Video : Tipsbladet
Generelle

Dansker kan blive VAR-dommer til EM: Det ville være helt ekstraordinært

Videodommersystemet VAR er endnu ikke blevet implementeret i Danmark, men en dansk dommer kan alligevel ende med at blive VAR-dommer til EM. Det vil dog være ekstraordinært, vurderer Michael Johansen, formand for DBU's Dommerudvalg.

Når EM løber af stablen i 12 forskellige byer i Europa til sommer, bliver det danske landshold en af 24 deltagere.

Men i ingen af de 51 kampe, der vil blive spillet ved europamesterskaberne i fodbold, vil en dansker passe fløjten. Danmark er nemlig ikke repræsenteret i den højeste dommerkategori, der kaldes Top Class eller Elite, hvorfra EM-dommerne som udgangspunkt findes fra.

Det fortæller Michael Johansen, formand for DBU’s Dommerudvalg.

- Danske dommere kommer ikke med som dommere på banen, fordi det normalt er Top Class-dommere, og der har vi ikke nogen danske dommere endnu. De kan godt finde på at afvige, men det er sjældent, så det er de knap 25 dommere i den øverste kategori, der normalt dømmer kampene til EM, siger Michael Johansen til tipsbladet.dk.

Til gengæld vil videodommersystemet video assistant referee – bedre kendt som VAR – blive taget i brug ved sommerens slutrunde, og her kan en dommer fra Danmark indtage en rolle.

For selvom VAR endnu ikke er taget i brug i Superligaen, kan danske Jakob Kehlet ende med at være en af dommerne i de såkaldte video operation rooms (VOR). Jakob Kehlet har imponeret UEFA, hvorfor han er blevet udtaget til et talenthold.

- Han er i den næsthøjeste række i UEFA og er tæt på at kunne komme i Top Class. Han er faktisk blevet udtaget af UEFA som VAR-dommer i UEFA’s VAR-program, fordi han har gjort det særligt godt. Dér har vi en potentiel mulighed for at få en dommer med som VAR-dommer, siger Michael Johansen og tilføjer:

Læs også:AGF-træner er tålmodig med VAR: Den første bil kørte heller ikke ret hurtigt

- Han er i hvert fald i spil rent teknisk, fordi han er blevet udtaget særligt af UEFA til en gruppe af talenter, der arbejder med VAR. Det er ikke et mål (for DBU, red.), at han kommer med til EM, men det kunne være prikken over i’et efter en flot præstation.

Der vil imidlertid være tale om en exceptionel beslutning, hvis det ender med at være tilfældet, forklarer Dommerudvalgets formand.

- Jeg vil nok vurdere, at man tager fra de ligaer, der har VAR. Så man kan sige, at på den måde kan det blive en begrænsning, at vi ikke har erfaring fra den hjemlige liga endnu. Det kan godt blive diskvalificerende i sidste ende fra UEFA’s side, men det ved vi simpelthen ikke endnu. Det er UEFA, der vælger, og de har mange at vælge imellem. Og de har også mange Top Class-dommere, som de kan vælge at sætte ind som VAR-dommere, og som har været med til større slutrunder, så det ville være helt ekstraordinært, siger Michael Johansen.

Der er også en chance for, at en dansk dommer bliver udtaget som fjerdedommer, når UEFA indkalder en dommer-trup, hvilket de formentlig vil gøre i marts eller april, forklarer Michael Johansen. Han understreger til gengæld, at de ikke vil være skuffede, hvis dommertruppen ender med at være uden danskere.

International erfaring er en stor gevinst for Superligaen
I efteråret har Jakob Kehlet ikke været den eneste danske dommer, der har gjort sig på den europæiske scene.

Også Mads Kristoffer Kristoffersen, Jørgen Daugbjerg Burchardt og Jens Maae har dømt internationale kampe på seniorniveau. Og de danske dommeres erfaring fra internationale kampe kommer i sidste ende Superligaen til gavn, vurderer Michael Johansen.

- Det betyder rigtig meget. Vi har syv internationale dommere i Danmark, og den erfaring, de får i Europa, tager man jo med tilbage til Superligaen, og på den måde er der rigtig stor gevinst. Man er typisk mere udfordret i internationale kampe, fordi presset er større, og der er typisk flere tilskuere til de store kampe. Når man lykkes internationalt og får en flot karakter - som vi har set, de danske dommere har fået i efteråret - er man den erfaring rigere, og det kommer alle klubber i Superligaen til gode. Vi får flere kompetente og rutinerede dommere på højeste niveau, siger han og tilføjer:

Læs også:Dansk VAR bliver anderledes end Premier League: Det skal ikke være til grin

- Det primære fokus er trods alt Superligaen. Dommerne vil jo rigtig gerne præstere i alle kampe, men vores hovedopgave er at levere stærke præstation i Superligaen, så det vil altid være vores førsteprioritet. Men erfaringen fra internationale kampe bidrager bare positivt.

I denne sæson har de danske dommere dog ikke dømt nogle kampe, hvor VAR også har været involveret – såsom Champions League-kampe. I stedet har blandt andre Jakob Kehlet dømt flere kampe i Europa League, hvor VAR først bliver implementeret fra 2020/21-sæsonen.

Snart skal de danske dommere imidlertid vænne sig til VAR for i 2020/21-sæsonen vil systemet også være at finde i Superligaen. Og i øjeblikket er Dommerudvalget godt på vej mod at ruste dommerne til systemet.

- Vi er kommet ud i god tid. Vi følger det, som IFAB (International Football Association Board, der er den øverste myndighed indenfor VAR, red.) anbefaler. Og vi følger faktisk en temmelig præcis plan, som gør, at man bliver certificeret som VAR-dommer – og i øvrigt også assisterende VAR-dommer, siger Michael Johansen. 

Den plan har blandt andet budt på en masse indendørs VAR-træning i efteråret, mens de i indeværende uge – uge 4 – har en træningslejr, hvor de skal simulere situationer på en fodboldbane for at udfordre og give erfaring til dommerholdet i VAR-rummet. Fra februar bliver træningen yderligere optrappet, hvor VAR skal tages i brug i rigtige kampe – blandt andet i Reserveliga-kampe.

Michael Johansen var selv dommer, før han overtog posten som formand for DBU’s Dommerudvalg i 2019. Han nåede at styre slagets gang i 190 Superliga-kampe, mens han også har deltaget i 30 internationale kampe.

Læs også:Vinterpause i Superligaen: Sådan gør din klub

Læs også:Superligaen dropper december-kampe i næste sæson