Video : Tipsbladet
Superliga

Transferkongerne: Superliga-mirakel og EM-kampe gav milllion-jackpot

Ny serie: Superliga-klubberne håber på at få transfermillioner i kassen under coronakrisen. Men hvem er deres største salg i historien? Her sætter vi fokus på Randers FC.

Hvor gode er Superliga-klubberne til at få millioner i kassen fra spillersalg? Og hvem er deres dyreste spillersalg nogensinde?

I ansvarlighedens og smitteinddæmningens navn har vi ikke fysisk været ude i landet men har i stedet tjekket gamle regnskaber for at se, hvem der var dyrest, og hvilke klubber, der er gode til at sælge spillere.

Vi begyndte forleden den virtuelle tur i med den nordligst beliggende Superliga-klub, som er AaB, kørte videre til Hobro, og havner så i dag i Randers på turen gennem de 14 klubber i Danmarks bedste fodboldrække.

Klubbens største salg i historien
Yura Movsisyan
Født 2. august 1987
Angriber
Armenien

Klubkarriere: 313 kampe/108 mål
Landshold: Armenien, 38 A-landskampe/14 mål
Pris: 20 millioner kroner (cirka 25 med videresalg)
Ser i dag ud til at have indstillet karrieren, da han ikke har spillet siden november 2018, hvor han først scorede fire mål mod Gibraltar og derefter sluttede landsholdskarrieren mod Liechtenstein.

Solgt som 23-årig
Solgt til FK Krasnodar i januar 2011
Spillede 51 kampe og scorede 23 mål for Krasnodar, før han blev solgt videre til Spartak Moskva for omtrent 60 millioner kroner.
Spillede siden for Real Salt Lake, Djurgården og Chicago Fire, hvor gentagne skader bremsede armenierens karriere.

Læs også:Tidligere Randers-spiller i Kina: Første kamp endte med slagsmål efter 15 min...

Han og familien flygtede fra Aserbajdsjan, hvor der ikke var godt at være ved Sovjetunionens sammenbrud og den efterkrigende krig mellem Aserbajdsjan og Armenien, når man som familien Movsisyan er armensk.

De slog sig ned i det store armenske eksilsamfund i Los Angeles, og da den daværende Randers-scout Peter Christiansen fik øje på Movsisyan i MLS, var det som fysisk stærk men efter europæisk fodboldkultur meget taktisk uskolet forward, der kom til Randers på fri transfer, mens krisen buldrede.

Sammen med Mikkel Beckmann og Ove Christensens gæve svende var Movsisyan med til sensationelt at redde Randers i foråret 2010, og klubben var muligvis ikke rykket ud et år senere, hvis man stadig havde haft angriberen.

Men 20 millioner kroner i transfer fra FK Krasnodar og en fin videresalgsklausul var for fristende i januar 2011, og afsted røg succesen Movsisyan, mens Randers tumlede ned i 1. division.

Han var endnu bedre i den sydrussiske klub og var virkelig på radaren i Vesteuropa, da han skiftede til Spartak Moskva for mange millioner i 2013.

Igen var der succes, selveste Premier League, Movsisyans store drøm, lokkede, men så blev angriberen uvenner med en ny træner, mens skader prægede de sidste år.

Det var i høj grad landsholdet, der var med til at få Movsisyan solgt for et rekordbeløb i Randers, fordi EM-kvalifikationskampe matchede angriberen mod bedre forsvarsspillere end dem i Superligaen og ikke mindst trak flere scouts til, men i Randers var man selvfølgelig dengang og stadig i dag stolt over det store salg, der vel i dag nærmere svarer til mindst 30-35 millioner kroner med tanke på inflationen i transfermarkedet.

De øvrige storsalg

Ronnie Schwartz
15 millioner til Guingamp i 2014

Djiby Fall
7,5 millioner til Al-Ain i 2007

Læs også:10 vilde Superliga-rekorder der ikke bliver slået foreløbigt

David Andy
6 millioner til FC Porto i 2010

Nicolai Brock-Madsen
5,5 millioner til Birmingham i 2015

Randers FC som sælger
Randers vil meget gerne tilbage til at sælge spillere dyrt, noget som har været svært de seneste år med den uvante placering i bunden for et par år siden og store udskiftninger i truppen.

Randers har haft noget med at sælge angribere, og det vil man helt sikkert gerne tilbage til, hvad end det er dygtige, billige udlændinge eller folk som Nicolai Brock-Madsen, man selv har uddannet i ungdomsafdelingen.

Der er fornuftige salgsemner i truppen i dag som Marvin Egho og Mikkel Kallesøe, men man mangler at finde landsholdsspillere som Movsisyan og de helt unikke juveler som Fall, der kan skydes afsted for mange millioner.

Hvis man kan finde bare lidt penge til transfervinduet senere i år, kan man måske være dygtig, og heldig, at finde en god, undervurderet spiller på et transfermarked,

Læs også:Randers-træner: Ingen interesse i at sende utryg spiller på banen

Læs også:Transferkongerne: Angriber scorede kassen til lille Hobro

Læs også:Intet Superliga-program før tidligst den 11. maj