Video : Tipsbladet
Superliga

Ny regel om hjernerystelser på vej: Spillerforeningen er positiv

En ny regel, som sikrer fri udskiftning ved mistanke om en hjernerystelse, kan være på vej, og Spillerforeningen i Danmark bakker op.

International Football Association Board (IFAB), som er organet, der bestemmer fodboldens regler, har et nyt tiltag på trapperne som et led i bekæmpelsen af alvorlige tilfælde af hjernerystelser.

IFAB arbejder på at indføre, at alle hold frit kan udskifte en spiller, hvis der er mistanke om en hjernerystelse. Det vil altså sige, at der også kan blive foretaget et bytte, selv om holdet har brugt alle udskiftninger. På den måde vil man sikre, at ingen spiller videre med en hjernerystelse.

Spillerforeningen, som er spillernes fagforening i Danmark, er positivt stemt over for det mulige tiltag. 

Læs også:Karrierestop: Hjernerystelse stopper Martin Ørnskov

- Det er et spændende initiativ, som vi ser positivt på. Hjernerystelser skal vi tage meget seriøst, for det er en alvorlig skade, som kan have store konsekvenser og i yderste tilfælde sætte store begrænsninger for ens liv. Og der er findes altså ingen fodboldkampe, som er så vigtige, at de er værd at sætte sit helbred på spil for, siger Michael Sahl Hansen, der er direktør i Spillerforeningen.

Han fastslår samtidig, at reglen skal indføres på en måde, så den ikke er til at misbruge.

- I elitesport bliver der kørt helt til grænsen, og det bliver helt afgørende, at vi sikrer os, at reglen ikke bliver misbrugt. Vi skal gå ind i den her diskussion med åbne øjne, men når det er sagt, så synes vi, det er en meget spændende tanke, fordi spillernes sikkerhed og sundhed altid skal komme i første række, siger Michael Sahl Hansen.

Læs også:Slem hovedskade ramte Martin Ørnskov: Det vil jeg aldrig opleve igen

I Superligaen har der været flere tilfælde af alvorlige hjernerystelser. Én af dem, der har været hårdest ramt, er Vendsyssel-spilleren Jakob Hjorth, som pådrog sig hovedskaden i juli 2018 og var ude i syv måneder.

Den tidligere SønderjyskE-spiller Mikkel Hedegaard pådrog sig en hjernerystelse, som gjorde, at han måtte indstille sin karriere i en alder af 21. 

IFAB er klar til at afprøve og teste tiltaget med start fra januar 2021.

Læs også:Hobro-stopper har haft fire hjernerystelser: Får jeg en til, stopper jeg

Læs også:Historisk: Nu indføres der markante tiltag mod hjernerystelser i fodbold

Læs også:Vendsyssel-stopper hæmmet af hjernerystelse: Kunne ikke gå selv