Video : Tipsbladet
Generelle

Ekspert revser Ronaldo-pris: Det er rent propaganda og intet andet

Cristiano Ronaldo vandt for nylig prisen som "Århundredets Fodboldspiller" ved den såkaldte Globe Soccer Awards. Men hele showet er én stor propagandafest, siger ekspert.

De internationale fodboldstjerner skinnede omkap forleden. Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowski, Gerard Piqué og Iker Casillas var bare nogle af de store navne, der var mødt op til den såkaldte Globe Soccer Awards i Dubai.

Her vandt Lewandowski eksempelvis prisen som Årets Spiller i international fodbold, mens Ronaldo vandt prisen som Århundredets Spiller - selv om vi kun er en femtedel gennem det 21. århundrede.

Man behøver dog ikke tage priserne for mere end som så, lyder det over for DR Sporten fra Stanis Elsborg, der er analytiker ved Play the Game, som arbejder for demokrati og gennemsigtighed i sportens verden. Hele showet er ét stort skønmaleri af diktaturet i Dubai.

Læs også:Danske klubbers penge ender i hænderne på formodede krigsforbrydere

Formålet er, forklarer Elsborg, at Dubai skal associeres med blitzlys, fodboldstjerner og eksklusivitet i stedet for de gæstearbejdere, der lever som slaver, eller emirens uhyrligheder.

- Prøv og overvej de følgere, som de her sportsstjerner har, og det portræt, de tegner af Dubai og Emiraterne. Det er noget helt andet end virkeligheden, hvor mange migrantarbejdere lever under slaveforhold. Så det er jo et rent propagandashow og intet andet, siger Stanis Elsborg til DR Sporten.

En af personerne i spidsen for Globe Soccer Awards er Sheikh Hamdan Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum. Han kronprins i Dubais og søn af herskeren, Mohammed. Tidligere på året dømte en britisk domstol sidstnævnte for at bortføre to af sine egne døtre og true sin kone.

Læs også:Gennemhuller FC Midtjyllands forklaring: Det er ret svagt

Mohammed bin Rashid Al Maktoum er desuden vicepræsident og premierminister i De Forenede Arabiske Emirater, som ifølge både en FN-rapport og adskillige NGO'er medvirker til krigsforbrydelser og drab på civile i det borgerkrigshærgede Yemen.

Desuden udgør udlændinge næsten 90 procent af landets indbyggere. De fleste er gæstearbejdere, der lever som slaver. Læs mere om den slags i linkene herunder.

Læs også:Eksklusivt interview: Måtte drikke urin og flygte for sit liv i Dubai

Læs også:Ekspert om Dubai: Det er som statskontrolleret menneskehandel

Læs også:Ekspert: Abu Dhabi er langt værre end Qatar