Video : Tipsbladet
Generelle

AC kylet på bænken: Han er langt fra den eneste

Andreas Christensen er røget på bænken i Chelsea, eftersom at hans kontrakt med London-klubben udløber til sommer. Han er langt fra den eneste, som er røget af holdet på på grund af kontraktproblemer.

Der er ingen som helst tvivl om, at Andreas Christensen er fast mand i Thomas Tuchels forsvar, hvis tyskeren skal stille med sit bedste hold. 

Men danskeren har været fraværende fra startelleveren i de seneste kampe, og for nylig indrømmede Tuchel, at dette er en konsekvens af, at 'AC's kontrakt med klubben udløber til sommer. Tuchel sagde i samme ombæring, at han håber på, at fraværet fra grønsværen er med til at få 'AC' til at underskrive en ny aftale. 

Danskeren er langt fra den eneste i fodboldhistorien, som er røget ud i kulden på grund af kontraktmæssige årsager. Det sker af og til, og det fører ofte problemer med sig. 

Det er noget, som sker på den øverste scene, og så er det også sket i dansk fodbold. Tipsbladet.dk giver herunder flere eksempler på spillere, der er frosset ud af holdet, fordi de har afvist at forlænge kontrakten med deres respektive klubber.

1. Nicolai Boilesen - AFC Ajax

Tilbage i 2015 kom den nuværende FCK-spiller Nicolai Boilesen på kant med Ajax-ledelsen og cheftræner Frank de Boer, da han afviste at forlænge sin kontrakt med klubben. Siden blev Boilesen frosset ud af truppen og henvist til reserveholdet, som han heller ikke fik lov til at spille kampe for. Han blev ikke yderligere populær i klubben, da han i januartransfervinduet i 2016 afviste at skifte til flere interesserede klubber, da et skifte til en af disse ifølge ham ikke var det rigtige. 

I sommeren 2016 skiftede han så til FC København, som han har repræsenteret lige siden. 

2. Christian Eriksen - Tottenham Hotspur

Christian Eriksen nåede at spille i Tottenham i syv år, men den afsluttende periode var ikke ligefrem køn. Jose Mourinho overtog styringen fra Mauricio Pochettino i november tilbage i 2019, og i sommertransfervinduet forinden havde Christian Eriksen udtrykt ønske om nye udfordringer. Derfor havde han ikke lyst til at forlænge sin kontrakt, der udløb den efterfølgende sommer, og dette havde også den konsekvens, at spilletiden under Jose Mourinho ikke var den største. Det indrømmede Mourinho også efterfølgende, og to måneder efter Mourinho tog over, røg Christian Eriksen til Inter. 

3. Martin Bergvold - Livorno

Martin Bergvold gik lynhurtigt fra at være stamspiller på Serie A-holdet til at sidde på tribunen. Årsagen var meget klar: Klubben havde givet ham et kontraktudspil, som han havde afvist, og så fik han beskeden om, at han ikke ville spille, hvis ikke han ville forlænge. Det fortalte han til DR Sporten tilbage i september 2009.

Årsagen var, at hans krav ikke blev opfyldt. Selv om Bergvold trods alt nåede at spille 23 ligakampe den sæson, så fik han aldrig samme vigtige rolle som sæsonen forinden, hvor han var med til at spille klubben op i Serie A. I sommeren 2010 skiftede han transferfrit til FC København.

4. Pascal Gregor - FC Nordsjælland

I den danske andedam afviste den daværende FC Nordsjælland-spiller Pascal Gregor at forlænge sin kontrakt med klubben i oktober 2017. Dette gjorde han, selv om hans kontrakt på det tidspunkt udløb ved årsskiftet. På grund af afvisningen blev han efter eget udsagn frosset ud af holdet, og for ham virkede det til, at klubben var irriteret over ikke at få en transfersum for ham, nu hvor han havde været i klubben i en del år. 

Da kontrakten udløb ved årsskiftet, gik der kun fire dage, før han blev præsenteret i FC Helsingør. 

5. Ilaix Moriba - FC Barcelona

Det nyeste eksempel på denne liste drejer sig om stortalentet, der i sommer skiftede fra FC Barcelona til RB Leipzig. Moriba var utilfreds med, at Barcelona ikke ville betale ham de penge, han selv mente, at han var værd. Derfor truede han klubben med at tilbringe hele denne aktuelle sæson med at rådne op på bænken og så forlade klubben på en fri transfer næste sommer. Det havde Barcelona ikke råd til, og derfor solgte man ham til Leipzig. 

Moribas kontraktsituation betød også, at Barcelona ikke tog ham med på klubbens træningslejr i sommeropstarten. Kort tid efter blev han solgt.

6. Adrien Rabiot - Paris Saint-Germain

Sikke en uværdig afslutning på PSG-karrieren som Adrien Rabiot fik sig. Tilbage i efteråret 2018 afviste han flere kontraktudspil fra PSG, som godt kunne se, at de var i fare for at miste den dygtige og fleksible spiller gratis. Tilbage i december fik klubben nok, og daværende sportsdirektør Antero Henrique bekræftede, at Rabiot ville rådne op på bænken resten af sæsonen. Det gjorde han også. Hans sidste PSG-kamp var i starten af december, og sommeren efter skiftede han til Juventus. 

7. Wesley Sneijder - FC Inter

Den hollandske Inter-stjerne kom for alvor i modvind i den italienske klub, da han tilbage i september 2012 afviste en større lønnedgang i klubben. Fra september spillede han ikke et eneste minut frem til slutningen af januar, hvor han skiftede til Galatasaray. En uværdig afslutning på Inter-opholdet, som Sneijder blandt andet vandt The Treble med.

8. Fernando Llorente - Athletic Club

Den høje targetman var en særdeles populær skikkelse i baskerklubben, og han spillede en nøglerolle, da Athletic Club nåede hele vejen til Europa League-finalen i 2012, blandt andet ved at have slået Manchester United ud. 

Men herefter offentliggjorde han, at han ikke ville forlænge sin kontrakt, der udløb sommeren efter, og det havde indflydelse på spilletiden. Fra at være angrebsstjernen i klubben blev han hurtigt rotationsspiller, og han spillede kun 865 minutter i La Liga i 2012/2013-sæsonen. Herefter skiftede han til Juventus. 

9. Goran Pandev - SS Lazio

Nordmakedoneren har tørnet ud for et hav af italienske klubber gennem karrieren, men den klub, han har spillet flest kampe for, er Lazio, for hvem han spillede 192 kampe fra 2004 til januar 2010. Den sidste tid i klubben var dog et mareridt. 

Tilbage i sommeren 2009 bad Pandev om at blive solgt, da Lazio ikke ville give ham en lønforhøjelse. Det gik Lazio med til, men de satte en alt for høj pris på Pandev, som på det tidspunkt havde et år tilbage af kontrakten. Han blev ikke solgt den sommer, men til gengæld blev han fuldstændig frosset ud af holdet, og han spillede ikke en eneste gang for Lazio i den sæson, før han gratis røg til Inter i januar.

10. Vincenzo Iaquinta - Udinese

Vi bliver i Italien, hvor Udinese-legenden Vincenzo Iaquinta for en stund havnede i massiv modvind i klubben. Tilbage i september 2005 afviste han at forlænge med klubben. Det fik klubbens direktør Pietro Leonardi til at rase over hans beslutning, og konsekvensen var klar: Ud på tribunen med dig. Her sad Iaquinta i tre kampe og kunne skamme sig, før han i starten af oktober underskrev en ny aftale og straks kom tilbage på holdet.