Video : Tipsbladet
Landshold

Peter Møller forklarer Bendtner-standpunkt: Det er for nemt at skyde efter DBU

Landstræner Åge Hareide har tidligere udtalt, at man ikke kan spille på landsholdet med en voldsdom, men i denne uge fortalte selvsamme Hareide, at Nicklas Bendtner kan komme i spil igen efter sin afsoning, hvis han er god nok. Dansk Boldspil Unions fodbolddirektør Peter Møller forklarer, at DBU ikke vil dømme folk resten af livet.

- DBU kan ikke tolerere, at spillere med en dom for fx vold kan være en del af de danske landshold. 

Sådan lød ordene fra DBU's fodbolddirektør Peter Møller i en pressemeddelse fredag eftermiddag umiddelbart efter, at Nicklas Bendtner i Københavns Byret var blevet idømt 50 dages ubetinget fængsel for vold mod en taxachauffør. 

Udtalelsen harmonede ganske fint med landstræner Åge Hareides udmelding i starten af september, inden at Nicklas Bendtner havde været i retten:

- Det vil være utænkeligt at have en mand dømt for vold på landsholdet, hvis det skulle komme så vidt, lød det dengang fra landstræneren.

Mandag middag blev landsholdstruppen til de kommende kampe mod Wales og Irland så udtaget, og her blev Hareide igen spurgt ind til Nicklas Bendtner. Budskabet var det samme som før, men med den præcisering, at Bendtner ikke er aktuel, så længe han afsoner sin dom. Bagefter er reglerne de samme på landsholdet som i resten af samfundet, og Bendtner kan derfor vende tilbage, når han har udstået sin straf, hvis han vel og mærke er kvalificeret, forklarede landstræneren.

Tipsbladet.dk har derfor taget en opfølgende snak med DBU's fodbolddirektør Peter Møller for en gang for alle at få slået fast, hvad DBU's standpunkt er, og hvad de tænker om kritikken af, at konsekvenserne er for små:

Åge Hareide sagde mandag, at Nicklas Bendtner ikke var velkommen så længe, han afsonede dommen, mens du er citeret for at sige, at DBU ikke kan tolere, at spillere med en dom for vold kan være en del af landsholdet. Så hvad er DBU's standpunkt?

- DBU's holdning er, at når en spiller har udstået sin straf for eksempelvis vold, kan han komme i betragtning til landsholdet igen. Tænkt eksempel: En ung landsholdsspiller på 20 år bliver dømt for vold og kommer i fængsel i 30 dage. Vil DBU så udelukke ham resten af livet fra landsholdet? Nej, det vil vi ikke. Så længe man afsoner dommen, er man ikke aktuel for landsholdet. Hvad der sker bagefter, må tiden vise. Men vi vil ikke dømme folk resten af livet, fordi de har fået en dom for vold.

Holdningen er blevet kritiseret for ikke at være stærk nok. Hvad tænker I om det?

- Jeg har svært ved at se, hvad man ellers skulle gøre. Nogle mener, at hvis en spiller får en voldsdom, så skal vi fra DBU's side bandlyse dem fra landsholdet i resten af deres liv. Den holdning har vi ikke.

Men giver det ikke lidt sig selv, at man ikke kan spille for landsholdet, når man sidder i fængsel?

- Jo, og det kan jeg godt forstå, du undrer dig over.

Men er det så et standpunkt, eller er det bare en kendsgerning?

- Det er begge dele.

Så du kan ikke forstå, hvis folk synes, at det er for vagt?

- Jeg synes jo, at vi har taget et standpunkt i forhold til for eksempel Rosenborg, der ikke vil sanktionere mod Bendtner. Der synes jeg, at vi tager afstand ved at sige, at så længe sagen kører eller man afsoner en dom, så kan man ikke spille - selvom det giver lidt sig selv, ja.

- Det her er ikke sager, som vi har hver eneste dag, og derfor synes jeg heller ikke, at man kan sige, at hvis eksempelvis en talentfuld spiller på 20 år gør noget dumt, så skal han udelukkes fra fodbold resten af sit liv.

- Det er så nemt at skyde efter DBU her. Det er menneskeligt at fejle, og skal vi så udelukke ham resten af hans liv for det? Det er lidt som om, at fordi DBU ikke udelukker ham resten af hans liv fuldstændig, så bliver der råbt og skreget om, at DBU er for vattede. Jeg synes simpelthen, at det for skingert. Det er som om, at man vil piske en ond stemning op omkring DBU, og det synes jeg er latterligt. 

Det er helt fint, der virkede bare til at være et mismatch og nogle uklarheder, og det var bare det, jeg var interesseret i at få reddet ud.

- Jeg ved ikke, hvad Åge har sagt. Vi er nået frem til en fælles beslutning om, hvad vi synes om det her. Og det er det, som vi har meldt ud. At der så står en eller anden i et program på Viasat og mener noget andet, det kan jeg jo ikke tage hensyn til. Folk må mene, hvad de vil. Jeg synes, at vi har en holdning til det modsat eksempelvis Rosenborg.

Nicklas Bendtners norske klub Rosenborg BK meldte efter dommen ud, at de ikke ønsker at forsvare angriberens handlinger, men at de tager vare på Bendtner, og at han dermed kan fortsætte i klubben. Han spillede således også 90 minutter i søndag, da Rosenborg slog Odds BK med 3-1 i Eliteserien. 

Interviewet med Rosenborg BK's daglige leder Tove Moe Dyrhaug kan ses i videoen over artiklen.