Video : Tipsbladet
Superliga

Awer Mabil efter racismedom: Hvis det fortsætter, forlader jeg banen

FC Midtjyllands Awer Mabil hørte selv en Fremad Amager-tilskuer lave abelyde efter ham, men han undlod at forlade banen. Han vil dog ikke tøve med det en anden gang, hvis han mener, det er det rette. Han opfordrer dog til, at klubben og forbund løser det underliggende problem.

Fremad Amager skal betale 12.500 kroner i bøde, fordi en fan lavede abelyde i retning mod Awer Mabil i pokalkampen for et par uger siden. Klubben mener fortsat ikke, at "der er racisme ude i Fremad Amager", men Mabil hørte det selv i opgøret mod FC Midtjylland.

Det fortæller han, efter Fodboldens Disciplinærinstans i går tildelte Fremad førnævnte bøde. Først henvendte Mabil sig til linjedommeren, og så blev hoveddommer Benjamin Willaume-Jantzen gjort opmærksom på det.

- Jeg sagde til linjedommeren: "Hør hvad han siger til mig. De abelyde, han laver." Så spurgte han: "Hvad skal jeg gøre?" "Måske skal du rapportere det til dommeren." Så hørte han det også, at ham fyren lavede abelyde. De tog sig af det, siger Awer Mabil til tipsbladet.dk.

- Det generede mig ikke, for det er bare en handling af lav klasse fra ham, der gjorde det. Jeg ved, at det ikke definerer alle. Der er nogle grupper, der er sådan, og for mig har sådan nogle brug for hjælp. Det reflekterer bare dem selv, når de gør sådan. Det er det laveste punkt, man kan nå; at beskrive folk ud fra deres farve. Jeg mener, den slags mennesker har brug for hjælp.

Racisme på fodboldstadioner blev igen aktuelt tidligere på ugen, da det engelske landshold to gange måtte stoppe EM-kvalifikationskampen mod Bulgarien, fordi de lokale fans råbte abelyde og heilede mod de mørke engelske spillere.

Holdene forlod banen kortvarigt, men vendte tilbage og gjorde kampen færdig. Det næste skridt havde været at forlade banen helt. Det overvejede Mabil også mod Fremad Amager, selv om det altså var før England-kampen.

Læs også:Abelyde i pokalkamp: Fremad Amager idømt bøde

- Jeg tænkte på det, men jeg satte mit hold først. Vi var bagud, så jeg ville ikke gøre et stort nummer ud af det. Jeg stolede på, at dommeren tog sig af det, fordi linjedommeren bevidnede det, siger FC Midtjylland-spilleren.

- Hvis det fortsætter, forlader jeg banen. Jeg er ligeglad. Jeg repræsenterer min klub, mine fans og min familie. Min farve er ligegyldig. Normalt vil jeg bare gå, og mine holdkammerater vil være bag mig. Der er ikke plads til den slags i spillet.

For Awer Mabil er fodbold blev en levevej og en måde at give tilbage til det land, der tog ham og hans familie til sig, da de kom til Australien som flygtninge. Derfor ved han om nogen, hvilken samlende kraft fodbold også kan være.

Det gælder dermed om at finde balancen, hvor man siger fra over for abelyde og samtidig sørger for, at den slags ikke ødelægger alles oplevelse.

- Jeg ved ikke, hvad der skal gøres, men der skal gøres noget alvorligt. For eksempel at den fan bliver smidt ud og ikke kan komme til kampe. Én person kan ødelægge det for alle. Der var måske 5.000 på stadion for at have en god fredag, lørdag eller søndag aften, og det er vores job at give dem det. Hvis én fan beslutter at ødelægge det for 5.000 andre, er det meget egoistisk. Så jeg vil hellere have, at den fan bliver smidt ud, så de andre 5.000 kan nyde deres aften, i stedet for at jeg går ud, og kampen bliver afblæst. Derfor ville jeg ikke nå dertil, hvor vi måtte gå.

Fremad Amager skal altså betale 12.500 kroner i bøde, men Awer Mabil vil ikke forholde sig til, hvorvidt det er for højt, for lavt eller et passende beløb. For det handler om noget helt andet.

Læs også:Fremad-direktør efter bøde i racismesag: Vi må tage afgørelsen til efterretning

- Pengene betyder ikke noget for mig. Man skal gøre noget for at sparke det ud af klubben. Som klub er de penge ingenting, så man betaler bare. Hvis det sker igen, kan man bare betale igen. Så der skal hellere gøres noget, for at det ikke sker igen. Alle kan betale penge. Penge er ikke problemet. Problemet handler om racisme. Hvad kan man gøre som klub eller fans for at sørge for, at det ikke sker?

Hvis ikke man kommer problemer med racisme i fodbold til livs, argumenterer Mabil, kan det gå ud over først den enkelte klub og siden den enkelte liga. For hvis spillere fortæller deres bekendte, at de oplevede racisme et sted, kan det afskrække andre fra at komme derhen, siger han.

Det er langt fra første gang, at Awer Mabil oplever racisme. Han har tidligere fortalt til BBC, at han hjemme i Australien er blevet dyttet ad på gaden, og at han som 16-årig blev angrebet af en nabo, der ville have ham til at "tage hjem hvor du kommer fra."

Episoden på Amager var dog første gang, Mabil oplevede racisme i Danmark.

- Jeg kan rigtig godt lide Danmark, og at opleve sådan noget ændrer ikke min mening, for jeg har været her så længe, og det var første gang. Men jeg har oplevet det tidligere andre steder, siger han.

- Jeg er mere voksen nu. Hvis jeg var 18-19 år, ville jeg måske reagere anderledes. Nu prøver jeg at forstå tingene fra andres perspektiv. Lad os sige, folk tager børn med til kampen, og de hører den slags. Det går ikke bare over af sig selv. Den slags skal der tages hånd om, så næste generation ikke tager det med sig.

Læs også:Højbjerg om behandling af Premier League-kolleger: Noget svineri

Læs også:Racistiske ytringer væltede ned over engelsk landshold: Umulig situation

Læs også:FIFA-præsident raser efter racisme-kamp i Bulgarien: Vil indføre livstidsstraffe