Video : Tipsbladet
Superliga

21. december: Det var lige til at tudbrøle over

Bag dagens låge i tipsbladet.dk's julekalender gemmer sig Hobro IK og historien om den uheldige helt Mads Hvilsom.

Julen nærmer sig med hastige skridt, og samtidig er et årti ved at gå på hæld.

Det har tipsbladet.dk valgt at markere i form af et historisk tilbageblik på de seneste 10 år og de klubber, der har været i Superligaen - fortalt med udgangspunkt i en spiller, der har sat et stort aftryk i perioden. Det behøver ikke være den bedste spiller, det største salgsobjekt eller driblekongen. Det kan også være en spiller, der forandrede historiens gang eller klubbens kultur.

Til at hjælpe har vi allieret os med en person, som har et indgående kendskab til klubben.

21. december byder på et blik på Hobro IK i samarbejde med klubbens tidligere stadionspeaker og mangeårige fan Jørn Møller-Larsen.

Jørn Møller-Larsen har peget på Mads Hvilsom.

Navnet siger ikke alle danske fodboldfans noget, men dem, der så dokumentaren "Hobro - en liga for sig", glemmer ikke Jørn Møller-Larsen. Sekvensen med den daværende stadionspeaker, der sad i omklædningsrummet og var rørt til tårer og sang om, at Hobro var "on the road again", blev på mange måder billedet på en usædvanlig Superliga-klub.

Det var i 2014, da Hobro IK rykkede op i landets bedste fodboldrække for første gang nogensinde. Møller-Larsen havde set stadionindvielsen i 1958 med deltagelse af Gunnar Nu Hansen, men siden flyttet fra byen og været frivillig i Randers FC. Så det var først for ti år siden, at kærligheden til barndommens klub blev genopvakt.

Læs også:20. december: Klovn, humørspreder og anfører med stort A

Jørn Møller-Larsen læste i avisen, at Hobro var rykket op i 1. division og søgte frivillige, så han ringede op og sagde, at han gerne ville give en hånd med.

- Forbrydere vender altid tilbage til gerningsstedet, tilføjer han til fortællingen i dag.

Den indfødte himmerlænding havde spillet revy i mange år og var vant til at stå på en scene, så han fik tjansen som stadionspeaker. Men erfaring med netop den genre havde han ikke, så han rejste med spillerbussen rundt i landet, så han kunne høre, hvordan de speakede på de andre stadioner.

Møller-Larsen har fulgt det, han selv kalder Hobros drømmerejse, på tætteste hold, og han har haft gode betingelser for at komme tæt på spillerne. Der er dog én, han er kommet tættere på end nogen andre.

- Mads Hvilsom er nok den spiller i Hobro, jeg har følt mest for. Han nåede kun at spille en halv time i den sin anden kamp i Hobro, så blev han korsbåndsskadet. Der var jeg samtaleterapeut for ham, og jeg sagde på et tidspunkt: "Du bliver en god spiller for Hobro".

Det var i sommeren 2012, og Hvilsom var netop skiftet fra FC Midtjylland på en lejeaftale. Men selv om han kun fik to kampe mere i den sæson, vendte han tilbage sæsonen efter, scorede 11 mål og fik et permanent skifte til klubben.

Den var samme sæson, som Hobro rykkede op i Superligaen, hvor Hvilsom fortsatte med at score mål. De 16 ligakasser var nok til et stort skift til Eintracht Braunschweig, men Hvilsom fandt aldrig lykke i Tyskland. Heller ikke skifter til Brann i Bergen, Esbjerg fB eller SønderjyskE fungerede.

Læs også:19. december: Slem skade og operation blev til en rigtig prinsessehistorie

Og selv om han ikke scorede så tit, som han gjorde i Hobro, skabte det altid glæde hos hans gamle ven Jørn Møller-Larsen. Han fulgte Mads Hvilsoms karriere i de fire år, angriberen var væk.

- Når han scorede, sagde jeg altid: ”Nu scorede Mads. Ej, det var godt.”

Så da Hvilsom efter fire år med flere ned- end opture vendte tilbage til Hobro før denne sæson, glædede han sig. Nu var han endelig tilbage det sted, hvor han havde spillet den bedste fodbold i sin karriere, og hvor han havde følt sig urørlig, inden han skiftede væk.

Men historien gentog sig: Han blev skadet efter et kvarter af sæsonpremieren.

- Jeg har haft så ondt af ham over, at han blev skadet der. Hvilsom er ham, jeg har følt mest for, fulgt mest, haft ondt af, snakket med. Det var lige til at tudbrøle over, og det gjorde han jo også, da han blev skiftet ud, siger Jørn Møller-Larsen.

Skaden holdt "kun" Mads Hvilsom ude i en halv sæson denne gang: Han gjorde comeback i efterårets sidste spillerunde, præcis fem måneder efter han måtte udgå i den første spillerunde.

- Da jeg fik at vide, at han var ved at være klar, sagde jeg, "det er dejligt, Mads," og så fik han bjørnekrammer.

Jørn Møller-Larsen fik ret i, at Mads Hvilsom nok skulle blive en god spiller for Hobro en dag. Måske bliver han det igen, når han kommer ovenpå efter sin skade.

Læs også:18. December: 43 år og bekymret for at stå under bruseren med de unge

Læs også:17. december: Det er helt okay, at fodboldhjertet er delt i to

Læs også:16. december: Får han et par stifter, laver Niels en eminent Lars Søndergaard