Video : Tipsbladet
Generelle

Trods anklager om hykleri: Guardiola raser over fængslinger

Manchester City-boss Pep Guardiola er oppe i det røde felt over mandagens fængslinger af ni katalanske ledere.

I Spanien har der længe været store politiske stridigheder, og mandag blev en række katalanske politiske ledere så fængslet.

Og det har straks fået Manchester City-boss Pep Guardiola op af stolen. Spanieren er således rasende over fængslingerne, som han anser for at være et decideret angreb på menneskerettighederne.

Undertrykkelsen må ophøre
Højesteretten i Spanien idømte de ni katalanske ledere fængselsdomme på mellem ni og 13 år, da de blandt andet var blevet kendt skyldige i irregulær brug af offentlige midler, i forbindelse med deres mislykkedes kamp for selvstændighed tilbage i 2017. 

Ifølge Guardiola er der dog tale om en monstrøs undertrykkelse.

- Lederne, der blev dømt i dag, repræsenterer størstedelen af de politiske partier i Katalonien. Spanien gennemgår en autoritær tid, hvor anti-terror-love bruges til at forfølge dissidenter. Denne kamp vil dog ikke stoppe, før undertrykkelsen hører op. Ikke før vi finder en fredelig og demokratisk løsning, lyder det ifølge Marca fra Guardiola. 

Bizart svar fra Guardiola
Guardiolas tirade om menneskerettigheder kommer i kølvandet på en kritik, som spanieren blev udsat for sidste år, i den engelske avis The Guardian.

Manchester City-bossen blev sidste år hængt ud i avisen, fordi han bar et gult bånd, som støtte for fængslede katalanske ledere. Denne aktion fik på et pressemøde journalisten Rob Harris fra Associated Press til at spørge Guardiola, hvad han mente om de politiske fængslinger i De Forenede Arabiske Emirater - landet, som er styret af Manchester Citys ejer, Sheikh Mansour. 

Guardiolas bizarre svar var dengang, at kampen for ytringsfrihed af uransagelige årsager var mere valid i Spanien, fordi landet allerede var demokratisk, i modsætning til De Forenede Arabiske Emirater.

- Alle lande må beslutte med sig selv, hvordan de vil leve. Hvis han vælger at leve i sådant et land, så er det, hvad det er. Jeg er fra et land, hvor demokrati blev indført for mange år siden, og jeg prøver at beskytte det demokrati.

Den omtalte person var Ahmed Mansoor, som på sociale medier havde kæmpet for mere demokrati og ytringfrihed. Ifølge Amnesty International blev Mansoor uretmæssigt fængslet af myndighederne i De Forenede Arabiske Emirater, fordi han kæmpede for ytringsfrihed.