• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Kenneth Jensen

6. December: En central person i Brøndbys genrejsning

Foto: Jan Christensen/Getty Images

Bag dagens låge i tipsbladet.dk's julekalender gemmer sig Brøndby IF og fortællingen om en stor leder, der var en rollemodel og stadig er meget vellidt i klubben.

Af Kenneth Jensen

Julen nærmer sig med hastige skridt, og samtidig er et årti ved at gå på hæld.

Det har tipsbladet.dk valgt at markere i form af et historisk tilbageblik på de seneste 10 år og de klubber, der har været i Superligaen - fortalt med udgangspunkt i en spiller, der har sat et stort aftryk i perioden. Det behøver ikke være den bedste spiller, det største salgsobjekt eller driblekongen. Det kan også være en spiller, der forandrede historiens gang eller klubbens kultur.

Til at hjælpe har vi allieret os med en person, som har et indgående kendskab til klubben.

6. december byder på et blik på Brøndby IF i samarbejde med hovedaktionær og bestyrelsesformand Jan Bech Andersen.

Jan Bech Andersen har peget på Christian Nørgaard.

Han kom til klubben som en ung og talentfuld midtbanespiller i 2013 fra tyske Hamburger SV, men i starten så det ikke ud til, at Christian Nørgaard skulle ende med at blive en kæmpe succes i Brøndby IF.

Men vedholdenhed, vilje og stor tro på, at han kunne bide sig fast og gøre en forskel, gør, at Brøndby IF's bestyrelsesformand og hovedaktionær, Jan Bech Andersen, peger på den nuværende Brentford-spiller som en, der har sat et stort aftryk i perioden. En spiller, som klubben fra den københavnske vestegn solgte for et stort millionbeløb til Fiorentina i 2018.

Jan Bech Andersen forklarer, at det ikke har været et nemt valg, fordi mange spillere har haft stor indflydelse på og uden for banen for Brøndby.

- Først og fremmest er han en kanon fyr på alle fronter: ydmyg, en rollemodel, hårdtarbejdende, en leder og en virkelig sympatisk person. Hans ankomst og senere udvikling er på mange punkter et symbol på den rejse, som Brøndby IF har været på i de senere år.

- Han var naturligvis allerede blevet "spottet" i udlandet, og Christian kom til HSV i Tyskland som ung, før han endte hos os som 19-årig. Hårdtarbejdende og ydmyg, dog fast besluttet på, hans karriere skulle genstartes på klubplan. Samtidig var han ved at udvikle sig til en leder på de danske U-landshold.

- Selv om han i starten kæmpede og ikke blev valgt og ikke fik lov til at spille den plads, han ubestrideligt er bedst på - nemlig 6’eren - gav Christian aldrig op, men arbejdede hårdt for at nå sine mål. Og med Alex’ (Zorniger, red.) ankomst blev der sat turbo på "Nørs" udvikling og generelle betydning for holdet. I det skæbnessvangre forår i 2018 var han en leder og en sand stjerne, og selv om det ikke resulterede i et mesterskab, blev det belønnet med et flot salg og fortjent kontrakt i Fiorentina. Og vi ser i denne sæson, hvordan han igen er en dominerende figur i England, siger Jan Bech Andersen om sit valg.

Konkurrencen var hård i tiden i Brøndby, hvor Christian Nørgaard blandt andre kæmpede med spillere som Thomas Kahlenberg og Lebogang Phiri om spilletid i Brøndbys 4-3-3 system, og efter 10 startpladser i første sæson i klubben begyndte det at lysne med 17 kampe fra start i sæson to. Han tog dog et skridt tilbage i 2015/2016-sæsonen med bare 10 pladser fra start, så hvis han overvejede sine muligheder, var det til at forstå.

Men Nørgaard smøgede i stedet ærmerne op og tog fat, og da Alexander Zorniger kørte et system ind med Christian Nørgaard som defensivt anker på midtbanen, begyndte Christian Nørgaards storhedstid i Brøndby. I de følgende to sæsoner var der måske ikke nogen bedre midtbanespiller i Superligaen, og Jan Bech Andersen sætter pris på det, "Nør" endte med at få af betydning for Brøndbys historie i 10'erne.

Blandt andet vandt han i 2018 pokalturneringen med klubben - dens første trofæ i 10 år - og midtbanespilleren endte med 116 Superliga-kampe for de blå-gule, inden han for omkring 26 millioner kroner blev solgt til italienske Fiorentina.

Nørgaard er billedet på det, Brøndby skal kunne. Udvikle unge spillere, gøre dem til nøglepersoner på førsteholdet og sælge dem for et godt beløb.

- Han var en helt central person i Brøndbys genrejsning mod toppen af dansk fodbold. Og lad os ikke glemme, at Brøndby rent faktisk har ligget i top fire siden 2014/2015, efter nogle magre år, siger Jan Bech Andersen, der især er vild med Christian Nørgaards udstråling:

- "Nør" er en naturlig leder og hviler i sig selv. Der er ingen dikkedarer med "Nør".

- Han er en rollemodel på alle fronter. "Nør" går gerne forrest, også når det ikke er nemt, og han gør det med integriteten i behold.

Bech Andersen købte sig ind i Brøndby i sommeren 2013, og senere købte han sig også til aktiemajoriteten i klubben. Han har i sin tid hentet gode spillere til klubben. Thomas Kahlenberg og Daniel Agger vendte hjem, og også Johan Elmander var tilbage i Brøndby, inden han drog videre. 

Samtidig har Brøndby under tiden med Jan Bech Andersen formået at hente nogle fine spillere ind, der har leveret varen - som Kamil Wilczek - og som har været med til at flytte klubben. Frederik Rønnow og Teemu Pukki er spillere, der nu spiller på store adresser i udlandet.

Og spillere, der har leveret noget særligt i Brøndby-trøjen - som Christian Nørgaard - vil altid blive husket for noget særligt af klubben.

- Ikonerne og dem, der er i alle fans’ bevidsthed, tidligere som nuværende spillere, er rollemodeller og ambassadører for klubben og på alle måder symbolet på det fællesskab, der er kernen i Brøndby, siger Jan Bech Andersen om at hylde de, der har leveret noget særligt.

Og Christian Nørgaard har sat så fint et aftryk, at han bare kan taste Jan Bech Andersens nummer ind på telefonen, hvis han en dag har lyst til at vende tilbage til dansk fodbold.

- Christian er en person, jeg altid vil følge og beundre, og vi har haft mange fælles smil på læben. Lad os parkere den der og ønske Christian alt det bedste og slå fast, at døren i Brøndby IF altid er åben for "Nør", siger Jan Bech Andersen.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020