Video : Tipsbladet
Superliga

Transfer-spillet: Her handler FCM i 2023

FC Midtjylland står sjældent stille, og fra januar kommer der igen gang i forandringerne i både truppen og klubben i et år, er kan byde på de største omvæltninger siden Benhams indtog i 2014.

FC Midtjyllend overvintrer i Superligaen lige uden for Top 6, og mister til januar med al sandsynlighed Evander.

Trods gode takter og kampe under Albert Capellas er man stadig langt fra at have det homogene og yderst slagkraftige hold, der i 2020 gav så store løfter om fremtiden og bange anelser i FC København.

Der er en intern erkendelse i klubben af, at der både vil og skal ske noget, og det kan blive et hæsblæsende 2023, hvor også rivalerne FC København og Brøndby IF rører på sig og har store projekter i støbeskeen.

Her følger en analyse og vurdering af, hvad der kan ske i FC Midtjylland på januars transfermarked og i et år med mange muligheder og udfordringer.

Ejerskabet
Der er skiftet cheftræner.

Der er købt og solgt spillere for store millionbeløb.

Klubben er ved at bygge et nyt træningsanlæg.

Og taget på MCH Arena bliver løftet her i den lange vinterpause, så man kan få installeret en ny VIP-afdeling, der skal give 720 ekstra pladser på stadion og stå helt færdig om et års tid.

Det er ikke stilstand og inerti, der præger FC Midtjylland, men den potentielt største nyhed er den, Ekstra Bladet var først om at fortælle tidligere på året, og som har boblet gennem en stor del af året.

For det ligger i kortene, at hovedaktionær Matthew Benham godt kunne tænke sig at blive indehaver af en stadig signifikant men betydeligt mindre aktiepost, mens en anden, med nuværende mindretalsaktionær Anders Holch Povlsen som den helt oplagte kandidat, så skal købe majoriteten af englænderens aktier.

Intet er på plads, Anders Holch Povlsen har afvist til citat at skulle være interesseret i at investere yderligere i FCM-aktier, men uden noget er sikkert, er mine penge på, at der sker et skifte i ejerholdene i FC Midtjylland i 2023 eller 2024.

Det er svære tider for den globale økonomi med markant inflation og store problemer med at få gas og olie nok ud på markederne takket være Ruslands halsløse invasion af Ukraine i februar.

Kinas regimes uforståelige håndtering af corona, som Kinas kommunistparti tilsyneladende er besat af i en voldsomt selvskadende grad, rammer også resten af verdens økonomi, og forretningsfolk og firmaer verden over gør deres bedste for at navigere i en voldsomt udfordrende situation.

Så det er måske fornuftigt nok, at man lige venter vinteren over med at indgå i nye, store investeringer, og at FC Midtjylland og Matthew Benham med deres på det tørre ikke har travlt med at sælge noget som helst til nye investorer, der måske, og især måske ikke, ved, hvad de foretager sig.

Matthew Benham har hænderne fulde med Brentford, og før nogen råber ”det er for dåååååårli'”, skal man huske på, at klubben på anden sæson ligger i Premier League og ir VM-pausen befinder sig i fornuftig midterposition.

Skulle en Superliga-ejer smide alt i hænderne for at grave sig ned i tingenes tilstand i en farmerklub på Færøerne eller i 2. Division? Ej vel?

Det er oplagt for FC Midtjylland, at man beholder Benham og dermed Smartodds og Brentford som mindretalsaktionær og dermed holder viden og et fint samarbejde i live.

Men sådan som FC København og nu også Brøndby IF træder på speederen, mens FC Nordsjælland lurer henne i busken uset af stort set alle, er det oplagt også at gøre det i Herning og Ikast.

Hvis Anders Holch Povlsen eller en anden går ind, lægger et par hundrede millioner kroner oveni og så beder om fyrværkeri på førsteholdet og massiv investering i ungdom på det kommende træningsanlæg og akademi i nordeuropæisk topklasse, kan det blive noget af et våbenkapløb i Superligaen, hvis man da ikke synes, at de seneste 12-24 måneders nye rekorder på transfermarkedet var nok.

Ny samarbejdsklub
Det mangler stadig at falde på plads, fodboldmyndighederne skal også nikke ja til papirerne, men det lader til, at FC Midtjylland i 2023 køber den portugisiske klub Mafra, der spiller i næstbedste række.

Mafra er en lille klub nord for Lissabon, men man hentede allerede i sommer tre unge spillere fra FC Midtjylland, og det er naturligvis fordi de to klubber står foran et samarbejde, ikke fordi portugisiske talentscouts fra en lille klub har fundet vej til Herning.

FCM kunne godt bruge flere brasilianere af Evanders kaliber.

Det er oplagt, at FC Midtjylland kan bruge Mafra som mellemstation for spillere fra Brasilien.

Grundet Brasilien og Portugals historiske bånd, og de portugisiske myndigheders ekstremt store velvilje over for portugisiske fodboldklubber, er det særdeles nemt administrativt at hente brasilianske spillere til Portugal, og FC Midtjylland ser ud til at ville dyrke den brasilianske forbindelse yderligere.

Der er nok at forbedre i FC Midtjylland i det brasilianske samarbejde, hvor man her i 2022 reelt er gået tilbage i brugen og succesraten for andre end profilen Evander, og der er Mafra en oplagt del af løsningen. Så skal FCM selvfølgelig stadig formå at finde de rette spillere i Brasilien...

Transfers
Der skal ske noget med truppen i FC Midtjylland.

Det gør der hvert transfervindue, men denne gang tegner det ikke til at blive stille, alene qua Evanders situation.

Her før sidste runde i Superligaen i dette kalenderår har FC Midtjylland fået 1,68 point per kamp i 2022, hvilket er det samme som FC Nordsjælland og et my under lokalrivalen Viborg FF, man fik tæsk af i pokalen i torsdags.

Det er meget simpelt: Det er ikke godt nok, uanset omstændighederne.

Januars transfervindue forvandler sig til en brændende platform for FC Midtjylland, da et salg af Evander til MLS-klubben Portland Timbers i det store hele er på plads.

Den rette byder fra Europa kan stadig nå det, men intet tyder på, det sker.

Og når papirarbejdet i MLS er faldet på plads, og Evander dermed bliver godkendt for Portland Timbers som en Designated Player, der både i transfer og løn er undtaget fra MLS' ellers strenge lønloft, bliver brasilianeren solgt til klubben på den amerikanske vestkyst.

Evander skal erstattes med en spiller til startopstillingen på midtbanen.

Glem alt om, at en ung spiller får en halvsæson til at bevise sig, en omskoling, eller at en rotationsspiller får ansvaret for at gribe en enestående mulighed.

Muldvarpen skal op af lommen, og det kan sagtens ende med at blive dyrt.

Evanders enestående teknik, afleveringer og blik for spillet vidner om, hvilken tårnhøj hylde, han faktisk hørte til på ved skiftet i 2018, og det kan blive svært at matche Evanders kvaliteter i en ny spiller.

Hvis man ikke finder 1-til-1-afløseren, kunne en løsning blive at købe endnu en voldsomt dynamisk og fysisk stærk midtbanespiller, ikke helt ulig sommerens tilførsel Emiliano Martínez (der for nylig blev købt endegyldigt fri af Red Bull Bragantino i Brasilien) men med nogle flere procent vægt på de målsøgende kvaliteter, og så lade Kristoffer Olsson overtage mere af Evanders offensive ansvar.

Evander skal afløses, men der stopper det ikke.

Der var kig på en ny angriber i sommer, noget der også blev påpeget som en nødvendighed i disse spalter i Tipsbladet.

Sory Kaba gjorde det især i begyndelsen af sæsonen fornuftigt, men 1,5 mål per ligakamp er ikke noget, der får nærværende Tipsbladet-redaktør til at stikke piben ind og erklære FCM-angrebet for perfekt.

I klubben lyder det da også til, at man ser alvorligt på mulighederne for at købe en ny angriber i januar, og igen er det ikke en 17-årig udviklingsspiller fra næstbedste række i et andet skandinavisk land, der tales om, men derimod et markant køb.

Ligesom da Raphael Onyedika med kort varsel skulle afløses i sommer, er det ikke udgangspunktet, at der skal en dansk angriber til FC Midtjylland – men man vil gerne være så sikker som mulig denne gang med tanke på Marronys ulykkelige ophold.

Der kunne dukke muligheder op for et salg af Sory Kaba, om end det er svært at forestille sig, at det bliver nogen stor forretning for FC Midtjylland efter købet for 22 millioner kroner i 2019, men nogle af pengene kan man måske få hjem.

Trods sommerens forbrødring er det også værd at holde øje med, om der kommer tilbud på Pione Sisto, der til januar har halvandet år tilbage på kontrakten og sad på bænken i sidste uge mod Sturm Graz og i mandags mod FC Nordsjælland, to afgørende kampe.

Til sommer
Og så venter der også transferspørgsmål lidt længere ude i horisonten.

Kommer der en ny hovedaktionær til sommer, der vil smide penge i transferbudgettet for at konkurrere med FC København og holde Brøndby IF på afstand, og kan man købe Kristoffer Olsson fri af Anderlecht og konkurrere med andre tilbud, Olsson og Anderlecht måtte få?

Måske er det ikke kun en Evander-afløser men også en anden midtbanespiller, man skal have fingre i, og måske allerede i januar.

I sommer var Ståle Solbakkens norske midtbanemand Morten Thorsby på listen, indtil han valgte Union Berlin som ny arbejdsgiver efter Sampdoria, og der var også andre nordeuropæiske midtbanespillere med landsholdsbaggrund på listen, herunder Mathias Normann.

Og så vil det også overraske mig, hvis der ikke sker noget med FC Midtjyllands forsvar.

Måske venter man indtil sommer, men der mangler altså en spillende forsvarer og en særdeles hurtig én af slagsen til det, Albert Capellas helst vil med en høj bagkæde og generobringer så højt oppe på banen som muligt.

Backerne Joel Andersson og Paulinho bør nok snart videre, og hvis den rette mulighed præsenterer sig selv i januar, kan man ikke udelukke, at der sker noget.

De navne kunne blive støvet af til januar, og hvis ikke det uappetitlige i FIFA og Qatars propagandashow de næste fem ugers tid er grund nok, kan Claus Steinlein, Svend Graversen og deres kolleger med al ret henvise til arbejdspresset, hvis de vil sno sig uden om november og decembers VM-kampe.