Generelle

"Ove giver mig frihed"

Hvis det ikke havde været for Yura Movsisyan, ville Randers FC sandsynligvis have spillet i 1. division i stedet for AGF. Mens rygterne om et klubskifte lever deres vante liv og Randers igen slås i bunden, fortæller Yura Movsisyan historien om sin hurtige tilpasning, lysten til at rykke til større græsgange og det at få respekt fra Richard Dunne og Martin Skrtel.

"I Movsisyan (Yura, red.) råder Randers samtidig over Superligaens måske bedste angriber, og ikke mindst vores midterforsvar vil blive testet til det yderste."

"Man må også anerkende, når man kommer op mod en dygtig modstander, og det er Movsisyan. Jeg kan ikke forestille mig, at han bliver ved med at spille i denne liga."Da Randers FC sidste efterår kunne se hullet vokse til nedrykningsstregen, var der ikke mange, der bed mærke i klubledelsens lille aber dabei, når man spurgte til, hvornår de købte den angriber, holdet i den grad manglede med Marc Nygaards mange skader.Denne Yura Movsisyan, som Randers i juli måned havde skrevet kontrakt med i den lille MLS-klub Real Salt Lake kunne umuligt være en løsning, men tiltroen til den armenske angriber var stor, samtidig med at et enormt gab op til overlevelse i vinterpausen ikke ligefrem opmuntrede til store indkøb.Men som henholdsvis Kent Nielsens og Allan Kuhns overstående citater fortæller, havde Randers efter flere uheldige indkøb i 2008 og 2009 i den grad grund til at tro på den nu 23-årige angriber. Efter 12 Superliga-scoringer krydret med en del mål i pokalturneringen og en masse uro i modstandernes firebackkæder er Yura Movsisyan nu et af ligaens hotteste salgsemner på et januar-transfermarked, der ellers tyder på (igen) at blive særdeles afdæmpet. Men selvom Movsisyan føler sig klar til at spille i en klub med stærkere modstandere, end Superligaen kan tilbyde, har han ikke glemt, at han indtil for nylig var helt ukendt i Europa og endnu et nyt navn i rækken af indkøb til Superligaen."Når man ser tilbage nu, siger man, at alt er gået perfekt. Men i de første seks-syv kampe scorede jeg ikke. Folk så mig som en til spiller i rækken. For mig var det ikke acceptabelt. Når du i seks-syv kampe kun scorer en enkelt gang, på straffespark, er det overhovedet ikke tilfredsstillende. Du arbejder hårdere, og du forsøger at forblive rolig. Hvis du bliver ængstelig, bliver det endnu sværere. Folk blev ved med at tro på mig, og til sidst betalte jeg det tilbage med målene og med hårdt arbejde," siger Yura Movsisyan.

To vigtige personer

At Yura Movsisyan knokler på banen er ikke nogen hemmelighed men alligevel en forklaring på, hvorfor angriberen har skabt så meget uro hos modstanderne, at armeneren har været betydeligt mere værd for Randers end sine 12 Superliga-mål. Arbejdshidsigheden parret med en stærk fysik, der giver Movsisyan både styrke og hurtighed til at tromle modstanderne ned, samt et knaldhårdt spark, forklarer hvorfor større klubber holdt øje med armeneren i sommerens transfervindue, og hvorfor der i efteråret er kommet endnu flere interesserede, udenlandske øjne på angriberen.

Movsisyan giver en stor del af æren for sin individuelle succes til holdkammeraterne, der som Movsisyan bemærker det jo leverer oplæggene til hans scoringer, men der er to personer, der i særlig høj grad har hjulpet angriberen til at fungere i Randers fra første dag."Da Ove kom til, havde han den rette disciplin med. Nogle gange er han en defensiv træner, ja, men vigtigst af alt er resultaterne. Det nytter ikke at være en offensiv træner, der ikke kan forhindre at modstanderne scorer mål. Han vil ikke blive betragtet som en god træner eller taktiker. Det har virket for Randers og for mig, fordi han har givet mig meget frihed. Han ved, at vi på den sidste tredjedel af banen skal være kreative og vide, hvad vores styrker er. Det synes jeg, vi har udnyttet med mig og med Mikkel Beckmann, da han spillede. Jeg har kun godt at sige om Ove Christensen," siger Yura Movsisyan.Den anden person er landsmanden Robert Arzumanyan. Arzumanyan har haft et mislykket ophold i Randers og blev i sommer sat på reserveholdet, og hvis ellers nogen vil købe den armenske forsvarsspiller, er han fortid i klubben til januar. Arzumanyan og Movsisyan spiller sammen på Armeniens landshold, og landsmandens problemer i Randers er tydeligvis ikke noget, der huer Yura Movsisyan."Det er et ømtåleligt emne for mig. Han har været min største hjælp her i Randers. På holdet og til træning har han hjulpet mig meget. At han ikke er her er ikke nemt for mig. Du føler dig mere tilpas, når du har en, der taler samme sprog, som du gør. Det gør alt nemmere. Men det må jeg leve med. Det var ham, der viste mig alt i Randers og i klubben. Han har betydet meget for alt det her," siger Yura Movsisyan.

Naturligt at ønske mere

Angriberens agent Patrick McCabe meldte i september ud, at han og Movsisyan gerne ser en transfer til en større klub end Randers, og at både danske og udenlandske klubber havde forhørt sig på muligheden for et køb. Movsisyan er selv lidt mere diplomatisk end agenten, men succes på landsholdet og de gode præstationer giver angriberen forhåbninger om, at han inden så længe - og januar er ikke udelukket - er klar til større udfordringer end dem Randers tilbyder.

"Vi har sagt, at det er mit ønske at spille i større turneringer. Spørg enhver spiller, der gerne vil føre den her klub ud i Europa eller vil spille Champions League og har ambitioner, og det er der ikke noget galt med. Jeg kan ikke spå om fremtiden, men hvis noget kommer i bevægelse til januar, vil jeg kigge på det. Hvis det er den rette mulighed for mig som professionel og selvfølgelig den rigtige pris for klubben. Det gælder begge veje," siger Yura Movsisyan, der understreger, at han ikke er utilfreds med at være i Randers eller ser nogen hindring for, at han skulle kunne fortsætte i klubben efter januar, hvis der ikke kommer et interessant tilbud.Da Movsisyan skrev kontrakt med Randers FC, skulle klubben til at spille europæisk efter en flot femteplads i ligaen, og når man går armeneren på klingen indrømmer han, at det gør en forskel at spille for en klub, der i stedet for at spille med omkring europæiske pladser kæmper for overlevelse."Jeg kom til en anden klub end den, jeg skrev kontrakt med, det må jeg sige. Der var en anden træner, der var andre ideer om fodboldspillet. Jeg har været meget glad for Ove, det kan ikke ses som noget negativt. Det har fungeret rigtig godt, som I har set. Men det var en anden klub, jeg kom til, end hvad det så ud til, da jeg skrev under. Der har været nogle ting, jeg har været skuffet over, men der har været langt flere positive oplevelser. I sidste ende er det gået ret godt. Jeg er heller ikke så glad for at snakke om de negative oplevelser. Jeg er ikke den type person. De negative oplevelser er der, men der har været langt mere positivt, og det vil jeg hellere tænke på," siger Yura Movsisyan.

Armenien med hjertet og for karrieren

Yura Movsisyan valgte i august at blive armensk landsholdsspiller frem for at vente på chancen på det bedre besatte amerikanske landshold, som Movsisyan efter et årti med bopæl i USA og udsigten til et amerikansk statsborgerskab også kunne have spillet for. Randers-spilleren har scoret tre mål i fem kampe, et af målene i en sejr over VM-deltageren Slovakiet, og det betyder meget for angriberen, både professionelt og personligt.

"Jeg valgte Armenien med hjertet. Det er en ære for mig at repræsentere landet og at besøge det. Det er en meget speciel fornemmelse at tage dertil. Især at være med til at lave resultater og gøre folk i Armenien glade. Det betyder mere, end de fleste forestiller sig. Det er en fantastisk følelse. Sport, især fodbold, bringer landet sammen. Der er andre store sportsgrene i Armenien, men det er fodbold, der bringer folk sammen," siger Yura Movsisyan.Ligesom da Winston Reid i foråret valgte det newzealandske A-landshold og VM-slutrunden til fordel for U/21-EM, har Movsisyan også valgt Armenien for at udvikle sig og vise sit værd mod stærke spillere og de trænere og talentspejdere, der ser landskampe."Det var en af grundene til, at jeg valgte at spille her i Europa. Jeg kunne møde topspillere fra Europa, som Richard Dunne, John O'Shea (begge Irland, red.) og Martin Skrtel (Slovakiet, red.), og jeg har haft nogen succes med det, synes jeg. Det er en bonus for mig at måle mig mod forsvarsspillere, der til daglig kæmper mod spillere i Rooney- og Cristiano Ronaldo-klassen. Det gør mig rigtig glad og stolt, at jeg kan klare mig mod sådanne spillere," siger Yura Movsisyan."Alle forsvarsspillere, jeg har mødt på landsholdet, har kun haft godt at sige om mig. Det gør mig glad. De har bedt om at bytte trøjer, og det gør dig meget stolt. Som den lavere rangerende plejer det at være dig, der beder om at bytte trøje, så det er noget specielt, når forsvarsspilleren beder om din trøje," fortsætter Movsisyan.På et dødt transfermarked er det svært at spå om muligheden for et Movsisyan-skifte til udlandet, men Superliga-stoppere, der gerne vil have en lyseblå Movsisyan-trøje til samlingen, skal nok til at rubbe neglene.NethenvisningDu kan læse mere om Yura Movsisyan og hans succes i Randers FC på www.tipsbladet.dk Her fortæller angriberen også om sit møde med den amerikanske præsident Barack Obama og det indtryk, den oplevelse gav.Navn: Yura MovsisyanFødt: 6. juli 1987 i Baku, AserbadjanHøjde: 183 cmVægt: 80 kgTrøjenummer: 9Position: AngriberKlubber:Ungdom: Pasadena Lancers2006-2007: Kansas City Chiefs+28 kampe/5 mål2007-2009: Real Salt Lake+53 kampe/15 mål2009- : Randers FC+36 kampe/21 mål****** Inklusiv pokal- og europæiske kampe - kontrakt løber til 31. december 2012