Superliga

Serieholdet på mission impossible

Århus-historier: Da Viby IF 2. april tog hul på forårssæsonen, var målet at undgå at ryge tilbage til den Jyllandsserie, man i sommeren 2010 var rykket op fra. Cheftræner Henrik Gudmandsen sendte holdet frem på banen, og her et halvt år senere kæmper amatørerne fra det sydlige Århus for at hænge på i 2. division efter en oprykning, der overraskede alle.

Sportchefen speaker og Viby IF samarbejder med AGF
I resten af efteråret har Viby IF kampe mod Aarup, Otterup, Skjold, Marienlyst og Lindholm, mens lokalrivalerne Aarhus Fremad og Skovbakken er de eneste efterårsmodstandere, der i skrivende stund ligger i bedste halvdel af 2. division Vest.

Så selv om starten i Danmarks tredjebedste række ikke kunne være værre med 0 ud af 24 mulige point, føler Viby sig endnu ikke fortabt.

»Alle i førsteholdstruppen er gået til det med positivt sind, og det kan vi bruge til noget. Det bliver vi også nødt til, og det viser også, at spillerne ved, at de ikke er verdens bedste fodboldspillere. De ved godt, at de måske heller ikke er de bedste 2. divisionsspillere. Det er der, vi tager den fra,« siger Henrik Gudmandsen.

Da Viby IF blev dannet i slutningen af 1. verdenskrig, var et af de erklærede mål at man skulle have det godt med hinanden, og det er ikke blevet mindre vigtigt efter oprykningen.

»Da vi havde tabt 5-0 til Thisted, lavede vi noget speciel træning. Vi lavede en cykeltur ud til mig i Saxild [lidt over 20 kilometer syd for Århus]. Det eneste, spillerne vidste, var at de skulle møde med en cykel. Det var så den dag, der nærmest var orkan og styrtregnvejr på samme tid. Det tog dem halvanden time at cykle de 20 km, men de gjorde det, og vi havde det skidesjovt. Det snakker de stadig om. Derefter har vi haft nogle rigtig gode træninger,« siger Henrik Gudmandsen.

Efter oprykningen har spillerne givet håndslag på, at man ikke går i byen onsdag eller torsdag forud for en kamp i weekenden. Men helt forbyde spillere at gå i byen kan man ikke i Viby IF.

»Hvis jeg hører om det, spiller de ikke på holdet, men jeg kan ikke gå ind og sige, at de skal være så seriøse, at de kun går i byen, når det er jule- og sommerferie. Det kan man ikke i Viby, jeg ville blive til grin. Det ville være helt overskruet. Men det tror jeg da godt, at de kan sige i Brabrand og i Aarhus Fremad,« siger Henrik Gudmandsen med henvisning til de større forhold i naboklubberne.

Seniorformand Michael Kristensen kommer på anlægget fredag eftermiddag ved tretiden for at lægge ugens kampprogram. På kontoret hænger der billeder i sort/hvid af Vibys formænd gennem snart 100 år, og ovre i hjørnet står et speakeranlæg, som er Michael Kristensens post til hjemmekampene i 2. division.

»Som i andre foreninger er det Tordenskjolds soldater,« siger Michael Kristensen med et grin.

Det med at være sportschef er også anderledes end i Superligaen, hvor topholdene har en håndfuld kandidater i ind- og udland til hver plads, hvis der opstår en alvorlig skade eller bliver solgt en spiller.

»Du kan sige, at det er mund til mund metoden. Vi har altid fået spillere oppe fra Thisted og fra den egn, når de er kommet til byen for at studere. Det har bredt sig i den landsdel, at Viby er en rigtig god klub at komme til, både fordi vi har elite og fordi vi har et godt socialt samvær,« siger Michael Kristensen.

»Selv om de ikke direkte får noget, så har de gode forhold. De får støvler, de kommer bare og tager deres tøj på hylden og smider det i vasketøjskurvene bagefter. Der er bus til alle udekampe, og vi spiser sammen hver torsdag,« fortsætter Michael Kristensen, der er far til Martin Kristensen, der er i Vibys startopstilling, og den tidligere AGF-spiller Niels Kristensen, der måtte droppe fodboldspillet efter to korsbåndsskader.

Rene shorts og gratis busture til Thisted og Otterup kan man ikke købe mange Superliga-spillere for. Faktisk koster det penge for Viby IF at rykke op i 2. division, fordi dommerregningerne og busturene bliver højere og længere end i Jyllandsserien og Danmarksserien.

Og drømmene om for fremtiden? I Viby IF's tilfælde knytter meget af håbet sig til et samarbejde med den gamle, ultralokale rival AGF.
AGF og Viby deles om junior- og ynglinge-holdene, så de bedste spillere spiller ligafodbold i AGF og de næstbedste mesterrække i Viby, og på sigt tror ledelsen i Viby på, at der kan komme så mange dygtige spillere ud af samarbejdet, at Viby får materiale til at spille divisionsfodbold og konkurrere med Skovbakken, Fremad og Brabrand.

»Der er ikke så meget lukkethed, som jeg følte der var for ti år siden. Det er vældig positivt,« siger cheftræner Henrik Gudmandsen.
»Nu har jeg selv spillet i Skovbakken og Aarhus Fremad, og jeg ved, at der tidligere har været det her... Jeg har altid syntes, at AGF sgu har været en arrogant klub. Sådan har det tidligere været,« siger Henrik Gudmandsen.

»Men i det seneste halvandet år [hvor Gudmandsen har været træner i Viby] er jeg blevet positivt overrasket. De er blevet meget mere åbne omkring deres U/19-spillere, de er meget åbne over for at vores spillere kan træne med dem og spille reserveholdskampe. Når jeg snakker med Casper Bugge [AGF's talentchef], så er han positiv hele vejen igennem. Vi vil gerne have et samarbejde med dem. De U/19-spillere, der til sommer bliver seniorer og som de ikke selv kan bruge, dem vil vi gerne have herned. Vi får dem med til træning, vi gør dem interesserede i at spille for Viby i stedet for at tage tilbage, hvor de kom fra. Der har vi fået et samarbejde, der skal udbygges,« siger Henrik Gudmandsen.

Det kan kun blive bedre i 2. division
Og der er brug for al den sportslige hjælp, Viby IF kan få fingre i, viser det sig dagen efter, hvor Viby hjemme møder Svendborg.

Hjemmeholdets tilhængere kan ikke mange slagsange, faktisk er der slet ikke nogen, der synger. Men de spiser pølser, drikker fadøl og hygger sig gevaldigt, selv om Svendborg få minutter inde i opgøret får rystet den lange køretur af sig og kommer foran ved Andreas Rolskov midt i 1. halvleg. Som andre oprykkerhold spiller Viby IF pænt midt på banen men kommer på alle måder til kort i begge felter, og da Svendborg scorer på straffe i overtiden af 1. halvleg, er al selvtillid fra regnvejrs-cykelture og en rimelig indsats mod Kjellerup væk.

Svendborg scorer tre gange til efter pausen uden at spille prangende, og da BGA i 2. division øst samtidig spiller 1-1 med Fremad Amager, er Viby IF nu det eneste hold i 2. division uden point efter otte runder.

»Det var ikke alt for sjovt. Men spillerne har fået snakket situationen igennem og er klar til Skovbakken på lørdag. Vi har slet ikke mistet modet,« siger Henrik Gudmandsen efter mandagens træning, hvor truppen diskuterede kollapset mod Svendborg.

»Det skal ikke lyde som om, at vi har givet op. Vi har et håb om at få sejre og at kunne avle på det. Om vi så får den plads som femtesidst, som vi skal op på, det må tiden vise. Hvis vi ikke får det, så er vi tilbage i Danmarksserien. Men det er vores mål at komme op over stregen, ellers kunne vi lige så godt lade være med at spille fodbold. Det er også det, spillerne vil. Når man er her, skal man gøre alt for at blive,« siger Henrik Gudmandsen.