Video : Tipsbladet
Landshold

2. divisionsspiller sagde nej til landsholdet: De tager os som gidsler

Simon Skibsted kunne have fået en pæn portion penge og en oplevelse for livet, men han ville ikke udtages til landsholdet. Dels fordi han ikke føler sig berettiget til det, dels fordi han støtter sine kollegaers kamp mod DBU.

Mandag var på flere måder en dag, Simon Skibsted kommer til at huske. For det første afleverede han sit speciale i retorik på Aarhus Universitet, for det andet handlede det om et højaktuelt emne, og til sidst blev de to dele så koblet sammen: Han blev tilbudt at melde sig som mulig landsholdsspiller.

Skibsted spiller til daglig for BK Frem i 2. division og var således blandt de spillere, som DBU inviterede til at stille op for Danmark. Det kunne indbringe temmelig mange penge for en 26-årig mand, der er ved at færdiggøre sin uddannelse, og en oplevelse for livet.

Men Simon Skibsted sagde nej.

- Den her konflikt er mellem landsholdsspillerne og DBU. Man kan sige meget om dansk divisionsfodbold, men landsholdsspillere er der meget få af. Derfor synes jeg, det er ærgerligt, at DBU tilbyder noget, som trækker os ind i debatten og gør os til mulige skruebrækkere mod nogle, som egentlig er vores kollegaer, og som jeg mener, vi bør støtte op om, siger han til tipsbladet.dk.

DBU tilbød i går alle danske divisionsspillere at melde sig under fanerne, og som belønning ville de få de samme bonusser, som landsholdet normalt får: 6300 kroner for at blive udtaget, 12.000 kroner for en sejr og 1 krone pr. tilskuer til hjemmekampen mod Wales.

Den kamp forventes der 16.000 tilskuere til, så selv hvis Danmark hverken slår Slovakiet eller Wales, ville spillerne kunne se frem til 22.300 kroner. Men Simon Skibsted mener, at divisionsspillerne er blevet gjort til brikker i et større spil.

- Det, jeg mener med, at de tager os som gidsler, er, at de afleverer en pakke, som er pænt pakket ind med et par landskampe og nogle penge, men jeg tolker det som et forsøg på at sætte yderligere pres på landsholdsspillerne og for at kunne spare de penge, som en eventuel bøde, og hvad der ellers kunne følge med, fra UEFA ville koste, siger den tidligere Silkeborg IF-spiller.

DBU har på sin side forklaret invitationerne til spillere i Superligaen, 1. division og 2. division med, at forbundet skal kunne dokumentere, at det har gjort alt, hvad det kan for at undgå en aflysning af kampene. Det vil, forventer DBU, formilde UEFA's straffe, hvis det skulle komme så vidt.

Simon Skibsted blev ifølge eget udsagn ikke fristet af pengene, som DBU tilbød.

- Økonomien var på ingen måde noget, der kunne få mig til at gøre det. Jeg vil derimod sige, at jeg forstår godt, hvorfor unge spillere tænker, at det kunne være en oplevelse for livet. Alle unge fodboldspillere drømmer om at komme til at repræsentere landsholdet, og selvfølgelig kunne jeg da også godt tænke mig at spille på landsholdet, men på ingen måde under de her forhold, siger han.

- Det er ikke min landskamp at skulle spille; der er nogle andre, der er udtaget, og som er bedre end mig, og jeg skal i hvert fald ikke på landsholdet, fordi der er 800, der siger nej. Så selv om oplevelsen er stor, vil jeg også sige nej til det. Pakken er jo flot, men den er bare pakket ind i nogle ting, man ikke burde gøre, men i stedet være mere solidariske.

Hjælp fra Avarta og futsal-landsholdet
Hvorfor være solidariske med rige spillere, der ikke har meget med 2. division, kunne man spørge. Tidligere på dagen forklarede Brønshøj Boldklubs spillertrup deres afslag til DBU således:

- Ved seneste overenskomstforhandling med Divisionsforeningen var spillerne øverst i pyramiden villige til at risikere europæisk succes for at stå sammen i forhandlingerne. Altså, sætte alle medlemmernes samlede interesse over egen vinding, skrev de i en pressemeddelelse.

- Nu har vi, spillerne lavest i divisionspyramiden, mulighed for at betale tilbage ved at bakke op om landsholdsspillerne og SPF (Spillerforeningen, red.) i den nuværende konflikt.

Simon Skibsted skrev speciale om DBU's krisekommunikation under direktør Claus Bretton-Meyerss ledelse med fokus på landsholdsaftalerne. Derfor var gårsdagens sammenfald særligt pudsigt, men spillerens afslag bunder også i utilfredshed med DBU's kommunikation.

Eksempelvis har forbundet efter Skibsteds mening antydet, at spillerne er grådige, og det har bare gravet grøften mellem parterne dybere, mener han.

Mens Simon Skibsted altså har fravalgt at melde sig til DBU, har andre meldt sig klar. Ifølge BT og Ekstra Bladet kommer landsholde til at bestå af en hel del futsal-spillere, og kollegaen fra 2. division, Avartas Christian Offenberg, har selv bekræftet, at han stiller op.