Helgenerne marcherer mod Champions League!
Foto: Polfoto
Generelle

Helgenerne marcherer mod Champions League!

Southampton FC har overrasket alt og alle i denne sæson og marcherer lige nu med direkte kurs mod Champions League. Hvordan er det lykkedes Helgenerne fra Sydkysten at overraske alle os fodboldelskere og hvad er opskriften på deres aktuelle succes? Vi giver her vores analytiske bud!

Southamptons offensiv!

Southampton er også det hold, som procentuelt afslutter mest fra DZ (se nedenstående graf), hvor ca. 78% af målene i Premier League bliver scoret fra. Hele 52% af Southamptons afslutninger kommer fra DZ. 

I de seneste 3 kampe mod Arsenal, Manchester United og Newcastle har 74% af Southamptons afslutninger været fra DZ. Det indikerer at en del af gameplanen fra Koemann er, at chancerne skal spilles anselige dvs. at afslutninger skal ske fra DZ, og at der ikke skal afsluttes fra +25 meter, som flere hold praktiserer. 

Southampton, City og West Ham afslutter procentuelt mest fra boxen, mens Everton, Spurs og WBA afslutter procentuelt mest udenfor boxen. 

For at drage en afgørende parallel til VM 2014 var Tyskland det hold, som afsluttede mest fra DZ. 51% af deres afslutninger over 7 kampe kom herfra. 

At Southampton til sammenligning ligger helt oppe på 52% , efter 22 kampe, er simpelthen blændende. 

Southamptons defensiv

Saints har den stærkeste defensiv i Premier League, hvilket hurtigt er aflæst med kun 16 indkasserede mål og 10 clean sheets i 22 kampe. Det er bedst af alle Premier League-hold. 

Årsagen til den stærke defensiv ligger blandt andet i, at Forster har den næsthøjeste redningsprocent i Dangerzone (63 %), hvilket kun er overgået af fabelagtige David de Gea på 67 %, der sikrer, at United fortsat er med i Top 4! 

Som nævnt er Southamptons defensiv utrolig kompakt og svær at nedbryde. Forsvaret og de defensive midtbanefolk i skikkelse af Schneiderlin,Wanyama og Cork etc. beskytter det centrale område i feltet/DZ på fornem vis. Det er kolossalt vanskeligt at komme til afslutninger for modstanderne i de gode positioner.

De defensive centrale midtbane spillere vinder størstedelen af deres  1v1 defensiv dueller, opsamler de offensive dybdeløb og væsentligt, afviser modstanderne i at blive retvendt i mellemrummet.  Dermed afskærer de muligheden for, at modstanderne kommer til afslutninger i DZ,  via kombinationer og stikninger.

På back positionerne har der også været bæredygtige præstationer. Især Nathaniel Clyne har været forrygende, både defensivt og offensivt.

Det er plausibelt, at Koeman og Southampton spekulerer i detaljen om at beskytte DZ i deres defensive arbejde på træningsbanen. Kun Chelsea har modtaget færre skud imod fra DZ.

Nedenstående tabel viser, at Southampton procentuelt tillader færrest mål imod fra DZ.

Det hænger fornemt sammen med, at Southampton er det hold, som der skal bruges flest afslutninger imod, for at score i DZ. 

Som nedenstående graf illustrerer skal der bruges hele 7,9 afslutninger for at passere Forster. 

Kigger vi på skarpheden i den modsatte ende (se nedenstående graf) skal Southampton selv kun bruge ca. 5 afslutninger for at score fra DZ, hvilket er omkring gennemsnittet, som ligger på 5,1. 

Et par andre detaljer, som kan læses af samme graf er Chelseas effektivitet i DZ. De skal kun bruge skræmmende 3,4 afslutninger for at score fra DZ og holder de denne form ved lige, ja så bliver Mourinhos mandskab nok meget svære at stoppe.  

Husker du 8-0 kampen mod Sunderland tilbage i oktober måned, og sidder du stadig tilbage med følelsen af "hvad skete der lige der?", så bliv klogere på næste side, hvor vi kigger nærmere på hvordan Southampton evner at komme til scoringer.