Video : Tipsbladet
Superliga

26-årig FC København-boss: Min faglighed er vigtigere end min alder

Frederik Leth er strøget til tops i FC København i en alder af bare 26 år. Interview med FC Københavns nye tekniske direktør.

FC København har onsdag fået ny teknisk direktør.

Valget er faldet på den blot 26-årige Frederik Leth, der er fundet i egne rækker, hvor han senest har været head of scouting and analytics. Leth har været tilknyttet FC København i forskellige roller siden 2012, og nu skal han afløse Johan Lange, der er taget til Aston Villa.

Frederik Leth er klar til at kaste sig ud i de mange udfordringer, der venter i Danmarks måske største fodboldklub.

- Jeg ved, hvilke opgaver der venter mig efter at have arbejdet tæt sammen med Johan Lange i mange år. Jeg har stadig en del af mine gamle arbejdsopgaver, og så er der kommet nogle nye til, som jeg ser meget frem til at løse så godt, jeg kan. Jeg er meget glad for stolt, siger FC Københavns tekniske direktør til tipsbladet.dk.

Han fortæller, at hans primære opgave bliver at tage sig af "to ben" i dagligdagen.

- Det ene ben består af rekruttering af spillere og sammensætning af truppen. Det kan være spillere udefra, men det kan også være i forhold til at få nogle af de mange dygtige talenter, vi har i klubben, til at blive en del af førsteholdstruppen. Det andet ben er i højere grad klubudvikling på et mere strategisk niveau, fortæller Frederik Leth, der stille og roligt har kørt sig selv i stilling til jobbet:

- Vi, Daniel Rommedahl, Ståle Solbakken og jeg, fandt en naturlig arbejdsgang efter Johans afsked. Jeg har taget mig rigtig meget af det sportslige, mens Daniel har siddet med meget af det administrative, og det har fungeret fint, og det ønskede Ståle at fortsætte med. Derfor har det på mange måder været en glidende overgang for mig. 

Læs også:Optakt: OB - FC København

Alder er bare et tal
Hvordan man end vender og drejer det, er det bemærkelsesværdigt, at én af de absolutte topposter i dansk fodbold nu varetages af en mand på blot 26 år. 

Ståle Solbakken er præcis dobbelt så gammel som Frederik Leth, der er 14 år yngre end Johan Lange. I den aktuelle spillertrup er der 15 spillere, der er ældre end deres chef.

Den unge hovedperson har dog kun et skuldertræk til overs, når man nævner hans beskedne alder.

- Det tillægger jeg ikke så stor værdi. Jeg har været i klubben i otte år, så jeg har rigtig meget erfaring i FCK-regi. Det betyder mere end, hvad der står i mit pas. Faglighed er det vigtigste, det er alderen ikke, fastslår Frederik Leth.

Og så ikke ét ord mere om det.

Hvad Frederik Leth til gengæld gerne sætter mange ord på er tal, data og andre analytiske tilgange. Det er på det felt, han for alvor føler sig på hjemmebane, og det er især evnerne på netop det område, der har bragt ham til tops i en tidlig alder.

- Jeg har en kandidat i økonomi fra CBS, og på den baggrund falder det mig naturligt, at der er mere i tingene, end man kan se med det blotte øje. I den forbindelse spiller tal og data en vigtig rolle, og det er noget, der er kommet for at blive. Vi bliver mere og mere datadrevet, fortæller han.

Læs også:Analyse: AGF og Brøndby får ekstremt svært ved at fange FCK og FCM

Det lyder jo meget som noget, de har gjort i årevis i FC Midtjylland. Kigger I i den retning?

- Nej, vi kigger ikke på FC Midtjylland. Vi måler os kun mod de største klubber i verden.

Øget fokus fra omverdenen
FC København er sammen med Brøndby IF den mest eksponerede klub i Danmark, og både på- og udenfor banen er der mange kendte ansigter. Frederik Leth har hidtil gået under radaren, men det er slut nu. Som teknisk direktør i FC København må han indstille sig på mere opmærksomhed og flere interviews med pressen.

- Det har jeg det fint med, og det gør mig ikke noget, at jeg skal til at give nogle flere interviews. Vi vil altid gerne fortælle en god historie, så den del tager jeg roligt, siger Frederik Leth, der sætter sig i chefstolen med store ambitioner:

- Vi har mange gode mennesker, og vi stræber alle efter hele tiden at blive bedre og nå det næste mål. Det ultimative mål er, at FC København skal være en klub, der spiller mod de bedste i verden, men der er hård kamp både nationalt og internationalt, så vi skal sørge for hele tiden at være skarpe. 

Her til sidst; Af pressemeddelelsen fremgår det, at dine kollegaer kalder dig "The Brain". Hvad er historien bag det?

- Det er vist så meget sagt, at alle mine kollegaer kalder mig det. Det er mest Ståles opfindelse. Jeg tror, han mener det kærligt, så det må han godt kalde mig. Jeg er da blevet kaldt værre, kommer det med et grin fra FC Københavns nye topboss.

Foruden Head og Scouting and Analytics har Frederik Leth også tidligere arbejdet som teknisk scout omkring førsteholdet i FC København.

Læs også:FCK har organisationen på plads: 26-årig afløser Johan Lange

Læs også:Sæson-spilforslag til Superligaen: Fischer, Wilczek og AGF i problemer?

Læs også:Analyse: FCK og FCM er Danmarks Benfica og FC Porto