Video : Tipsbladet
Superliga

Esbjerg-profiler anbefalede nyindkøb: Nu håber vi bare, han gør det godt

De fire finner i Esbjerg fB mødes hver måned og taler finsk og driller hinanden med deres klubber i hjemlandets bedrifter. Den seneste i flokken er Pyry Soiri, som Markus Halsti og Joni Kauko sagde gode ting om til ledelsen, så nu håber de, at sommerindkøbet leverer varen.

For et år siden var der bare én finne i Esbjerg: teenageren Noah Nurmi, der var kommet til et halvt år forinden. Nu er de fire.

Den seneste mand fra de tusind søers land er Pyry Soiri, som Esbjerg fB hentede i Admira Wacker denne sommer. Ham kender Markus Halsti og Joni Kauko fra det finske landshold, så Soiri tog sine landsmænd med på råd, før han skiftede. 

Men klubledelsen sørgede også for at forhøre sig til det mulige indkøb hos dens finske insidere.

- Klubben spurgte om ham: "Hvad synes I om Pyry?" Alle har så god scouting, og man kan se alle ligaer i verden på computeren, så de spurgte mere om, hvordan er Pyry som person. Vi sagde nogle gode ting, så nu håber vi bare, at han leverer, griner Markus Halsti.

Hvis han selv skal sige det, er hans landsmand kommet godt fra start i Esbjerg. Blandt andet da holdet slog FC Midtjylland i en testkamp i weekenden (selv om det var Halsti, der kom på måltavlen).

- Vi har ikke så mange finske spillere uden for Finland, så det er altid dejligt at se en finne, som gør det godt. Joni havde en god sæson, og jeg håber, Pyry kommer nu, fordi han sidste år ikke spillede så meget. Han har gjort det meget godt i den første uge, også i kampen mod Midtjylland, siger anføreren.

Pyry Soiri kommer som nævnt til en voksende finsk enklave i Esbjerg, så der burde være basis for, at han finder sig til rette. Og hvis han savner sit hjemland, kan han bare glæde sig til det månedlige topmøde i den finske EfB-forsamling.

De går ganske vist ikke så meget i sauna, som man gør derhjemme, men hyggeligt er det alligevel, mener Halsti.

- En gang i måneden forsøger vi at lave noget; noget helt andet end fodbold. Tage ud at spise eller drikke en kaffe. Men det er ikke sådan, at vi hver onsdag går i sauna. Det er muligt, at det kommer, men ikke nu, siger han med endnu et grin.

Mindre sjovt er det til gengæld for Esbjerg-kaptajnen at tale om finsk fodbold. Kaukos gamle klub FC Inter Turku vandt pokalturneringen i fjor og spiller Europa League-kvalifikation nu, mens Halstis, HJK fra Helsinki, ligger på en dybt skuffende fjerdeplads.

Den kan HJK endda miste, hvis holdet på femtepladsen vinder den kamp, det har i baghånden. Og hvem femtepladsen er? Kaukos Inter Turku.

- Det er altid dejligt at snakke finsk og snakke om finske ting. Hvad sker der i Finland, politisk, den finske liga. Det har vi faktisk meget sjov med, Joni og jeg. Hans ekshold klarer sig godt, og mit ekshold har ikke gjort det gjort, så jeg får lidt skidt fra Joni nu her, siger Markus Halsti.

De to Esbjerg-profiler ser i det hele taget meget til hinanden, for de bor med 30 meters afstand, og så kommer Kauko jævnligt hjem til Halsti og familien og ser fodbold. 18-årige Noah Nurmi holder sig som regel til sine jævnaldrende.

- Han er lidt yngre, så han omgås med nogle under 20. Eller under 30, slutter 35-årige Markus Halsti.