Video : Tipsbladet
Superliga

Vild ros til glohed profil: Meget moden teenager

Ernest Nuamah er kåret til Forårets Profil i Superligaen. FC Nordsjællands sportsdirektør Jan Laursen forklarer her, hvad der er gået rigtigt for forwarden.

Ernest Nuamah har haft en god sæson, der i denne uge har kastet en kåring som Forårets Profil i Superligaen af sig.

Det er de 12 Superliga-cheftrænere, der har stemt på deres fem foretrukne spillere i forårssæsonen, og Nuamah vinder foran Viborgs Elias Achouri og Viktor Claesson fra FC København.

FC Nordsjællands sportsdirektør Jan Laursen har ligesom adskillige trænere arbejdet tæt sammen med den ghanesiske teenager, og noget af det, Laursen har bidt mærke i, er Nuamahs evne til hurtigt at tage input og ideer til sig.

- Han har et betydeligt talent. Men det handler altid om, hvor god, man er til at udnytte det, både som spiller og som klub. Der synes jeg, vi kan være stolte over det arbejde, vi efterhånden en del gange har lavet sammen med talentfulde spillere. Vi er gode til at have de her toptalenter, siger Jan Laursen til Tipsbladet.

- Det, der adskiller de meget talentfulde og dem, der blot forbliver talenter, er evnen til at oversætte evnerne til gode præstationer på banen.

-  Superligaen er meget undervurderet som turnering, og den bliver bedre og bedre. Og ligaen er også meget kynisk. Det skyldes vores turneringsstruktur, hvor der hele tiden er meget på spil. Uanset, om det er nedrykning, det at kvalificere sig til Top 6, eller at spille med om medaljer. Der er hele tiden noget på spil. Og det er faktisk ikke det optimale i forhold til at udvikle fodboldspillere.

”Det betyder, at man skal have noget ekstra. Og det har Ernest. Han har været enormt god til at forstå, hvad der skal til. Han har været rigtig god til at lytte og tage ting til sig, i stedet for selv at snakke. Han er så god til at holde fokus, siger Jan Laursen.

Aldrig forblændet
Nuamah blev i denne uge udtaget til Ghanas A-landshold, og tidligere på året blev han sat i forbindelse med Marseille, der ved flere tidligere lejligheder har budt sig til, når FC Nordsjælland havde store, unge profiler.

Den opmærksomhed har Nuamah klaret forbilledligt, mener Jan Laursen.

- Noget, der kan ødelægge en karriere, er at lade sig forblænde af al den opmærksomhed, man får, og alt det, der kan ske uden for banen. Der synes jeg specielt i efteråret, at Ernest var god til at holde fokus, mens det hele tog fart. Det kan sagtens trænge ind til en spiller, at han vil videre med det samme, og at alt kan komme til at handle om ham selv, så han bliver forblændet. Men Ernest har hele tiden været fokuseret.

- Ernest er en rigtig dygtig spiller med enestående kompetencer, men han er også først og fremmest fodboldspiller. Han laver ikke alt muligt andet. Det er også noget, man lægger mærke til i andre klubber, siger Jan Laursen.

- Han har taget nogle store skridt som menneske. Vi med et normalt liv får taget noget uddannelse, får et job, og så begynder vi først at få noget ansvar, når er 30-40 år gamle, nogle gange ældre end det. Ham her er kommet ind som 18-årig og har spillet i angrebet på et af de bedste hold i Superligaen, og det kræver, at man håndterer pres og tager ansvar med det samme. Det er et privilegium at have fulgt ham i dagligdagen, hvor han er gået fra at være meget stille til at være en, der siger sin mening og kommer med input til møder og i forbindelse med kampene. Det fortjener at han stor kredit for, siger Jan Laursen.

Læs mere om kåringen af Ernest Nuamah til Forårets Profil i Superligaen her.