• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Kenneth Jensen

Historisk: Nu indføres der markante tiltag mod hjernerystelser i fodbold

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Et samarbejde mellem Fifpro og European Leagues betyder, at der kommer et helt nyt og større fokus på hovedskader i fodbold.

Af Kenneth Jensen

Hovedskader er alvorlige, og hjernerystelser skal i den grad tages alvorligt. Det kan Vendsyssels forsvarsspiller Jakob Hjorth eksempelvis skrive under på.

Forsvaren, der for tiden er ude med en ny hjernerystelse, oplevede for et år siden, hvordan sådan en hovedskade for alvor kan sætte både karriere og livet på pause. Hjorth blev ramt af en hjernerystelse i juli 2018, og efterfølgende var han indlagt og måtte sidde i kørestol. Han kunne heller ikke bruge skærme uden at få det dårligt, og det tog over et halvt år, før han kom tilbage på banen.

Men tilbage på banen kom han. Og det kan han så glæde sig over, for det er sket før, at effekten af en hjernerystelse simpelthen har gjort, at en spiller har måttet opgive sin karriere.

Derfor er det også vigtigt med tiltag, der skal sikre, at man dels tager hjernerystelser alvorligt, dels får diagnosticeret spillere med hjernerystelser - også når kampene er i gang.

Den internationale spillerforening, Fifpro, og sammenslutningen af europæiske ligaer, European Leagues, er nu gået sammen om en protokol i forhold til hjernerystelser. Parterne har netop udsendt en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at man øger fokus på flere områder af de alvorlige hovedskader. Det øgede fokus skal i de kommende to sæsoner implementeres i europæiske ligaer - altså blandt andre de de danske ligaer.

- Det her er kritisk i forhold til at sikre spilleres helbred på den lange bane, og det er opmuntrende, at vi er i stand til at hæve overliggeren i forhold til beskyttelse. Andre sportsgrene som rugby og amerikansk fodbold har været i stand til at forbedre sig i forhold hjernerystelser. Fodbold er nødt til at følge med. Vi ser frem til endelig at have en ramme på plads, som vores (spiller)foreninger og European Leagues' medlemmer vil bruge til at øge beskyttelsen af spillerne i Europa. Vi ved, at det er nødvendigt at skubbe til relevante sportsautoriteter - især IFAB - for at få ændret i lovene, så man tænker på spillernes helbred først og fremmest, siger Jonas Bauer-Hoffmann, der er generalsekretær for Fifpro Europe i en pressemeddelelse.

Tiltagene vil blive præsenteret nærmere på European Leagues' generalforsamling den 18. oktober i London.

LÆS PRESSEMEDDELELSEN HER

Tiltagene i forhold til hovedskader er blandt andet:

- Implementering og brug af principperne og målene fra rapporten International Consensus Statement on Concussions in Sport.

- Uddannelsesprogrammer i løbet af forsæsonen, som spillere, trænere, sundhedssektor og dommere skal tage.

- Liga og spillerforening skal følge de samme procedurer, når det handler om at monitorere og rapportere omkring tilfælde, der ligner hjernerystelser.

- Hvis det er muligt, kan video bruges til at identificere mulige hovedskader, mens kampene er i gang.

- Uafhængige læger og andre innovative støtter i forhold til hjernerystelser vil blive overvejet fra land til land for at identificere mulige hjernerystelser.