Powerranking i Superligaen: FC København synker faretruende dybt

Forud for årets sidste spillerunde i Superligaen præsenterer vi en frisk update af ligaens powerranking.

Der er et stort hul fra holdene i top 3 og ned til FC København og et meget bredt midterfelt. Med hver deres type udfordrende, moderne fodbold presser FC Midtjylland, Brøndby IF og FC Nordsjælland den formel med et velorganiseret hold i to firerkæder, der har været FC Københavns varemærke i snart 20 år.

De fire nederste i rangeringen og til dels Lyngby på tiendepladsen, der lukker alt for mange mål ind, skiller sig ligeledes ud. Især for de tre nederste, AGF, Randers og Helsingør, er det svært lige nu at forestille sig andet end nogle nervepirrende uger fra slutningen af april, når nedrykningskampen for alvor former sig.

1: Brøndby IF (2)
I forrige runde var det Silkeborg IF, der gav Brøndby IF en lige kamp, og i Haderslev var der bid i SønderjyskE, der før pausen vandt duellerne og styrede spillet. Men tempoet i Brøndbys angreb efter bolderobringer er svært at hamle op med, som SønderjyskE hverken var de første eller sidste i denne sæson til at mærke. En hjemmekamp mod AGF virker som en taknemmelig opgave at lukke en meget fornem efterårssæson på efter ni sejre i streg.
Seneste 5 kampe: V-V-V-V-V

2: FC Midtjylland (1)
Nok en gang spillede FC Midtjylland ikke godt i alle 90 minutter, men når man begynder kampen, som midtjyderne gjorde i Herning, er det også lige meget. For OB blev trykket baglæns ud af MCH Arena og var nede 0-3 ved pausen. Og det kunne have været endnu værre for OB. Ligesom i flere kampe på det seneste var 2. halvleg fra FCM ikke noget vidunder, men det gør mindre for et hold, der til nytår får en ny, stærk amerikansk målmand og Bubacarr Sanneh til midterforsvaret. I det midterforsvar skal FCM i øvrigt spille uden Kian Hansen og Zsolt Korcsmar i Randers, da de begge er i karantæne.
Seneste 5 kampe: U-V-V-V-V

Læs optakterne til årets sidste spillerunde i Superligaen

3: FC Nordsjælland (3)
Det er korrekt, at dommeren ikke havde en god dag, men især før pausen spillede nordsjællænderne sig igennem efter behag og burde allerede have været foran, da formstærke Karlo Bartolec og Emiliano Marcondes på to minutter sendt FC København på randen af knockout. Man tror på Kasper Hjulmand, når han fortæller, han med vilje har gemt Jonathan Amon af vejen for ikke at gøre udenlandske klubber for opmærksom på den amerikanske teenagers store evner. Når FC Nordsjælland på den måde kan opfinde spillere selv, behøver Emiliano Marcondes’ forestående skifte til kampen om midterplaceringer i The Championship ikke være et farvel til en guldjagt i foråret.
Seneste 5 kampe: V-U-T-V-V

4: Hobro (6)
En væsentlig forbedret præstation i 2. halvleg og et sent føringsmål efterlod Hobro med en ærgerlig eftersmag efter endnu en sen dødboldscoring af Horsens. Men over 90 minutter var resultatet ikke så skævt igen. Som FC Nordsjælland spiller for tiden og med en periode på fire kamp uden Pål-mål, ligner turen til Farum i sidste runde ikke en frugtbar én af slagsen, selvom Hobro for halvanden måned siden slog FCN to gange på ti dage i pokalturneringen og med 4-0 i Superligaen.
Seneste 5 kampe: U-T-V-T-U

5: OB (5)
Det er ingen skam at tabe i Herning, men OB gjorde ikke meget for at bremse topholdet, før det var for sent, og man var nede 0-3. At der var var chancer til at genskabe spændingen i 2. halvleg er ikke nok til at slette indtrykket af, det fynske hold skal blive bedre for at nå op i top 6 – det nytter ikke at være god i perioder af kampene og væk i andre.
Seneste 5 kampe: V-T-U-V-T

6: AaB (10)
Overordnet er der spillemæssig fremgang at spore, og 20 point i  de seneste 11 kampe i Superligaen fortæller meget godt, hvordan AaB er krøbet fra krisesnak til at være en seriøs bejler til top 6. Spillere og tilskuere vil gøre meget for at skabe en svær kulisse for det mentalt usikre mesterhold på søndag, små tre døgn efter at FC København har spillet en gruppespils-finale mod FC Sheriff hjemme i Parken. AaB vandt 2-1 over Helsingør i pokalturneringen onsdag aften på to meget sene mål.
Seneste 5 kampe: T-V-T-V-V

7: FC København (4)
Det går ikke, at et Superliga-hold med så store ressourcer til rådighed som FC København kan spille så ustabilt. Dommerens manglende røde kort til FCN ved en FCK-friløber i 2. halvleg kan ikke skjule, hvor sårbart dette FC København-hold er, både i spillet og mentalt, hvilket er ukarakteristisk for hovedstadsklubben.
FC København kan ikke undgå nye udskiftninger i truppen i januar, hvis man vil spille med om medaljer, for ikke at tale om overhovedet at havne i top 6, hvilket kan blive et problem for den låste, ængstelige trup.
Seneste 5 kampe: U-T-T-V-T

8: SønderjyskE (8)
Sønderjyderne blev dukket af topholdet Brøndby IF, hvilket var forventet efter Brøndbys flotte sejrsstime.
SønderjyskE har modet til at spille fodbold men begik mod Brøndby også et par af de fejl, der tidligere i efterårssæsonen har kostet Claus Nørgaards mandskab. Vi vil afholde os fra at kalde kampen i Horsens en top 6-finale men konstaterer, at SønderjyskE skal være bedre på defensive dødbolde end mod Brøndby, der alt for let fik lov til at sende finske Paulus Arajuuri i vejret på et hjørnespark i de første minutter og sende modstanderen på en fysisk hård jagt på en udligning.
Seneste 5 kampe: U-V-V-V-T

9: AC Horsens (7)
Det er stærkt at komme tilbage efter det sene Hobro-mål, ugen efter Horsens blev tilintetgjort af FC Nordsjælland. Men evnen til at vinde er forsvundet i løbet af efterårssæsonen, hvilket forklarer, at holdet er gledet ned som otter i tabellen. Med kun ét point op til top 6 og betydeligt større evner i alle kæder end for 12 måneder siden er situationen dog stadig positiv for østjyderne, der ikke viser nogen spillemæssige tegn på at skulle længere ned i tabellen – altså ud over det der med sejrene.
Seneste 5 kampe: U-U-U-T-U

10: Lyngby (9)
Efter en god begyndelse under Thomas Nørgaard er Lyngby blevet ramt af en solid dosis virkelighed. Mikkel Andersens dårlige indgreb ved 1-0 og alt for nem adgang til Lyngbys straffesparkfelt for Rasmus Thellufsen ved 2-0 knapt to minutter senere ødelagde kampen for hjemmeholdet, der først sent fik reduceret efter at have hældt mange indlæg ind i feltet i 2. halvleg i håbet om at ramme indskiftede Kim Ojo eller Mayron George. Det er ikke alverden, der mangler for Lyngby, men 39 indkasserede mål på 18 kampe indikerer, hvad Lyngby bør arbejde på i vinteropstarten – og at det bliver godt at få Mathias Tauber tilbage, når hans knæ er klar til fodbold.
Seneste 5 kampe: U-U-T-T-T

11: Silkeborg IF (12)
Heller ikke mod Randers FC overbeviste defensiven, selvom det retfærdigvis skal siges, at bundholdet fra Kronjylland spillede en god 1. halvleg. Men hjemme på kunstgræsset viste Robert Skov og Jens Martin Gammelby, at de lige nu er en af Superligaens bedre kantduoer. Jonas Bager havde en tung eftermiddag på Randers’ venstre back. Peter Sørensen skal holde på Robert Skov i januar og overveje såvel midtforsvar som venstre back, hvor Gregor Sikosek ligesom i Brøndby-tiden ikke har overbevist. Søndag blev han udskiftet allerede efter 30 minutter, da han lænede sig op ad et rødt kort.
Seneste 5 kampe: T-U-T-T-V

12: Randers FC (11)
Forsvarsspillerne i Randers FC sælger ikke sig selv synderligt godt. Afrettet bold eller ej blev keeper Hannes Halldorsson solgt fuldstændig, da Mads Agesen dukkede sig ved Robert Skovs 1-0 mål direkte på frispark, og man kunne ikke modstå presset fra Silkeborg IF i 2. halvleg efter at have ført 2-1 ved pausen. På plussiden ligner Bashkim Kadrii en spiller, der i rette form kan lave en Mikkel Beckmann og redde Randers i en svær forårssæson. Men har han de rette holdkammerater? Januar-markedet ser lige så vigtigt ud for Randers som cheftræner Moniz’ dispositioner.
Seneste 5 kampe: T-V-V-T-T

13: AGF (13)
At placere to ud af 22 afslutninger inden for rammen er ikke recepten på ret meget, og i hvert fald ikke noget godt. En jævn kamp af et jævnt AGF-hold, der havde en håndfuld store scoringsmuligheder og burde have haft ét eller to straffespark i 2. halvleg. Men AGF tillod endnu større chancer i den anden ende, især efter dårlig opdækning på hjørnespark. Efter et trænerskifte og store udskiftninger i truppen virker der ikke til at være så mange nye tiltag tilbage for AGF, men spørgsmålet er, om klubben kan forholde sig passiv på januar-markedet. Skal AGF håbe på noget til Brøndby-kampen, er det, at man plejer at gøre det fornuftigt mod topholdene i ligaen. Daniel A. Pedersen er i karantæne til kampen.
Seneste 5 kampe: T-T-V-T-U

14: FC Helsingør (14)
Med mindre der sker et lille mirakel, skal Helsingør til maj spille om at undgå nedrykning til 1. division. Det har set svært ud i efteråret, og tabene af Rasmus Minor og Vito Hammershøy-Mistrati til Hobro har vist sig at være tunge. Men i fire til seks kampe i maj kan Helsingør redde sig, og selvom det bliver svært, er der positive tegn. Helsingør skal simpelthen score på de chancer, man kom til i Århus i og omkring det lille felt. Men chancerne kommer, og det giver forhåbninger om, at oprykkerholdet, eventuelt med en signing i januar, kan blive kompetitiv i knockoutkampe. Fem af de seneste seks nederlag har været på et enkelt mål.
Seneste 5 kampe: V-T-T-T-U