• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Kenneth Jensen

Zornigers tre vigtigste opgaver som ny Brøndby-træner

Zornigers tre vigtigste opgaver som ny Brøndby-træner
Foto: Hendrik Schmidt/Polfoto

Brøndbys kommende cheftræner får flere ting at se til. Ting, der kommer til at afgøre, om han bliver en succes i klubben fra Vestegnen.

Af Kenneth Jensen

Alexander Zorniger er manden, der fra næste sæson skal stabilisere, udvikle og sikre succes i Brøndby IF, der de næste år har som målsætning at komme i slutspillet i den nye struktur, Alka Superligaen har.

Zorniger er tidligere træner for Stuttgart, hvor han ikke havde den store succes, og for RB Leipzig, hvor han havde stor succes og tog klubben fra den 4.bedste række til den 2.bedste.

Nu gælder det dog Danmark, og det bliver interessant at se, hvordan tyskeren omstiller sig til dansk fodbold og Brøndby. Der er flere interessante ting i spil, og vi giver her 48-årige Zorniger tre opgaver, han skal kigge på.

1. Du skal have styr på forsvaret

Alexander Zorniger vil spille offensivt, og han vil spille med et højt presspil. Det er ambitiøst, og det stiller store krav til den defensive organisation og ikke mindst kvaliteten i forsvaret, fordi forsvarskæden skal skubbe langt op. Det efterlader også rum bag ved forsvaret. I Stuttgart fungerede det ikke, og Zorniger gik linen ud med holdet. Det endte med en fyreseddel.

Allerede nu bør Zorniger ringe til Troels Bech for at høre, hvad der kommer til at ske med forsvaret på Vestegnen. Daniel Agger har kontraktudløb, og der er fortsat ingen meldinger på, om han fortsætter i klubben. Det samme har Malthe Johansen og Martin Ørnskov, og det er usandsynligt, om de fortsætter, mens Riza Durmisi gerne vil sælges. Det efterlader i det store hele Martin Albrechtsen tilbage som center back, og han er ganske enkelt ikke den hurtigste forsvarsspiller længere. Det samme kan siges om Jesper Juelsgård, der jo er venstre back af natur. Det kan altså blive et helt nyt forsvar, der skal spilles ind.

Og med tanke på den måde, forsvaret skal spille på, hvor der skal skubbes højt op, skal der styr på forsvaret og organisationen, hvor Zorniger skal have succes. Interessant bliver det også at se, hvordan spillere som Thomas Kahlenberg passer ind i et system, hvor der er fokus på et stort løbepensum og højt presspil. Kan Zorniger gå på kompromis med spillestilen, hvis spillerne ikke er til totalfodbolden? 

Ifølge Yussuf Poulsen, der har haft Zorniger som træner, stiller systemet, han spiller, størst krav til forsvarsspillerne. Derfor er det vigtigt, at klubben har dygtige forsvarsspillere i truppen.

2. Du skal bruge de unge

Brøndby får en træner, der tidligere har bevist, at han ikke er bleg for at bruge unge spillere. Det er nok også en af årsagerne til, at Troels Bech valgte tyskeren som træner. I Brøndby har de en stærk talentafdeling, hvor spillere som Andreas Christensen, Pierre Emile Højbjerg og Jannik Vestergaard er kommet frem, inden de er skiftet til udlandet. Seneste skud på stammen var Nicolai Laursen, der er røget videre til PSV.

De næste i rækken er folk som Rezan Corlu, Daniel Stückler og Gustaf Nilsson, og for at Brøndbys strategi 6.4 skal fungere, skal der også være spilletid til de unge, så de på et tidspunkt kan sælges videre med profit. Det handler altså ikke kun om resultater, men også om udvikling.

3. Få styr på kommunikationen

Indikationen fra Brøndby IF er, at Alexander Zorniger fra start vil modtage spørgsmål på engelsk og svare på tysk. Det giver selvfølgelig udfordringer for pressen, men det kan også give udfordringer for spillertruppen, hvis de nu skal til at lære tysk.

Det tror vi ikke, at spillertruppen skal, men det rejser selvfølgelig spørgsmålet, hvor god Zorniger er på engelsk. Yussuf Poulsen siger, at Zorniger taler godt engelsk, men at han allerede efter to uger begyndte at talee tysk til Poulsen, der derfor skulle lære det tyske sprog hurtigt. Kommunikationen mellem træner og spillere bliver vigtig - specielt, fordi klubben kommer til at spille en form for fodbold, hvor der er stort fokus de indbyrdes aftaler.

Det vil helt sikkert hjælpe med kommunikationen at finde en assistenttræner med kendskab til Brøndby og med kendskab til det tyske sprog, så Zornigers tanker kan formidles sikkert og roligt, så spillertruppen forstår planen og taktikken.

Superliga

Mere Superliga

Fokus