• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

Den nye fodboldbog "Drømmeland" gennemhuller myterne om den danske EM-triumf anno 1992.

Af Joakim Jakobsen

Om formiddagen den 26. juni 1992 kørte en lille dansk delegation ind til Nya Ullevi i Göteborg, hvor EM-finalen mellem Tyskland og Danmark skulle spilles samme aften.

Kun to spillere var med på turen: centerforsvareren Kent Nielsen og backen John Sivebæk. Landstræner Richard Møller Nielsen ville sammen med sine assistenter og fysiofolk teste de to spillere, som havde døjet med fiberskader. En løbebane blev markeret på græsset, og landstræneren stillede de to spillere over for en rå dyst: " Hvis jeg skal vælge mellem jer, så tager jeg den, der kommer først og er hurtigst." Klar, parat, start. De to spillere piskede rundt i solskinnet. Sivebæk vandt med en halv meters forspring, hvorefter Richard Møller Nielsen sikrede sig, at deres muskler var intakte.

Godt, de var begge i startopstillingen.

Øh? Landstræneren svarede: " Jeg sagde til jer, at hvis jeg skal vælge, så bliver det den hurtigste." Denne anekdote står at læse i Drømmeland. Sejren og sommeren, der forandrede Danmark, og den illustrerer al den forberedelse, præcision og hårde vindermentalitet, som lå bag det danske landsholds indsats under EM 1992 i Sverige.

Bogen er skrevet af de to unge sportsjournalister Martin Davidsen og Sebastian Stanbury, og forfatterne går til sagen med stor nysgerrighed -de var henholdsvis fem og seks år gamle -og med stor hæderlighed. De gennemhuller på velgørende vis hele striben af dybest set uværdige myter, som alt for længe har fået lov at skæmme den enorme præstation.

Mange spillerudtalelser til Davidsen og Stanbury vidner om dyb respekt for Richard Møller Nielsen som landstræner -en mekanik og troskab, som gik en del år tilbage, og som godt kunne være belyst lidt dybere i bogen.

For Richard Møller Nielsen agerede med stor selvindsigt på sit mandskabs vegne, hvilket ikke altid blev anerkendt i samtiden.

I forbilledlige kampberetninger fremhæver Davidsen og Stanbury 1992-landsholdets store kvaliteter: Enorm solidaritet og bæreevne, tålmodighed og et meget, meget hurtigt offensivt spil. Udført af fremragende spillere. Her savner anmelderen nutidsudsagn fra EM-modstandere, bare et par stykker, som på 20 års afstand kunne tolke begivenhederne på banen. Det kunne være Frank Rijkaard og Jürgen Klinsmann, modne, kloge herrer uden noget at tabe. Det ville kun sat en tyk streg under forfatternes vigtige opgør: Hvorfor skulle dette hold dog sovses ind i strandmyter, så EM-triumfen fremstod som en tilfældighed eller noget ufortjent? Hvorfor kunne disse danskere ikke få lov at være EM-vindere, fordi de var ekstremt kompetente og professionelle? Denne anmelders indvendinger skal forstås som en anerkendelse af den byrde, som forfatterne har påtaget sig: Davidsen og Stanbury har skrevet den hidtil bedste og mest ambitiøse bog om EM-triumfen i 1992.

Bedømmelse: 4 af 6 bolde

Joakim Jakobsen er journalist på Weekendavisen og forfatter til Tynd luft ( 2008) og Guld-Harald ( 2009). Ovenstående anmeldelse er bragt i Tipsbladet den 31. august.

FAKTA om bogen

Martin Davidsen og Sebastian Stanbury: DRØMMELAND Sejren og sommeren, der forandrede Danmark
Lindhardt & Ringhof
303 sider.
Kr. 299,95.