FC Midtjyllands dyre lærepenge: Fire års store nedture i Europa

Del 1: FC Midtjylland har lukket bunker af mål ind i de afgørende Europa-kampe siden 2016. Tipsbladet har analyseret fire Europa League-exits og en Champions League-skuffelse.

Onsdag aften skal FC Midtjylland igen prøve lykken i europæisk klubfodbold, når man møder de seneste ni sæsoner bulgarske mestre Ludogorets på udebane i Razgrad.

Da der kun spilles én kamp i både 2. runde og igen i 3. runde af Champions League-kvalifikationen, afgøres det hele i Bulgarien onsdag aften uden muligheden for at rette op på eventuelle fejl i en hjemmekamp i Herning i næste uge.

Cheftræner Brian Priske har arbejdet hårdt på defensiven, siden han overtog jobbet for et år siden, og i et nyligt interview med Euroman talte bestyrelsesformand Rasmus Ankersen blandt andet om at øge budgettet, så FC Midtjylland har råd til dyrere og dygtigere spillere.

Men hvad siger de seneste års ærgrelser og fiaskoer om FC Midtjyllands europæiske muligheder?

Tipsbladet har set nærmere på FC Midtjyllands fem seneste Europa-exits, hvor holdet er røget ud til Osmanlispor fra Tyrkiet, Apollon Limassol fra Cypern, FK Astana fra Kasakhstan, svenske Malmö FF og senest skotske Rangers FC, der satte FCM godt og grundigt på plads i 2019.

18. august 2016
Europa League-kvalifikationen, playoffrunden
FC Midtjylland-Osmanlispor 0-1
20' Patrick Banggaard (selvmål) 0-1

Kampen
FC Midtjylland begyndte kampen forsigtigt, og så røg gameplanen helt og aldeles ud af vinduet mod det erfarne hold fra Tyrkiet, da Patrick Banggaard var så uheldig at cleare et hårdt indlæg ind i eget mål.

Både før – og efter – selvmålet var meget lagt an på at ramme netop Banggaard og hans øvrige høje holdkammerater på offensive dødbolde, men det havde Osmanlispor helt tydeligt forberedt sig grundigt på.

FC Midtjylland havde et par fornuftige tilbud, men de tyrkiske gæster var mindst lige så farlige på kontraløb, som FC Midtjylland heller ikke kunne tillade at åbne alt for meget for, da 0-2 eller 0-3 ville dræbe mulighederne i returkampen.

FC Midtjylland spillede relativt langsomt og havde svært ved at skabe chancer mod det meget kompakte modstanderhold, og Paul Onuachu og Václav Kadlec havde ikke en heldig

dag.
FCM havde netop sagt farvel til Pione Sisto, og det kunne mærkes – det samme kunne det, at Tim Sparv var skadet.

25. August 2016
Osmanlispor-FC Midtjylland 2-0
20' Tiago Pinto 1-0
50' Tiago Pinto 2-0

Stadion: Osmanli Stadi, Ankara (Tyrkiet)
Afslutninger inden for rammen: 8-4 til Osmanlispor
Afslutninger uden for rammen: 6-5 til FCM

Indskiftere: Martin Pusic, Mikkel Duelund, Rafael van der Vaart

Kampen
Rafael van der Vaart fik debut som indskifter for FC Midtjylland, men kampen huskes mere for et par uheldige aktioner af målmand Johan Dahlin. I

gen kom FC Midtjylland bagud i det 20. minut, og igen havde man ikke for alvor værktøjerne til at bryde igennem en velorganiseret tyrkisk defensiv, der ikke rystede i bukserne over FC Midtjyllands dødbolde.

2-0 lige efter pausen kom på et frispark fra 40 meter, alle på banen troede ville blive sendt i feltet til luftduel, og så var FC Midtjylland færdige i Europa for den sæson.

Kampene mod Osmanlispor
Så mange minutter lå FCM til gruppespil: 0
Så mange minutter var opgørene uafgjort: 20
Så mange minutter lå modstanderen til gruppespil: 160

17. august 2017
Apollon Limassol-FC Midtjylland 3-2
15' 1-0 Chambos Kyriakou
38' 1-1 Alexander Sørloth
70' 2-1 Jander
74' 2-2 Alexander Sørloth
90+1' 3-2 Ioannis Pittas

Stadion: AEK Arena, Larnaca
Afslutninger inden for rammen: 7-6 til Apollon
Afslutninger uden for rammen: 8-4 til Apollon

Indskiftere:  Filip Novak, André Rømer, Gustav Wikheim

Kampen
Hvor Osmanlispor i 2016 slog FC Midtjylland på kynisme, erfaring, mere fysik og en stærk defensiv, gik Apollon i 2017 til angreb.

1-0-målet var flot lavet af Kyriakou, der var betydeligt hurtigere på fødderne end Tim Sparv og sparkede den flot ind fra kanten af feltet, men i modsætning til året før fik FCM denne gang god plads til at angribe og fik udlignet ved brølstærke Alexander Sørloth.

Men dirkefrit var FCM-forsvaret absolut ikke, og når FCM-cheftræner Brian Priske har talt om for åbne FCM-kampe på de afgørende tidspunkter i Europa, er det her en af dem.
FC Midtjylland begik flere defensive fejl, der let kunne have kostet scoringer til de rapfodede cyprioter.

Selvom Apollon bestemt heller ikke leverede forsvarsspil på højt niveau i kampen og lod Sørloth komme igennem på en friløber til 2-2, dukkede usikkerheden igen op ved det afgørende 3-2-mål, hvor cyprioterne lige efter begyndelsen på de tre tillægsminutter fik et hurtigt kontraangreb

24. august 2017
FC Midtjylland-Apollon Limassol 1-1
10' 1-0 Rilwan Hassan
50' 1-1 Andre Schembri

Afslutninger inden for rammen: 5-3 til Apollon

Indskiftere: Bozhidar Kraev, Gustav Wikheim, Mikkel Duelund

Kampen
Igen viste Alexander Sørloth, at han havde højt europæisk niveau, og igen viste FC Midtjylland sig at have svært ved at lukke en kamp ned.

For trods et tidligt mål scoret af Rilwan Hassan og skabt af Sørloth, kom FC Midtjylland gentagne gange på hælene mod de hurtige cyprioter, og igen var der overraskende god plads til de hurtige angreb med Apollon-spillere i fuld galop mod Jesper Hansens målfelt.

Efter flere gode chancer og en hands i feltet af Tim Sparv, der i dag havde givet straffe med VAR, fik Apollon scoret fem minutter efter pausen på endnu et hurtigt angreb, hvor et FCM-hold ude af balance uheldigt fik trillet bolden hen til Apollons Andre Schembri. Apollon havde derefter de fleste gode chancer i kampen på kontra, og brændte et straffespark ti minutter før tid.

Jonas Borring havde en stor chance umiddelbart efter, men nok en gang blev FC Midtjylland lukket ned, da man skulle jagte et afgørende mål.

FK Astana-FC Midtjylland 2-1
31' Laszlo Kleinheisler 1-0
51' Gustav Wikheim 1-1
90+4' Laszlo Kleinheisler 2-1

Stadion: Astana Arena, Nur-Sultan (Kasakhstan)
Formation: 5-3-2
Favoritværdighed før de to opgør: FC Midtjylland var svag favorit
Afslutninger inden for rammen: 6-2 til Astana
Afslutninger uden for rammen: 14-5 til Astana

Indskiftere: Frank Onyeka, Zsolt Korcsmár, Mayron George

Kampen
Den lille ungarske playmaker Laszlo Kleinheisler scorede et flot mål efter en halv times spil, men det var påfaldende, at det igen ved en stilling, FC Midtjylland kunne bruge, lykkedes en europæisk modstander at score et mål med FCM-defensiven i ubalance efter et boldtab, hvorefter forsvaret måtte spurte tilbage mod eget mål uden at kunne fange Kleinheisler.

I begyndelsen af 2. halvleg fik FCM modstanderen på hælene, udlignet og skabt et par gode chancer.

Så forsvandt chanceskabelsen igen, og minsandten om ikke der igen var særdeles god plads foran FCM's felt i 94. minut, så Kleinheisler igen fik frit spil til at vise sin eminente sparketeknik med et meget flot langskudsmål.

Det vakte minder om Apollons mål i tillægstiden året forinden, og igen skulle FC Midtjylland hjem og angribe i stedet for at komme til Herning med en føring på udebanemål.

Kampen
Hvor FC Midtjylland egentlig leverede en udmærket arbejdsindsats i Kasakhstan og i store dele af den kamp lukkede rimeligt ned for modstanderen, var hjemmekampen i Herning en meget stor skuffelse.

Midtjyderne ville spille henholdende, og igen presse modstanderen på dødbolde, men i stedet virkede defensiven usikker og var flere gange tæt på at forære Astana et afgørende mål, selvom gæsterne sjældent sendte mere end et par mand over midterlinjen.

Dette var FC Midtjyllands mest chancefattige kamp, og ligesom det samlede nederlag til Apollon året forinden en meget stor skuffelse, især da Astana ikke havde et specielt stærkt hold denne sæson og røg ud af kvalifikationen i runden efter.

Kampen
FC Midtjylland var ganske enkelt spillet ud af brættet i Malmø.

MFF pressede FC Midtjylland højt og kunne snildt have været foran 4-0 ved pausen men måtte nøjes med to mål opstået efter dødbolde.

Gustav Wikheim fik reduceret efter en times spil på et drøn af et langskud, og mod spil og chancer fik FC Midtjylland haget sig tilbage i kampen og fik 2-2 på en returbold til Ayo Okosun.

30. august 2018
FC Midtjylland-Malmö FF-0-2
32' Marcus Antonsson 0-1
79' Markus Rosenberg 0-2

Afslutninger inden for rammen: 5-4 til FCM
Afslutninger uden for rammen: 4-3 til FCM

Indskiftere: Mayron George, Paul Onuachu, Awer Mabil

Kampen
Spillet var bedre end i Skåne en uge tidligere, men hvor det i kamp var dødboldene, der kostede FC Midtjylland, var rummet centralt foran eget felt denne aften igen et problem for FCM, som det også havde været det flere gange tidligere i de forgangne måneder og år.

Først spillede MFF sig igennem ude fra kanten og ind via det centrale område ved 1-0, og ved 2-0-målet lidt over 10 minutter før slutfløjt var Markus Rosenberg trukket ud og fandt plads til et score et flot mål uden for feltet.

Ud over det frie rum foran feltet var det også bekymrende, at FC Midtjylland igen oplevede at indkassere et mål på en hurtig omstilling i en position, hvor holdet lå til at gå videre.

Heldige var FC Midtjylland ikke denne aften, hvor der var chancer til at vinde, men at Jess Thorup følte sig nødsaget til at spille uden Paul Onuachu og den manglende farlighed betød igen et skuffende farvel til europæisk fodbold før gruppespillet.

Kampen
Et indlæg, en kontra, en dødbold, en god midtjysk trodsreaktion, og så et nemt, fjerde mål til skotterne, da kræfterne var ved at slippe op.
Rangers FC er det bedste hold, FC Midtjylland har mødt i Europa siden 1/16-finalerne mod Manchester United i begyndelsen af 2016, men når det skotske hold først fik chancer, var de også store.
Tempoet og fysikken gjorde, at FC Midtjylland havde meget svært ved at følge med i det, der blev en åben kamp med fri slagudveksling, og kampen var da også en af de sidste med tremandsforsvaret og med Kenneth Andersen som cheftræner, før denne sagde op og blev afløst af Brian Priske.

Kampen
Hvor kampen i Herning bød på et bredt udvalg af Rangers-scoringer, kom målene og chancerne i Glasgow i høj grad ved, at FC Midtjyllands midtbane blev overløbet og bolden stukket om bag FCM's tremandsforsvar, der havde dårlige arbejdsbetingelser i løbedullerne med Rangers' forwards og midtbanespillere.

Cheftræner Kenneth Andersen sagde op fire dage senere.