• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Kenneth Jensen

Landstræner advarer bænkede U21-profiler: Ingen slutrunde-garanti

Det danske U21-landshold tager til sommer til U21-EM i Italien, og landstræner Niels Frederiksen har lært fra seneste slutrunde, at især dagsformen er vigtig, når han skal sætte hold.

Af Kenneth Jensen

Da det danske landshold for halvandet år siden var med ved U21-EM i Polen, måtte det holdet forlade slutrunden allerede efter gruppespillet, men landstræner Niels Frederiksen tog fra slutrunden med en vigtig erfaring, som han tror og håber på, vil gavne holdet denne gang.

Erfaringen er han klar til at gøre brug af, når han i løbet af foråret skal vurdere de danske talenter og omkring juni tage en beslutning om, hvilke 23 der skal med til slutrunden.

For en af de ting, Niels Frederiksen lærte, var, at der er behov for spillere med kampe i benen, og derfor spejder han også mod Holland og Belgien, hvor Rasmus Nissen Kristensen og Marcus Ingvartsen sidder på bænken for deres klubber, Ajax og Genk. Spillerne har været vitale for den danske kvalifikation, men det er ikke sikkert, de bliver det i slutrunden, hvis de ikke får sig noget mere spilletid.

Marcus Ingvartsen har spillet bare 25 minutter i denne sæson i den bedste belgiske række for Genk, og ikke siden oktober har han været på banen, mens Rasmus Nissen Kristensen er reserve i Ajax, hvor Nossair Mazraoui er førstevalget. Tilmed er Joel Veltman vendt tilbage efter en langvarig skade, så nu er der endnu en konkurrent på højrebacken, hvor "NK" dog på det senste har fået nogle indhop.

- Det er klart, at man som landshold ikke har mulighed for at træne voldsomt meget før turneringen, så de, der har været med før, har også en lille fordel, fordi de har et kendskab til, hvordan vi griber tingene an og spiller. Men det er ikke det eneste, der er afgørende. Dagsformen er noget af det, jeg lærte af sidste slutrunde, der er ret afgørende. Det er nødvendigt med spillere, der er fitte og i form. Derfor bliver foråret afgørende for spillerne, og jeg håber, de spiller en masse kampe, for det betyder virkelig noget, siger den danske U21-landstræner til tipsbladet.dk og forklarer konkret om Marcus Ingvartsen og Rasmus Nissen Kristensen:

- Jeg udsteder ingen garantibilletter. De to var meget vigtige i kvalifikationen, men det er klart, at når man ikke spillere og ikke er i form - og det gælder ikke kun de to - risikerer man at blive overhalet indenom af andre. Lige præcis de to har dog spillet mange kampe for os, så de står højt på listen. Om de så står højt på listen til startopstillingen, er et andet spørgsmål. Det bliver vigtigt, hvordan de præsterer. Der er et par (U21) kampe i marts, og så er der selvfølgelig en kamp i juni. Det bliver en mulighed for at se nogle ting an, siger han.

Niels Frederiksen er for få dage siden vendt hjem fra Mexico, hvor han netop så nogle ting an. Det var ikke en decideret tur med fokus på sommerens U-slutrunde, for så mange af de, der ventes at være med i turneirngen for Danmark, var der ikke med i Mexico - i stedet var det en tur, hvor han fik muligheden for at se nogle af de næste an.

- Det var givdigt. Der var jo en 10-12 i den trup, jeg ikke havde et nært kendskab til. Jeg har selvfølgelig set en masse fodboldkampe, men det er på banen, og her fik vi et andet kendskab til spillerne, siger han.

Når alt kommer til alt er der nok ikke mange af spillerne på turen, der ender med at komme med til Italien. Nogle bør  - som Victor Nelsson fra FC Nordsjælland, der har været fast mand på holdet - mens enkelte måske har efterladt så positivt et indtryk, at de kan komme med, hvis de også spiller et godt efterår. Elias Fritjof Sørensen fra Newcastle var eksempelvis manden bag begge de danske mål på turen.

- Jeg har ikke så meget lyst til at fremhæve enkelte, men spillerne viste god parathed, siger Niels Frederiksen om turen til Mexico og forklarer om potentielle nye folk i truppen til EM:

- Det er ret så vigtigt, at man er klar på at påtage sig en rolle og en opgave, og jeg fik et fint indtryk af dem. Man skal ikke udelukke noget, men det er nok ikke lige dem, der går direkte i startopstillingen, men de kan få en anden rolle, lyder det fra Frederiksen.

Han kan også glæde sig over, at offensivspilleren Mikkel Duelund fra Dynamo Kiev gør fremskridt og ligner en spiller, der i god tid kommer sig over en brækket ankel og bliver klar til slutrunden.

Niels Frederiksen og Danmark møder Belgien og Frankrig i marts, mens der venter en testkamp mod Kroatien i juni, inden EM-slutrunden går løs. Danmark er i pulje med Tyskland, Østrog og Serbien.

Selv stopper Frederiksen som landstræner efter sommerens EM-slutrunde, lød det fra DBU fredag.

Superliga

Hobro-kant misser OB-kamp

Peter Sørensen har ikke mulighed for at gøre brug af Oliver Thychosen, når han fredag skal sætte holdet til kampen mo...

Mere Superliga

Fokus