• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Kenneth Jensen

Hareide forklarer spøjs statistik: Vi gik efter stabilitet

Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson gav ikke en eneste spiller debut i 2018. Noget, der ifølge nordmanden skyldes, at det var et år med VM.

Af Kenneth Jensen

Godt nok var der 17 debutanter, der noterede sig for en A-landskamp i 2018, da fodboldkonflikten omkring det danske landshold betød, at de normale landsholdsspillere ikke ønskede at stille op og spille testkampen mod Slovakiet, der endte med dansk nederlag på 0-3.

Men ser man bort fra den kamp - hvilket landsholdet gør, når de blandt andet taler om en lang stime uden nederlag - kan man også se på et landsholdsår, hvor der ikke var en eneste professionel spiller, der fik debut i rødt og hvidt.

Åge Hareide gav ikke en eneste debut i 2018, og faktisk skal man helt tilbage til 1944 for at finde et år uden danske debutanter. Dengang spillede det danske landshold på grund af anden verdenskrig ingen kampe.

Den danske landstræner forklarer nu, hvorfor det endte med sådan et år i dansk landsholdsfodbold.

- Der var VM, så vi ville have de samme spillere og stabilitet hele vejen op til. Vi spillede træningskampe i marts og juni, og der må man have sin trup klar. Så kan man skifte efter VM. Men da sæsonen næsten ikke var gået i gang, var det naturligt at fortsætte ind i Nations League (med de samme spillere, red.), for det var vigtigt at vinde gruppen, så vi kunne avancere i Nations League, siger Åge Hareide.

Du havde jo udtaget Christian Nørgaard til Slovakiet-kampen - var det tanken, at han skulle have debut i den kamp, hvis I havde spillet den?

- Han havde sandsynligvis fået debut, ja, men nu er han ude og er blevet skiftet med Billing, fordi han ikke har spillet. Både Mathias Jensen og Christian Nørgaard er spillere, der skal i gang.

- Hvis man ser på Lasse Schöne, er han blevet 32 år. Han spiller godt for Ajax. Både han og "Zanka" har været meget, meget tålmodige på landsholdet og var længe om at sidde på bænken. Da de så først spillede, spillede de godt, fordi de kendte stilen og vidste, hvordan vi gør. Men de var meget tålmodige først. Sådan skal det være.

- Lasse har dog en alder, hvor man ikke ved, hvor længe han har igen, derfor skal vi have nogle klar.

Åge Hareide har altså kørt tre mand i stilling til opgøret mod Kosovo den 21. marts på udebane. Det er en testkamp og en fin lejlighed til at se en eller flere af de nye folk an. Philip Billing, Joachim Andersen og Robert Skov kan alle få chancen i de kommende uger, hvor der også er en svær udekamp i EM-kvalifikationen mod Schweiz, der følger efter Kosovo.

- Folk, der laver mål, er interessante, siger landstræneren om Robert Skov og forklarer:

- Han har spidskompetencer, som er outstanding i Superligaen, men måske ikke internationalt endnu. Det er på mange måder en oplæring (at de nye er udtaget, red.) og for at gøre det nemmere for dem, så de ved, hvad vi ønsker, og hvad vi skal have, hvis de skal med igen. Der er forskel på A og U21. Vi møder de allerbedste. U21 møder dem, der er gamle og gode nok.

- Joachim har gjort det godt - jeg er glad for, at han er i Italien. Der må man forsvare sig godt for at klare sig, og der har Joachim været dygtig. Philip har været gennem en hård sæson med Huddersfield, og han har spillet hver gang, han har været skadesfri. Vi har heller ikke så stor højde med Delaney, Lasse og Christian på midten, de har andre kvaliteter og er andre typer, fortæller Hareide om de nye folk.

Nordmanden har ladet Jannik Vestergaard og Pione Sisto blive hjemme denne gang, og derudover er hverken Daniel Wass, Riza Durmisi, Andreas Bjelland og Viktor Fischer med i truppen. De to sidstnævnte på grund af skader, de først lige er vendt tilbage fra, mens Andreas Cornelius er ude med en skade denne gang.

Men det fortæller historien om, at nordmanden efterhånden har noget at vælge imellem til sin landsholdstrup.

- Vi skal hele tiden forsøge at øge bredden, for Danmark er et lille land. Vi er ikke som Tyskland, Frankrig, Spanien, Italien. Vi har nogle dygtige spillere. Det naturlige rekrutteringsgrundlag er at kigge mod U21-holdet for at få fremtidige landsholdsspillere, siger Åge Hareide.

Danmarks landstræner fortæller, at han ikke ser nogle problemer i at lade de nye folk spille i kvalifikationskampen mod Schweiz, hvis der er brug for det. Årsagen til, at han denne gang har valgt at tage tre debutanter med, er, at han vurderer, det er et godt tidspunkt for nye at komme ind.

Hareide slår også fast, at han ikke kigger mod den forestående U21-slutrunde til sommer, fordi han som A-landstræner skal vælge de bedste spiller til førsteholdet. Derfor har han taget Robert Skov, Philip Billing og Joachim Andersen med denne gang.

Superliga

Mere Superliga

Fokus