bare ikke, det ser kønt ud, siger Michael Ask.

- Man kan kun tolke det, som at UEFA ignorerer det problem omkring Rusland. At man ligefrem giver dem en ekstra opgave eller et ekstra skulderklap. Det kunne man have undgået ved at vælge anden by. Der er formentlig nok af dem.

Michael Ask er både direktør i Anti Doping Danmark og for nylig genvalgt formand for iNADO, en sammenslutning af nationale antidoping-organisationer. Han mener, at UEFA sender et klart signal til ham og hans kollegaer, der kæmper kampen mod doping.

- Jeg tolker det som ligegyldighed. At de ikke tager det alvorligt. At det ikke er noget, der betyder noget, men som foregår i andre sportsgrene og andre sammenhænge. Det er ligesom den berømte abe: Den ser ikke noget, hører ikke noget, vil ikke vide noget, siger Ask.

- Man fortsætter, som om intet er hændt. Så er det svært at tro på, at de helt store ændringer er på vej.

Læs mere om Rusland nationale dopingdom - og hvorfor den ikke gælder for EM - her.