Video : Tipsbladet
Landshold

Optakt: Wales - Danmark

Danmarks Nations League-gruppe skal snart afgøres, og landsholdet kan både ende med at rykke op og ned. Først gælder det Wales på udebane.

Kampfakta:
Kampstart: Fredag klokken 20.45
Spillested: Cardiff City Stadium, Cardiff
Dommer: Ivan Kružliak, Slovakiet
På TV: Kanal 5
Hashtag: #waldan

Holdnyt:
Wales:
Danmarks Nations League-gruppe kan blive afgjort allerede fredag aften. For Wales er to point foran de rødhvide gæster, og hvis det ender med dansk nederlag, kan selv en sejr over Irland ikke ændre på, at Wales topper gruppen. Så Åge Hareide og co. er pisket til at få mindst ét point.

Omvendt må waliserne være opsatte på at vinde og dermed ikke overlade deres videre Nations League-skæbne til Irland, der har fået ét point af de tre første kampe.

Wales har været gennem et svingende 2018, der både har budt på en 6-0-sejr over Kina og en 4-1-sejr over irerne, men også nederlag til Uruguay, Spanien og Danmark i det første Nations League-møde mellem parterne. Landstræner Ryan Giggs kan desuden ende med at få sine sejrschancer alvorligt hæmmet, hvis Gareth Bales skade viser sig at være alvorlig.

Real Madrid-stjernen sad over træningen mandag og blev betegnet som tvivlsom til fredagens opgør. Wales vil først senere på ugen vurdere, om han bliver klar til kampen. Det gør Ben Davies dog helt sikkert ikke, for han har karantæne. Også forsvarsspillerne Chris Mepham og Neil Taylor har trukket sig fra truppen med en skade.

Danmark:
Landsholdet kan stadig selv afgøre, om det skal slutte som nummer ét i puljen og dermed rykke op i Nations Leagues lag A, men det er med ryggen mod muren. Som nævnt ovenfor har Wales to point mere end Danmark, der til gengæld har spillet én kamp færre.

Vinder danskerne i Cardiff, lægger de sig i front af gruppen og kan ikke hentes, da Wales ikke har flere kampen tilbage end den mod Danmark. Får de uafgjort, skal de bruge en sejr over Irland i den sidste kamp. Taber danskerne, bliver Wales nummer ét.

Der er også en vis risiko for, at Danmark taber til både Wales og Irland og ender på gruppens sidsteplads. Da vil Danmark og Irland have lige mange point, og da indbyrdes målscore i så fald afgør sagerne, står Irland bedst, efter det blev 0-0 i Dublin i det første opgør.

Danmark må ligesom Wales undvære én af sine absolutte profiler: Anfører Simon Kjær er skadet og dermed ikke udtaget. Til gengæld er Christian Eriksen og Nicolai Jørgensen tilbage i landsholdstruppen.

Karantæne:
Wales: Ben Davies
Danmark: Ingen

Bud på startopstillinger:
Wales (4-2-3-1): Hennesey – Roberts, Williams, Chester, Dummett – Allen, Ampadu – Wilson, Ramsey, Lawrence – Bale

Danmark (4-3-3): Schmeichel – Dalsgaard, ”Zanka” Jørgensen, Vestergaard, Stryger – Eriksen, Schöne, Delaney – Poulsen, Jørgensen, Sisto

Profilen:
I Wales sætter de stor lid til unge Ethan Ampadu, der trods sine blot 18 år er ved at etablere sig på landsholdet. Midtbanemanden, der er født i England, men har en walisisk mor, har dog mere succes for sit land end sin klub i øjeblikket: Ampadu har fået lige præcis 0 kampe for Chelsea i denne sæson. Mod Danmark får han dog givetvis en vigtig opgave i at være med til at lukke ned for Christian Eriksen.

Vidste du, at..:
Danmark og Wales har mødt hinanden ni gange, og det er endnu ikke blevet til uafgjort. Med sejren i Århus i september lagde Danmark sig lige nøjagtig i front af det indbyrdes regnskab med fem sejre og fire nederlag.

Dom:
Det helt store spørgsmål er, hvordan de to hold reagerer på at (måske) måtte undvære deres profiler, hvis Gareth Bale ender med ikke at blive klar. Da vil Danmark, især uden Simon Kjær, være væsentligt bedre stillet.

Buddet herfra er, at den stærke danske defensiv holder stand endnu en gang og sikrer som minimum det ene point. Måske endda med et enkelt mål den anden vej: 0-1 til Danmark, lyder buddet derfor.

Tidligere indbyrdes kampe, form og tabel: