• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Serie A Anders Dehn

Blog: Juventus' forsvar for Ronaldo kunne ikke have været værre

Blog: Juventus' forsvar for Ronaldo kunne ikke have været værre
Foto: Getty Images

Én ting er, at Juventus ikke fyrer deres største stjerne og vigtigste aktiv på baggrund af en straffesag, der ikke er afgjort endnu. Men klubbens forsvar for voldtægtsanklagede Cristiano Ronaldo er både et dårligt ét og lader hånt om voldtægtsofre.

Af Anders Dehn

Jeg ved ikke, hvad Juventus' mål med torsdagens udmelding angående anklagerne Cristiano Ronaldo var. Men hvis målet var et lancere et intetsigende forsvar og samtidig negligere voldtægtsforbrydelser, så lykkedes klubben med det.

De italienske mestre skrev følgende:

Altså: "Cristiano Ronaldo har i de seneste måneder vist sin store professionalisme og dedikation, hvilket alle i Juventus sætter pris på. De påståede begivenheder er næsten 10 år siden og ændrer ikke på denne holdning, som deles af alle, som har haft kontakt med denne store mester."

Lad os, inden vi går videre, slå en ting fast: Ingen af dem, der læser eller skriver denne kommentar, ved reelt, om Ronaldo er skyldig. Det skal det amerikanske retsvæsen afgørende. 

Men måden, Juventus har valgt at forsvare ham, er værd at hæfte sig ved. Argumentet har to dele: Klubben roser Ronaldo for hans professionalisme, og den opfattelse kan begivenheder, der fandt sted for ni år siden, ikke ændre på.

Den første del er givetvis så sandt, som det er skrevet, for vi har i årevis hørt om Ronaldos ekstreme dedikation til sin sport, men det har bare ikke noget med sagen at gøre. Man kan sagtens være en flittig og pligtopfyldende medarbejder og samtidig gøre nogle forfærdelige ting i sin fritid.

Begge disse sætninger kan være sande på samme tid: En mand går op i sit arbejde. En mand har begået en forbrydelse.

Den anden del af argumentet lægger et tidsperspektiv til. Man fristes til at spørge, om det ville rokke ved Juventus' holdning, hvis de påståede begivenheder var fem år gamle. Eller to år. Der er ifølge Der Spiegel, som har skrevet historien om Kathryn Mayorgas anklager, ingen forældelsesfrist på voldtægtsforbrydelser i Nevada, hvor mødet mellem hende og Cristiano Ronaldo fandt sted.

Det er at lade hånt om voldtægtsforbrydelser, at Juventus antyder, at der er en udløbsdato på, hvornår det kan lægge en eventuel gerningsmand til last. 

Klubben kunne selvfølgelig ikke blive ved med at lade som ingenting, og det virker urealistisk, at den skulle fyre en mand, der endnu ikke er kendt skyldig, og hvis kurv den har lagt mange af sine æg i - både sportsligt og økonomisk. Ronaldo er stjernen i Juventus, og det er få måneder, siden klubben betalt 880 millioner kroner for ham.

Til gengæld har jeg ikke megen forståelse for måden, klubben har håndteret det på. Og dog. For logikken bag er til at gennemskue. Det ligner endnu et tilfælde af det, som Tipsbladets chefredaktør skrev i sin leder i dagens avis: At for sportsstjerner er villigheden til at tilgive eller vende det blinde øje til "i proportionelt forhold til talentet."

Juventus' argument lægger sig ret op og ned ad det princip. "Ronaldo er topprofessionel, en stor mester, og det ændrer anklagerne ikke på." Det er ikke alene irrelevant. Det er en fornærmelse mod alverdens voldtægtsofre. Uanset om Kathryn Mayorga er en af dem.