Spillerboss vil forbyde Chelsea og Manchester Citys transfer-fidus
Foto: Getty Images
Generelle

Spillerboss vil forbyde Chelsea og Manchester Citys transfer-fidus

Andreas Christensen har nydt godt af det, men den internationale spillerforening FIFPro vil have lukket for Chelsea og Manchester Citys indsamling og udlejning af dusinvis af verdens mest talentfulde spillere.

Chelsea og Manchester City ejer i øjeblikket en række af verdens dygtigste unge spillere, der håber på at komme gennem nåleøjet og ind på førsteholdene i Premier League.

Begge klubber udlejer en lang række spillere, og i Manchester Citys tilfælde ejer man også en håndfuld klubber, som sender spillere til og får spillere fra moderklubben i Manchester.

Danske Andreas Christensen er ved at manifestere sig på førsteholdet i Chelsea med en række pladser i startopstillingen, efter han de to seneste sæsoner spillede fast på leje i Borussia Mönchengladbach.

Men ellers har de unge spillere, Chelsea og Manchester City ejer, ofte særdeles svært ved at få seniorkarrieren i gang i de to Premier League-storklubber.

I et stort interview med Tipsbladet fortæller Theo van Seggelen, generalsekretær i den internationale spillerforening FIFPro, at Manchester City og Chelseas model med at eje bundter af spillere og i Citys tilfælde andre klubber skal være forbudt.

FIFPro har lagt sag an mod FIFA og det nuværende transfersystem, som ifølge FIFPro er ulovligt og forhindrer fri konkurrence, og netop Manchester City og Chelseas brug af transfermarkedet er ifølge Theo van Seggelen eksempler på, at det nuværende transfersystem ikke fungerer.

- Real Madrid er et fint eksempel på, hvordan talentudvikling og brug af yngre spillere kan fungere. De er begyndt at bruge deres egne spillere i stedet for at købe hele truppen, som de gjorde for år tilbage. De scouter efter spillere i hele verden og henter de bedste til i en ung alder, og det har vi intet imod. Problemet opstår, når det er tilladt, at klubber har udlejet både 40 og 50 unge spillere til samarbejdsklubber spredt ud over kloden. Chelsea og Manchester City er to af de klareste eksempler på den praksis, og det er FIFA's ansvar at forbyde det, siger Theo van Seggelen.

- Manchester Citys system er iøjenfaldende. De har en klub i Spanien, en i Australien, en i USA, de har klubber fordelt ud over hele verden. Så holder fodbold op med at handle om at vinde trofæer. Så er fodbold virkelig blevet en forretning. Det forhindrer andre klubber i at nyde gavn af disse spillere, og det er måske det største problem med de unge spillere i dag. At de allermest talentfulde nærmest er fordelt ud mellem seks klubber. Det er jo ikke meningen med at spille fodbold. Det er så i øvrigt heller ikke godt for de unges udvikling, siger Theo van Seggelen.

- I øjeblikket er seks spillere fra Manchester City udlejet til NAC Breda. Det er fint nok for de unge fra Manchester, men hvad sker der så med de unge, lokale hollandske spillere? Talenter har behov for som minimum at spille fast et sted i et år, før de for alvor er klar som seniorspillere. Det er ophobningen af talenter i nogle få klubber og udlejningen af dem med til at ødelægge. Det skal stoppes,” siger den hollandske FIFPro-generalsekretær.

- At eje flere klubber på samme tid skal være forbudt. Fodbold er ikke som bilindustrien, hvor få firmaer opkøber konkurrenterne og fortsætter med at lave biler i forskellige brands. Det dur bare ikke i fodbold, der er man gensidigt afhængige i en konkurrencesituation. Chelsea er afhængig af, at nummer 18 i Premier League kan stille hold og betale lønninger, ellers er der ingen kampe.

Læs hele historien om FIFPros attentat på transfersystemet, og hvorfor Neymar-handlen kan blive afgørende, i Tipsbladets trykte udgaven, der er i handlen i dag sammen med Ekstra Bladet.

Vil du have Tipsbladet direkte på din tablet, pc og mobil, kan du købe det digitalt her - ekstrabladet.dk/ebladet/.

Du kan også vælge at få det leveret Tipsbladet i postkassen hver fredag. Læs mere og bestil på https://abonnement.ekstrabladet.dk/avis/fredag/

I Tipsbladet fredag kan du også læse:

* Den store gennemgang af Brøndby, FCK, FCM, AGF og de andre Superliga-klubber midtvejs i grundspillet

* Et stort interview med Thomas Sørensen, der blandt andet fortæller om, hvordan Irlands nuværende manager Martin O'Neill saboterede danskerens karriere

* Om FC Nordsjællands unge islandske keeper, der har VM i sigtekornet

* Kronik om de skæve kamptidspunkter i Superligaen, der ikke er rimelige overfor fansene

* Dommer-kronik

* Spiltips