• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Europa League Anders Dehn

FCK-fan haster til Danmark før storkamp: Bange for at blive fanget i Tyrkiet

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Da Mette Frederiksen lukkede Danmark ned onsdag aften, frygtede en FC København-fan at blive fanget i Tyrkiet. Derfor haster han hjem torsdag morgen og går glip af Europa League-kampen mod Istanbul Basaksehir.

Af Anders Dehn

Onsdag aften sidder Rasmus Mark Pedersen på en bar i Istanbul med sin danske ven, der bor i byen. Torsdag skal han se FC København i mod Istanbul Basaksehir i Euorpa League. Pludselig begynder sms'er at lande på hans telefon. De handler om, at statsministeren hjemme i Danmark lige lukket landet ned.

Han og vennen er meget optaget af meldingerne. Efter Pedersen har drukket ud, tager han tilbage på hotellet og læser videre på sociale medier, inden han går i seng. Han sover dårligt.

I løbet af natten modtager han en sms fra ambassaden. Rejsevejledningen er ændret. Fra gul til orange. Nu fraråder Udenrigsministeriet alle ikke-nødvendige rejser til Tyrkiet.

Rasmus Mark Pedersen kan samtidig se, at regeringen er begyndt at lukke flytrafik fra udvalgte lande og områder. Han frygter, at samme skæbne overgår Tyrkiet, så han bliver fanget i landet, hvis sygehusvæsen han ikke har hørt opløftende historier om.

Det begynder at køre rundt i hovedet på ham: "Hvordan kommer jeg ud herfra?"

Mere sikkert end i Danmark
Klokken 6 kan Rasmus Mark Pedersen ikke sove længere. Han søger på flyafgange hjem til Danmark, pakker sine ting i løbet af fem minutter og går ned på gaden, hvor han tager den første og bedste taxa mod lufthavnen. På vejen køber derud køber han en flybillet hjem. 

- Taxaturen har kostet lige så meget som flybilletten. Under 500 kroner. Det vil jeg gerne betale for at undgå det rejsekaos, som jeg forventer de kommende dage, siger Rasmus Mark Pedersen til tipsbladet.dk.

Den inkarnerede FC København-fan havde glædet sig til udebaneturen til Istanbul, og han havde forberedt sig grundigt på sin rejse midt i coronavirussens tid. Han brugte hele tirsdag på at se statsministerens pressemøde - og gense det for at få alle detaljer med. 

Han tjekkede rejsevejledninger, og han holdt øje med de hjemmesider, som opgør antallet af smittede i hvert fald. På baggrund af alt det afgjorde han med sig selv, at han tog af sted.

- Tyrkiet var det land i Europa med færrest tilfælde. Tirsdag var der ingen; det var først i går, de registrerede det første tilfælde. Derfor tænkte jeg: "Det er måske bedre at tage af sted til Tyrkiet. Det kan være, det er mere sikkert end Danmark."

- Samtidig hørte jeg, at der var ingen smittekæder internt i Danmark (alle smittede var blevet smittet i udlandet, red.). Det betød i praksis, at jeg ikke var smittet med corona, og så ville jeg heller ikke udbrede smitte i Tyrkiet. De to ting gjorde, at jeg tænkte, at jeg ville gøre det. Og jeg skulle kun være væk i under 48 timer.

Bliver flyet aflyst?
Efter Rasmus Mark Pedersen ankommer til lufthavnen, ser han, at hans fly er udsat med to timer. Det føles, som om hans puls stiger med 100 slag i minutter. Han frygter det værste. Hvis det ender med, at afgangen bliver helt aflyst, er han strandet dernede. 

Det vil han gerne undgå. Dels har hans ven fortalt om sygehussystemet, der ikke lader til at tage coronavirussen lige så alvorligt som i Danmark. Dels synes Pedersen, at den tyrkiske reaktion ligner Irans: Først benægter man, at coronaen er i landet, så tager man ikke de rette forholdsregler, og så udvikler det til sig "full blown panik", som han siger.

- Udenrigsministeriet har ændret rejsevejledningen til Tyrkiet fra gul til orange, selv om der kun er ét bekræftet tilfælde af smitte. Men fordi Tyrkiet er et af de eneste lande, man kan rejse til fra Iran uden visum, passerer der rigtig mange fra Iran gennem Istanbuls lufthavn. Dermed siger de danske myndigheder: "Vi stoler ikke på de tyrkiske myndigheder. Det kan godt være, der kun er fundet én smittet, men der må være flere i landet", begrunder Rasmus Mark Pedersen sin frygt.

Da tipsbladet.dk fanger Pedersen på telefonen torsdag morgen, står han allerede i en propfyldt lufthavnsbus på vej hen til flyet. Nu håber han bare, at de kan komme af sted.

Efterhånden som Rasmus Mark Pedersen fortæller, kan man høre, at han nærmer sig afgang. Da han kommer ind i flyet, overdøver kaptajnens meldinger i højtalerne ham. Den skrattende stemme undskylder forsinkelsen. Det skyldes blæsevejret over Danmark; ikke, som han frygtede, at de ikke kan få lov til at flyve til København.

Det tyder på, at Pedersen går glip af sit holds store europæiske kamp, men til gengæld kommer hjem til et sundhedsvæsen, han stoler på. Inden takeoff takker nærværende journalist for, at han har tid til at fortælle som den usædvanlige situation.

- Jeg havde alligevel ikke andet at lave, siger Rasmus Mark Pedersen med et grin.

- Vi begynder at trille nu. Så håber jeg bare ikke, de lukker flyruten, mens vi er i luften.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020