Generelle

”Jeg vil stadig helst være træner”

Tommy Møller Nielsen ser både gode og dårlige sider af sit job som fodbolddirektør i israelske Maccabi Nethanya, hvor han dagligt arbejder sammen med den tyske legende Lothar Matthäus.

Tommy Møller Nielsen arbejder til dagligt tæt sammen med Lothar Matthäus i forbindelse med træningen.

”Vi tager altid en snak før og efter træning. Det kan være om spillerne, om modstanderne eller om landet. Jeg tror, han en gang imellem trænger til at tale med en anden, der heller ikke kender landet så godt. Jeg er omklædt til hver træning og er med på sidelinen, men det er kun yderst sjældent, at jeg deltager. Matthäus har et par israelske assistenter, så det med træningen er ikke noget, jeg skal være en del af.”

”Matthäus gør er godt stykke arbejde som træner. Han er lidt hård, men retfærdig over for spillerne, og han har bragt lidt mere disciplin med sig til klubben. Han er fodboldmand lige som jeg, og vi har et ganske udmærket samarbejde.”

Udlændinge-stop
Nethanya, der betyder, ”Hvad Gud Gav” ligger på kysten nord for Tel Aviv og har små 200.000 indbyggere.
Fodboldholdet har i de seneste årtier ikke haft de store traditioner for at blande sig i toppen af ligaen men har i de to seneste sæsoner snuppet andenpladsen efter mesterholdet Beitar Jerusalem, som FC København i sidste sæson mødte i vejen til Champions League.Der er traditionelt fire store hold i Israel: Maccabi Tel Aviv, Hapoel Tel Aviv, Maccabi Haifa og Beitar Jerusalem. I den nye sæson har Maccabi Nethanya fortsat de gode resultater og ligger inden mandag aftens kamp mod topholdet fra Maccabi Haifa på en andenplads.

”Med de seneste sæsoners flotte placeringer er det måske ikke længere så overraskende, at vi ligger med fremme, men alligevel mener jeg, det er flot, at vi holder de store klubber bag os. Et hold som Maccabi Haifa er i mine øjne et fantastisk fodboldhold, som i øjeblikket er i en klasse for sig,” siger Tommy Møller Nielsen.

Israelsk fodbold har en speciel regel omkring udlændinge i klubben. Det er kun tilladt at have fem udenlandske spillere i hele truppen, hvilket sætter nogle naturlige begrænsninger i måden at handle spillere på.

”Når reglerne er sådan, kræver det i ekstra grad, at udlændingene skal være ekstra meget bedre end de hjemlige spillere. De skal skille sig ud og løfte holdet betragteligt.”

Det låste antal resulterer også i, at man skal skille sig af med en udlænding for at hente en ny, hvilket har ført til specielle kontraktforhold for de udenlandske spillere.

”Man løser det ofte ved at have en klausul i deres kontrakt, så man kan sige dem op med forholdsvis kort varsel. På den måde er det muligt at hente en ny spiller til klubben.”

Frygten for bomber
I årtier har Israel været plaget af krige, terrorisme, selvmordsbomber og konflikter. Nethanya har adskillige gange i historien været udsat for selvmordsbomber i busser og på gader.

Alligevel havde Tommy Møller Nielsen ikke de store bekymringer omkring at sige ja tak til jobbet.

”Jeg har været i Israel mange gange, da min far var landstræner. Jeg har aldrig selv oplevet nogen ubehagelige ting, så det er ikke noget, jeg tænker over. Jeg er her på grund af fodbolden og ikke andet,” siger han men indrømmer dog, at han tager sine forholdsregler i dagligdagen.

”Da min far var i Israel, fortalte han mig, at jeg ikke skulle tage de offentlige busser eller opholde mig i nærheden af busstoppestederne på grund af risikoen for en bombe. Går jeg forbi et busstoppested, tænker jeg nok lige over det, men ellers er det ikke noget, jeg er nervøs for. Det er ikke så længe siden, jeg havde min familie hernede, og der var ingen slet ingen problemer i den retning.”

Netop familien er et af de punkter, der tynger ham mest i det nye job. Han bor alene i lejligheden i Nethanya, mens konen og to børn er i Danmark.