Dansk ligarepræsentant: Vigtigt ikke at øge polariseringen i europæisk fodbold
Foto: Getty Images
Champions League

Dansk ligarepræsentant: Vigtigt ikke at øge polariseringen i europæisk fodbold

Der kan være en ny europæisk turnering på vej, men hos sammenslutningen af europæiske ligaer er man endnu ikke blevet taget med på råd, men regner med at blive det, inden der kommer ændringer i det europæiske billede.

Formanden for ECA - sammenslutningen af europæiske fodboldklubber - kunne tirsdag bekræfte, at man arbejder med en ny og tredje euroæisk turnering, der formentlig skal komplementere Champions League og Europa League.

Ifølge Andrea Agnelli mangler der en godkendelse fra UEFA's eksekutivkomité, som italieneren i øvrigt selv er en del af, men det lader til at være en formsag.

Hvordan en ny europæisk turnering skal se ud, og hvordan den skal passe ind i forhold til de nationale og to andre europæiske turneringer, gav Andrea Agnelli ikke nogen informationer om, så det er kun gisninger nu.

Men for sammenslutningen af ligaer i Europa, European Leagues, er det vigtigt, at man tages med på råd, inden der træffes en beslutning om en ny europæisk turnering.

- Som udgangspunkt har vi ikke en konkret holdning til en ny turnering, men vi arbejder med et sæt af principper, som skal ligge til grund for den samlede udvikling. Der er ingen af os, der tror på, at der er taget en beslutning om, hvordan det skal se ud fremover, for det vil være dårlig governance og formentlig i strid med den aftale om, at vi skal konsulteres. Vi regner bestemt ikke med, at UEFA løber fra aftaler, siger Claus Thomsen, der ud over at være direktør for Divisionsforeningen også er vice-præsident i sammenlutning af ligaer i Europa, European Leagues.

Han forklarer:

- Det er vigtigt for ligaerne ikke at øge den polarisering, der er i europæisk fodbold. Det her gab. Derfor skal man se på en eventuel ny turnering i en sammenhæng med de nationale turneringer og Champions League og Europa League. Så der skal både diskuteres format og adgang for alle europæiske turneringer, siger Claus Thomsen.

De nationale ligaer afstår eksempelvis fra at spille på dage, hvor der også er kampe i Europa. Det betyder reelt, at man ikke ligger i konkurrence med hinanden om publikum, og hvad der hører til af penge i form af sponsoraftaler og tv-penge.

Den polarisering, Claus Thomsen taler om, handler blandt andet om, at der både økonomisk og sportsligt er et gab mellem de absolutte topklubber og de næste

For ligasammenslutningen er det vigtigt, at der fremadrettet ikke bliver pillet ved en i forvejen presset kalender, men allerede nu er kampen om millionerne til den næste europæiske cyklus - 2021 til 2024 - i gang. Og det er nok også i det billede, man skal se en ny, europæisk turnering.

- Et af hovedprincipperne for os er, at det er de sportslige meritter, der er bærende for de europæiske turneringer. Og der kan man sige, at det blev strammet allerede til sidste cyklus (2018 - 2021, red.). 

Det, Claus Thomsen refererer til, er, at det er blevet sværere for klubber i mindre fodboldlande at komme med i et europæisk gruppespil. Fra denne sæson var klubber i top fire lande garanteret fire plader i Champions League-gruppespillet, og de pladser er taget fra klubber i ligaerne under den absolutte top. Det betyder blandt andet, at det på papiret er sværere for en dansk mester at komme med i Champions League-gruppespillet.

Også økonomisk er det sværere for de mindre klubber, der i denne cyklus får en procentvis mindre del af kagen end i sidste cyklus.