• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Anders Dehn

Verdensstjerne: Tiki-taka og spansk dominans blev grundlagt i Århus

Foto: Getty Images

En landskamp i Århus blev vendepunktet for Spanien, der så, hvad tiki-taka kunne gøre, og som vandt de tre følgende slutrunder efter opgøret. I et interview med tipsbladet.dk fortæller David Villa, hvordan spansk fodbold forandrede sig i den periode.

Af Anders Dehn

Ulrik Laursen løber alt, hvad han kan, men selv hvis han havde været dobbelt så hurtig, ville han aldrig have fanget Sergio Ramos. Han kan kun se til, mens Ramos helt ugeneret løfter bolden over den fremadstormende Thomas Sørensen i målet.

Forud er gået et mønster, som verden snart kommer til at kende, men som på det tidspunkt stadig er nyt: Spanien spiller bolden tålmodig rundt, bringer modstanderne ud af deres positioner, og til sidst er en mand, endda en back, fri.

Det, der senere er blevet kendt som tiki-taka, blev for det spanske landsholds vedkommende født på en kold oktoberdag i Århus i 2007.

- Vi var på nippet til ikke at kvalificere os til EM 2008, så jeg mener, det var en nøglekamp i skabelsen af det spanske hold, sagde den daværende assistenttræner, Jesús Paredes, for fem år siden.

- Der var næsten 30 berøringer i opbygningen til det Ramos-mål. Det stod klart for os, at vi kunne opnå resultater ved at spille på en bestemt måde. I mine øjne var den Århus-kamp vendepunktet, fordi det var en ekstremt effektiv kamp, og det var første gang, vi så realiseringen af Luis' (Aragones) idé for holdet.

Spanien vandt kampen 3-1, kvalificerede sig til EM og vandt slutrunden - og de næste to af slagsen. David Villa blev topscorer ved triumfen i 2008, og han oplevede på nærmeste hold, hvordan spansk fodbold gik fra kroniske underpræstationer til at dominere hele verden i årene, der fulgte.

- Jeg mener, Luis Aragonés forandrede spansk fodbolds mentalitet. På det tidspunkt var vi i kvalifikationen, og da vi kom til EM 2008, spillede vi rigtig godt. Vi viste alle fra begyndelsen, at vi ville vinde det trofæ. Det skyldtes det skifte i spansk fodbold, og jeg er rigtig glad for at være en del af den forandring og det hold, siger Villa til tipsbladet.dk.

Læs også:Spansk målkonge indstiller karrieren: Har tænkt på det i lang tid

Hvad betød den spillestil for Spaniens succes?

- For det første havde vi en rigtig god generation af spillere, som var anderledes end de tidligere generationer i spansk fodbolds historie. Folk kalder dem bajitos; spillere, der ikke er stærke fysisk, men med meget kvalitet. Vi forsøgte at skifte til at have mere boldbesiddelse og skabe flere muligheder med bolden. Det var vores styrke i de år.

Den spillestil passede den klejne David Villa perfekt, og i 2010 kom han til FC Barcelona, der om nogen også var eksponenter for den stil, der har influeret international fodbold i de seneste 10 år. Der er i dag langt flere aflevering og lagt mere intensivt pres på modstanderne end i 00'erne.

Den udvikling har Villa også noteret sig.

- Landsholdet og Barcelona skabte på det tidspunkt forandring i fodboldhistorien. De vandt mange trofæer og spillede fodbold på et højt niveau. Andre klubber og hold forsøgte at svare igen på det, Spanien og Barcelona gjorde. Det var en stor periode i vores lands historie, og jeg var meget glad for at spille på begge hold, siger han.

David Villa stiller op til interviewet, fordi han er blevet ambassadør for sitet booking.com, som er EM-sponsor, og som tilbyder sine kunder muligheden for at vinde en lodtrækning om et ophold på Wembley i London, hvor man ser EM-finalen sammen med Villa.

Sådan en vandt den nu pensionerede fodboldspiller altså i 2008, ligesom han var med til at vinde VM to år senere. Selv om han har vundet mesterskaber, pokalfinaler og Champions League, var trofæerne med landsholdet de største i Villas karriere.

Læs også:Spansk landstræner i bittersødt farvel: Det er umuligt at gøre alle glade

- EM og VM er de sværeste, for man spiller ikke hvert år. Man er nødt til at vente fire år, før man kan spille om de trofæer igen. Man kan ikke spille en masse turneringer. Efter min mening er det de vigtigste trofæer, jeg vandt, siger han.

Hvem betragter du som favoritter den her gang?

- Jeg satser selvfølgelig på Spanien, for jeg tror på mit hold. Men i min ydmyge mening mener jeg, at Frankrig og England er de to hold, der har størst mulighed. De har fremragende trupper, de har fremragende spillere, og jeg synes, de ser stærkest ud i øjeblikket.

Hvordan ser du Danmarks chancer?

- Jeg synes, det er et stærkt hold. De har en rigtig god målmand, en rigtig god offensiv midtbanespiller i Eriksen. De har klaret sig godt i kvalifikationen, og man ved aldrig. Fodboldfans taler altid om vores favoritter, men i den her sport kan alt ske. Danmark vandt turneringen i '92, da ikke ret mange troede på dem. Det samme med Grækenland i 2004. Selv Portugal ved det seneste EM. Man ved aldrig, og Danmark har et godt hold. Jeg tror, de kan levere en god slutrunde, siger David Villa.

Den 38-årige spanier scorede 59 mål i 98 kampe for Spanien og er dermed sit lands mest scorende spiller i historien. Han spillede sin sidste kamp som professionel i lørdags for Vissel Kobe mod Júbilo Iwata i den japanske J-League.

Læs også:Spanien forventes at præsentere 'ny' landstræner allerede i dag

Læs også:Medie: Luis Enrique vender tilbage som spansk landstræner til EM