Video : Tipsbladet
Superliga

Corona-krise: Kan tvinge Horsens til salg af teenage-guldfugl

Hvordan klarer den 14 Superliga-klubber den ufrivillige corona-pause? Tipsbladet.dk ser her nærmere på AC Horsens' økonomi og udsigter på transfermarkedet.

AC Horsens har haft endnu en svær sæson og står foran en tæt kamp i resten af sæsonen for ikke at havne i to playoffkampe om nedrykning.

Oveni havde Horsens underskud på seneste årsregnskab og hører til blandt Superligaens fattigste klubber, hvilket betyder, at spillerne hurtigt blev hjemsendt og endnu ikke er tilbage.

Tipsbladet.dk ser her nærmere på AC Horsens og hvordan klubben står rustet til de kommende måneder og år, hvor virussen og den økonomiske krise rammer Superligaen hårdt.

Stats
Spillerbudget før krisen: 16-20 millioner kroner
Placering: Nummer ti, 28 point i 24 kampe

Afslutninger per kamp: 11,9 (10)
Boldbesiddelse: 44,7% (12)
Vundne luftdueller: 595 (1)
Topscorer: Louka Prip, 4 mål

Læs også:OB-anfører: Den rigtige udlandsmulighed har ikke været der

Krisestemning: 5 af 6

Resultat af seneste årsregnskab: -3,9 millioner kroner

Likviditet i seneste årsregnskab: 4,7 millioner kroner

Man kan ikke kalde det mange millioner, men AC Horsens havde trods alt rede penge ved nytår, hvor regnskabsåret sluttede, hvilket er mere, end man kan sige om flere af de større klubber i Superligaen. Under en nedlukning forsvinder de penge naturligvis hurtigt.
I parentes er rangeringen i Superligaen.

Økonomisk situation
Efter det overhovedet ikke gav bedre resultater at betale millioner af kroner for Sivert Heltne Nilsen, Kasper Junker og at skrive flere store kontrakter ud over med disse to relativt yngre spillere, har Horsens det seneste år skåret i udgifterne igen til Superliga-holdet.

Sportsligt har resultaterne ikke været meget bedre end i seneste sæson, men i det mindste er budgettet nogle millioner kroner mindre, hvilket gør den nuværende situation lidt lettere at tåle.

Når det er skrevet, er situationen selvfølgelig alvorlig for Horsens.

For en håndfuld år siden var klubben tæt på at lukke på grund af dårlige økonomi efter nedrykningen i 2013, og selvom økonomien er blevet ok nu, er der bare ikke ret meget at tære af.

Sponsorer og mulige velyndere har jo ikke nødvendigvis flere penge nu under en enorm økonomisk krise end i 2015, hvor klubben som få andre professionelle klubber i Danmark måtte skære meget hårdt i udgifterne, så det er alvor for AC Horsens.

Skulle der opstå akutte huller i betalingsevnen, vil det dog være en overraskelse, hvis ikke det lokale erhvervsliv og bestyrelsen sammen kan finde en løsning – i modsætning til for fem år siden har klubben ikke selv skabt de nuværende problemer.

Hvordan påvirker nedlukningen klubben?
Sportsligt og økonomisk venter der nogle hårde måneder for AC Horsens.

Flere af konkurrenterne lige omkring Horsens i tabellen har gang i træningen, mens Horsens' spillere har været hjemsendt i adskillige uger. Man er nødt til at spare hver en krone i Horsens, og det kan blive en ulempe, når man kommer tilbage og har to vanvittigt svære kampe mod FC Midtjylland og Brøndby IF, men også kun tre point op til Lyngby på ottendepladsen, der reelt er lige med en ny sæson i ligaen.

Og så er der økonomien. Når man er så lille som Horsens og tilsvarende klubber som Lyngby, Hobro og SønderjyskE, er adgangen til penge slet ikke som i de større byer eller topklubber som FCK, FCM og Brøndby, hvor investorer og banker vil stå klar med timers varsel, hvis der mangler penge. I Horsens kæmper man derimod med, at det langt fra er sikkert, klubbens mange mindre sponsorer kan klare betalingerne, så håbet om en snarlig genstart mærkes tydeligt.

”Selv om vi i dette øjeblik har overblik over vores situation, er vi også meget bevidste om, at vi kæmper for livet, hvis Covid-19 sætter dagsordenen alt for længe,” sagde direktør Kristian Nielsen til Horsens Folkeblad 7. april.

Klubbens næste transfervindue
Ved mange af de andre klubber har vi bemærket, at det må friste med billige, kontraktfri udlændinge, men før Horsens har økonomisk overblik og otte spillere (tre af dem lejet) med udløb på aftalerne stopper efter denne sæson, skal man ikke forvente, klubben gør noget.

Til gengæld ville det være skæppeskønt med et par spillersalg, men der er den barske virkelighed nok, at det bliver meget svært at sælge specielt mange, eller overhovedet, når man har en af de trupper i Superligaen med færrest individuelle profiler.

Og gør man det, kommer det til at koste hårdt sportsligt i den kommende sæsoner – dilemmaerne står i kø.

Måske kan man få en smule håndører for en forsvarsspiller eller en af de centrale midtbanespillere, men der er bestemt ikke lagt op til storsalg, slet ikke når spillerne ikke kan vise sig frem og sæsonen igen har været præget af voldsomme besværligheder med at få scoret mål.

Er situationen virkelig alvorlig, kan man overveje at sælge Louka Prip eller den 16-årige unglandsholdsspiller Jeppe Kjær, men det vil gøre voldsomt ondt, når de to nu er dem, meget skal bygges på i de næste sæsoner.

Læs også:Opgørelse: FCK er bedst til at score først og vinde - FCN er værst

Bedste salgsemner

Louka Prip Andreasen
22 år
Kantspiller
Danmark
39 kampe/6 mål
Gammel pris: 4-8
Ny pris: 3-6

Arvesølv er et stort ord, men det vil gøre svært ondt på Horsens, hvis man er nødsaget til at sælge Louka Prip, der vel har været sæsonens højdepunkt. Siden ankomsten fra Hvidovre i januar 2019 har Prip været ved at vænne sig til Superligaen og er vel strengt taget stadig i gang med den proces, men på et chance- og målfattigt hold skiller han sig mærkbart ud med mange chanceskabende aktioner og en stadigt bedre forståelse for at spille i Superligaen.

Er der en midterklub i Superligaen med penge, må Louka Prip være en overvejelse værd, mens Horsens må håbe, det ikke bliver nødvendigt at sælge.

Jeppe Kjær
16 år
Angriber
Danmark
2 kampe/0 mål
Gammel pris: 3-12
Ny pris: 2-10

Hvad kan man få for en unglandsholdsspiller, der faktisk ser enormt lovende ud og som fik Superliga-debut på sin 16-års fødselsdag, hvilket ikke kan gøres yngre med de nuværende regler i dansk fodbold?

At Jeppe Kjær tog rekorden fra Kenneth Zohore betyder ikke, vi taler om en kommende landsholdsspiller, men Kjær giver løfter om at være farligere end de øvrige Horsens-angribere, hvilket både siger relativt lidt qua Horsens' ineffektivitet, og en hel del for en så ung spiller.

At sælge spillere dyrt før deres 18-års fødselsdag er faktisk ikke uhørt i dansk fodbold, da udenlandske klubber vil give gode penge for at få spillere, de kan nå selv at gøre til deres egne rent juridisk set i forhold til UEFA's regler om talenter, så hvis Horsens er villig til at miste en guldfugl, kunne Jeppe Kjær være spilleren, der redder klubbens økonomi. Man skal så ikke være i tvivl om, at Horsens, manager Bo Henriksen og nok også spilleren selv helst vil være fri i en så uforudsigelig verden, som vi befinder os i lige nu.

Hallur Hansson
27 år
Central midtbanespiller
Færøerne
111 kampe/13 mål
Gammel pris: 3-5
Ny pris: 2-4

Hansson er en fin midtbanespiller uden for toppen i Superligaen, selvom han nok ikke kommer til at lave så mange mål per sæson som i sidste sæson, hvor han scorede syv gange. Hansson har været i klubben i fire sæsoner, og kan klubben selv vælge, er han måske lidt nemmere at udskifte på et transfermarked med et væld af spillere end en af de yngre, offensive profiler.

Om der så eksisterer et marked for et salg af Hallur Hansson i konkurrence med det førnævnte væld

Læs også:Silkeborg-back vil forlænge sin kontrakt

Læs også:Avis: UEFA sætter 3. august som deadline

Læs også:Horsens-træner: Det ser ud til, vi får ekstra spiller til de afsluttende kampe

Læs også:Positive meldinger fra AC Horsens: Alle kan betale