• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Leder: Kære julemand... Superliga-chefernes største ønsker til 2019

Få et bud på, hvad de 14 Superliga-klubbers chefer ønsker sig i julegave til resten af sæsonen og måske lidt længere frem i tiden.

Af Troels Bager Thøgersen

Det er juletid, og med en kort opstart i det nye år og et transfervindue, der åbner om 11 dage, er der ikke for alvor tid til, at nogen form for fred kan sænke sig over Superligaen.

Men lidt risengrød og flæskesteg bliver det trods alt til, før indbakken på arbejdsmobilen skal tjekkes igen, og i den anledning har undertegnede smugkigget på ønskelisterne i Superliga-klubberne.

FC København: Retur til Champions League
Københavnerne fik deres europæiske gruppespil og viste faktisk spillemæssig fremgang sammenlignet med det ekstremt tandløse spil et år forinden i samme Europa League-turnering. Men for selvforståelsens og den europæiske ranglistes skyld skal FC København meget gerne ikke alene vinde Superligaen men også fægte sig den lange vej til Champions Leagues gruppespil, hvor man skal håbe på ikke at rende ind i PSV, Red Bull Salzburg, Olympiakos eller Young Boys.
PS: Det bliver meget, meget lettere, hvis FC København får en ny, ekstra angriber, der kan lave mål i Europa, plus at man skal holde på Robert Skov.

FC Midtjylland: At lære at spille europæisk
Astana. Malmö FF. Apollon Limassol. Osmanlispor. APOEL.
Det lugter af klubber, FC København ville have, og har, slået ud i den europæiske kvalifikationsfase. Til gengæld har FC Midtjylland det meget svært, når den fysiske, individuelle spillestil bliver prøvet af i de europæiske kvalifikationsturneringer, og kun i den mirakuløse sejr i 2015 over Southampton – efter et skuffende exit til APOEL i Champions League-kvalen – kunne FC Midtjylland indfri den erklærede ambition om at spille europæisk gruppespil. Det skal klubben i spillestil såvel som på transfermarkedet tage højde for i 2019.

Brøndby IF: At Zorniger og Sand finder kursen
Johan Larsson spillede afskedskamp i sidste weekend, og Kamil Wilczek stopper, indtil det modsatte meldes ud, til sommer med en Bosman-transfer, ligesom Teemu Pukki gjorde sidste sommer. Den ny sportschef Ebbe Sand får ikke tingene foræret i 2019, hvor der også er en intern, og i den grad en ekstern, debat om udlændinge, danskere og manglen på talenter fra Masterclass at forholde sig til, og såmænd også Alexander Zornigers langtidsudsigter i klubben med kontraktudløb i sommeren 2020. Ebbe Sand skal have styr på den rolle og finde ind i et godt samarbejde med Zorniger – eller finde dennes afløser – samtidig med at man finder balancen mellem at vinde her og nu og udvikle flere egne spillere, hvilket er nødvendigt med et af Danmarks dyreste talentprogrammer.

Esbjerg fB: At stabiliteten varer ved
Ni Esbjerg-spillere har spillet mere end to/tredjedele af minutterne i efteråret, og seks af dem har spillet mere end fem/sjettedele af tiden. Det er en stor del af forklaringen på Esbjergs fine resultater som oprykker uden tidligere tiders store budgettet i Superligaens velhavende middelklasse. En ekstra målscorer til at supplere Adrian Petre og midtbanen vil heller ikke være af vejen.

AaB: At det her er et nyt 2013, og ikke 2010
Det er en underlig oplevelse at følge AaB og må også være det for klubbens fans. Fra eufori og Wieghorst-hyldest i begyndelsen af sæsonen til depression og modløshed i efteråret og så mere opløftende takter i de sidste kampe under Jacob Friis. Er det her hold ved at tage tilløb til noget stort som i 2013, eller kan rollercoasteren køre langt længere ned som i 2010, hvor man nær var rykket ned og gået konkurs i 2011? Det tegner mere til det første end det sidste.

Randers FC: Superkræfter i februar
At overvintre i top 6 er lysår fra, hvad fodboldtilværelsen ellers har budt på for Randers i tre omtumlede år, siden Right To Dream i de sidste uger af 2015 valgte at købe FC Nordsjælland i stedet. I Saba Lobjanidze har randrusianerne en offensiv profil på Superligaens mest direkte spillende hold, og det højeste ønske må være, at man kan tackle og kæmpe sig til fire-fem point i februar mod AaB, Brøndby IF og FC København, så man kan holde sig i top 6 og dermed leve det meste af et kalenderår uden at tænke på nedrykning.

OB: At Michelsen får taget livet af Mr. Hyde
Det er selvfølgelig ikke en hidtil ukendt trupspiller i Ådalen men den fiktive figur fra Robert Louis Stevensons roman, der her hentydes til. OB har det med at løbe ind i perioder, hvor man er skrækkeligt ukonsekvent i ét eller begge målfelter, og det var man altså også i begyndelsen af denne sæson. Det har OB ikke råd til sker igen, og da slet ikke i kampen om den forbistrede top 6-placering i de første uger af forårssæsonen.

AC Horsens: At ingen får øje på Bo Henriksen
Tipsbladets egen Sebastian Stanbury bemærkede det for nylig; Bo Henriksens hold er aldrig sluttet dårligere i rækken, end de gjorde under ham sæsonen før, bortset fra en sæson med pointstraf i Brønshøj i 1. division. Bo Henriksen bliver stadig afskrevet for let som en energi- og raseri-bombe, der satser på lange indkast ind i låget på basketball-spillere. Jeg tror også, hans trænerevner rækker til en større klub, især med de rette folk omkring ham. AC Horsens må håbe, at der ikke er andre, der får den tanke og bryder med konservatismen.

FC Nordsjælland: Afklaring omkring cheftræneren
Det har længe været kendt stof i branchen, at Kasper Hjulmand på et tidspunkt gerne vil til udlandet igen efter det mislykkede ophold i Mainz. Er det til sommer, at udenlandsk interesse veksles til et konkret job? Set herfra vil det være sundt for FC Nordsjælland med afklaring i løbet af de kommende uger, for FC Nordsjællands ekstreme satsning på unge spillere er endnu ikke afprøvet i en nedrykningskamp, og selvom jeg nok nærmere kunne se FCN liste sig med i Top 6, er det altså ikke til at vide, hvordan Hjulmands samling ungseniorer, gymnasieelever og uerfarne ghanesere reagerer, hvis man bogstavelig talt skal spille for at undgå noget, som nedrykningsspillet handler om.

AGF: Selvindsigt
I AGF taler lederne i klubben om, at det både koster flere millioner og en langt hårdere indsats at slutte sekser i Århus end i de omkringliggende jyske provinsbyer – og det har de helt ret i. Efter en sejr i sidste sekund på en kold mandag aften mod Hobro vil vinteren handle om de fire point op til AaB og Randers FC. Århusianerne gør klogt i også at tænke længere end Top 6 efter en halvsæson, der altså ikke har overbevist ret mange om, at man står foran en fast tilværelse i bedste halvdel af rækken.

SønderjyskE: At Glen er den rigtige cheftræner
Det har været et uroligt år i Haderslev, og det er fuldt i tråd med begivenhederne i kulissen, at det ender med en lettere uskøn afsked, hvor cheftræneren de facto fyrer sig selv på tv efter sidste efterårskamp. Kravene i Haderslev er steget de seneste sæsoner, hvilket er rimeligt nok i betragtning af, at spillerbudgettet er langt større end i mirakelårene, hvor profiler som Lasse Vibe, Quincy Antipas, Sölvi Ottesen og Tommy Bechmann løftede SønderjyskE. Både SønderjyskE og Glen Riddersholm har brug for, at samarbejdet bliver en succes - SønderjyskE fordi man skal længere op i hierarkiet, Glen Riddersholm fordi det efter AGF og et meget kort intermezzo som sportsdirektør i Vendsyssel er ved at være længe siden, han har haft succes.

Vendsyssel FF: Lære at slå bundholdene
Nordjyderne har bestemt været på hårdt arbejde, men de har ikke været kanonføde uden en chance, som de beviste senest på Brøndby Stadion med en flot sejr vundet i sidste sekund. Oddsene taler for, at Vendsyssel for tredje år i træk skal spille i playoffkampene om ned- og oprykning til maj, og der vil det være en fordel at lære at slå de andre bundrivaler, som cheftræner Jens Berthel Askou også har været inde på. Efter Glen Riddersholm goddag og farvel som sportsdirektør skal man holde tungen til i munden for at hive én-to ekstra stærke spillere ind til Askous overlevelsesmission.

Vejle Boldklub: At cheftræneren finder balancen
Adolfo Sormani forlængede kontrakten i Vejle kort efter sæsonstart, men siden har den italienske cheftræner blameret sig med en karantæne i forbindelse med en pokalkamp, som han havde lænet sig op ad tidligere, hvorefter han med en sæsonens mest tåbelige handlinger forsøger at omgå sin karantæne ved at kommunikere direkte med sin bænk i karantæne-kampen mod Horsens. Disciplinærudvalget overvejede at trække point fra Vejle, og snoren må være kort, selvom Sormani var manden, der langt om længe fik VB tilbage i Superligaen. Der er ingen plads til ballade i den kamp mod nedrykning, der venter.

Hobro: Skihopperen skal genfinde sit svæv
Pål Kirkevold er reelt alt for god til at spille i Hobro, og kronjyderne får i den grad brug for ham igen i foråret. En skade til nordmanden og det øvrige skadesfravær hos profiler i truppen i første halvdel af efterårssæsonen gav Allan Kuhn en skrækkelig start i jobbet, og det billede må ikke gentages i forårets nedrykningskampe, der trods tætheden i rækken med stor sandsynlighed venter for Hobro.

Superliga

Mere Superliga

Fokus