FC Midtjyllands svar på Wenger eller Ferguson
Illustration
Superliga

FC Midtjyllands svar på Wenger eller Ferguson

Læs eller genlæs det store interview med guldtræneren Glen Riddersholm.

Thomasbergs forgænger Erik Rasmussen har også i Tipsbladet og i sin bog Tilgiv Mig fortalt om, at helt urealistisk høje forventninger til resultater i og omkring FC Midtjylland og forholdet til den indflydelsesrige sportsdirektør Jens Ørgaard fik Rasmussen til selv at sige op, og Glen Riddersholm har noteret sig, at hans forgængere har haft svært ved at holde til det krævende cheftrænerjob i klubben. Riddersholm protesterer faktisk ikke, da Tipsbladets udsendte kalder FCM-trænerjobbet for noget nær det sværeste i Danmark.

»Det er klart det mest spændende og udfordringsrige,« siger Glen Riddersholm.

»Erik blev ædt op af det, jeg også kan se i dag. Det er den her midtjyske forkælethed, hvor realismen nogle gange forsvinder, hvor vi bliver for forvænte. Når vi vinder, er det en selvfølgelighed, og når vi taber, er det elendigt. Som jeg oplevede Erik, blev det for meget for ham. Han vælger at stoppe. Allan vælger også selv af omstændigheder, han bedst selv kan beskrive, at stoppe. Så af deciderede afskedigelser har der været Thomasberg og Troels (Bech),« siger Glen Riddersholm.

Som FCM-mand siden 1999 med to års pause mellem 2006 og 2008 kunne man sagtens forestille sig, at Glen Riddersholm ligesom sin tidligere kollega Thomas Thomasberg kunne blive fanget af, at han kender alle mennesker i FC Midtjylland og nødig vil skuffe nogen. Men det er Glen Riddersholm ikke nervøs for. Han tror ikke, at han kan blive slidt op, som flere af hans forgængere blev i jobbet, og Riddersholm angiver netop sine mange år og indsigt i FCM som forklaring på, at han vil lykkes.

»Nej, det er jeg ikke bange for. Jeg har den bedst mulige forudsætning for at lykkes, fordi jeg kender klubben. Jeg kender mekanismerne, jeg kender folkene. Når du kommer udefra som træner, er FC Midtjylland et voldsomt indtryk. Der er så meget medejerskab her. Den klassiske opbygning er en cheftræner, en assistent, der flytter kegler, en sportsdirektør, og så et par fysser. Her er der rigtig mange ting. Men jeg er vant til det. Jeg har været med til at danne den her kultur, hvor der bliver givet medansvar, hvor der er højt til loftet. At akademitrænerne diskuterer fodbold med cheftræneren. Når du kommer fra et klassisk cheftrænerjob udefra, får du et kulturchok,« siger Glen Riddersholm.

Uden at sætte navn på, kan man høre, at Glen Riddersholm selv har analyseret, hvad der gik galt for hans forgængere, og tænkt på, hvordan han selv undgår at havne i samme situation, samtidig med at han forsøger at lytte og inkludere de andre trænere og ledere så meget som muligt.

»Jeg er ikke naiv. Jeg er meget skarp på at skære igennem. Hertil og ikke længere. Jeg har været med til at beskrive jobfunktionerne for de enkelte medarbejdere, jeg har. Sige til Jens, hvad jeg vil og ikke vil. Og jeg følger op på det,« siger Glen Riddersholm.

»Hver eneste morgen, jeg står op, lover jeg, at jeg er tro mod mig selv og mine principper. Vi går den vej, jeg vil. Jeg tror, at nogen her er blevet ædt op af, at de ville tilfredsstille så mange forskellige personer og ting. Den erfaring, jeg har set andre gøre sig, men som de måske ikke fik ført 100 procent ud i livet, den forsøger jeg at være bevidst om. Jeg skal ikke opsluges af det,« siger Glen Riddersholm.

»Der er ingen, der blander sig i mit job,« slår Riddersholm fast.

Glen Riddersholm ved, at han, uanset hans historie i klubben og forhold til eksempelvis Claus Steinlein, bliver fyret, hvis FC Midtjylland over en længere periode får dårlige resultater. Riddersholm er ligesom Allan Kuhn var på en funktionærkontrakt, der - uden at Tipsbladet kender de præcise detaljer i aftalen - sandsynligvis er nemmere og billigere at komme ud af før tid for FC Midtjylland end en tidsbestemt kontrakt.

Så når holdet skal sættes og spillestilen bestemmes, tager Glen Riddersholm det endelige ansvar efter at have lyttet til fornuftige argumenter.

Læs mere på næste side.