• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Primera division Ole Hoffskov

Ekspert går mod strømmen: Braithwaite til Barca er slet ikke så chokerende

Foto: Getty Images

Norsk La Liga-ekspert vil slet ikke dømme Martin Braithwaite ude på forhånd i FC Barcelona. Han har på mange måder stor fidus til danskeren i storklubben.

Af Ole Hoffskov

Et af de mest sensationelle klubskifter med en dansk fodboldspiller i hovedrollen er tæt på at være en realitet.

Martin Braithwaite er kun få formaliteter fra at skifte Leganes ud med mægtige FC Barcelona - vejen til Camp Nou er blevet banet for den danske landsholdsspiller, fordi Ousmane Dembélé er blevet langtidsskadet, og Barca har fået grønt lys til at hente en afløser. 

28-årige Martin Braithwaite kan foruden Leganés skrive Middlesbrough, Bordeaux, Toulouse og Esbjerg på CV'et, så hvis angriberen har det som en teenagepige til en Justin Bieber-koncert, første gang han træner sammen med Lionel Messi, Gerard Pique og alle de andre Barcelona-stjerner, forstår man det udmærket.

Man skal dog passe på med at tale Martin Braithwaites Barcelona-skifte alt for meget ned på forhånd. Det fastslår den norske journalist Jonas Giæver, der følger spansk fodbold på tætteste hold og blandt andet udgiver en podcast om La Liga. 

- Det er chokerende, men jeg synes faktisk ikke, det er så chokerende, som mange gør det til. Braithwaite har i Leganés vist, at han har potentiale til at spille for en meget bedre klub, og det får han mulighed for nu, må man sige, siger Jonas Giæver til tipsbladet.dk og fortsætter.

- Barcelona har Luis Suarez og Ousmane Dembélé på skadeslisten, og Braithwaite er så fleksibel en spiller, at han reelt kan afløse dem begge, og det er en stor fordel. 

Nordmanden drager en parallel til svenske Henrik Larsson, der som aktiv tørnede ud for FC Barcelona i to sæsoner og havde pæn succes med 19 mål i 59 kampe. Larsson startede næsten alle kampe på bænken.

- Lad mig lige slå fast; Henrik Larsson er én af de største målscorer i skandinavisk fodbold og en legende i ordets reneste form. I den forstand kan man ikke sammenligne med Braithwaite, men man kan sammenligne deres roller på Barcelona-mandskabet. Henrik Larsson var en joker i FC Barcelona, og det bliver Braithwaite også. Det handler om at gribe chancen på meget få minutter, siger Jonas Giæver.

Læs også:Avis: Nu sender Barcelona stort bud afsted på Braithwaite

La Liga-eksperten har længe haft et godt øje til den danske landsholdsspiller, som han mener har gjort det forrygende i løbet af det år, han har tilbragt i spansk fodbold. 

- Braithwaite kom til Leganés i januar 2019, og han var i min optik den klart bedste transfer i La Liga den vinter. Han passede helt perfekt til den type fodbold, der blev spillet i Leganés. Klubbens daværende træner, Mauricio Pellegrino, spillede altid med to angribere, og Martin Braithwate var suveræn som makker til Youssef En-Nesyri.

- Da Javier Aguirre overtog holdet, indførte han en meget mere defensiv tilgang, og det er sådan, holdet stadig spiller. Det passer ikke Braithwaite helt så godt, men han har stadig præsteret på et mere end respektabelt niveau, siger nordmanden.

Leganés er bundhold i den spanske La Liga, og det er et hold, som er undertippet i stort set alle kampe. I FC Barcelona er det lige omvendt, og det er desuden en faktor, at Braithwaite skal spille for et hold, der har bolden stort set hele tiden. Det er også noget helt andet end i Leganés.

Spørgsmålet er, om det bliver en udfordring.

- Det er et rigtig godt spørgsmål. Det bliver nemlig meget interessant. Martin Braithwaite har vist, at han er enormt dygtig til at omstille sig, og det kan han også gøre i Barcelona, som man skal huske heller ikke er bange for at spille meget direkte, siger Jonas Giæver og fortsætter:

- Desuden kommer Antonie Griezmann og Lionel Messi nu til at have en spiller omkring sig, som arbejder stenhårdt, og det har de ikke på samme måde været vant til med Luis Suarez, der er en helt anden type. På den måde kan Braithwaite være med til at give Barcelona et lidt andet udtryk og en anderledes dimension i spillet.

Læs også:Braithwaite skrev som barn skoleopgave om Spanien-drømmen

Hånden på hjertet - har Martin Braithwaite reelt niveau til at spille i FC Barcelona?

- Svaret er jo nej. Martin Braithwaite har ikke niveau til at spille i Barcelona, men han har helt klart niveau til at spille i en større klub end Leganés. Det har jeg altid sagt. Men ikke Barcelona. Eller Real Madrid og Atlético Madrid for den sags skyld. Jeg tror, han kunne være en rigtig fin spiller for klubber som Valencia og Sevilla, der er i laget lige under.

- Hvis Barcelona ikke var endt i den situation, som de er med skaden til Ousmane Dembélé, og hvis det havde været et helt almindeligt sommertransfervindue, var Braithwaite aldrig blevet et tema.

Det forlyder, at Martin Braithwaite får en kontrakt frem til sommeren 2024 i FC Barcelona. Så længe regner Jonas Giæver ikke med, at danskeren er at finde på Camp Nou, men han tror, at offensivspilleren kan blive en udmærket case for storklubben. Og Barcelona kan naturligvis også blive en fremragende case Martin Braithwaite.

- Har man Barcelona på sit CV, så betyder det noget for resten af karrieren. Så stiger ens værdi. Tag Yerry Mina som eksempel. Han spillede ganske vist et flot VM, men han var elendig for Barcelona. Alligevel blev han solgt for mange penge til Everton. Jeg tror også, at Barcelona kan sælge Braithwaite til en fin pris om måske et eller to år, siger Giæver.

Nordmanden gætter desuden på, at Martin Braithwaite får et legendarisk rygnummer i FC Barcelona.

- Jeg tør ikke lægge hovedet på blokken, men jeg vil tro, at Martin Braithwaite får nummer 11 i FC Barcelona i resten af indeværende sæson. Jeg kan ikke forestille mig andet end, at han overtager Dembélés rygnummer, og når han så er tilbage fra sin skadespause, får Braithwaite sit eget, siger Jonas Giæver og slår fast:

- Michael Laudrup havde også nummer 11 i FC Barcelona i en enkelt sæson, så det kan jo ikke være bedre. Martin Braithwaite kan gå direkte i Michael Laudrups fodspor. 

Hvis transferen som ventet falder på plads i løbet af det kommende døgns tid, kan Martin Braithwaite debutere for FC Barcelona lørdag eftermiddag mod Eibar på Camp Nou.

Onsdag trænede danskeren med sine holdkammerater i Leganés.

Læs også:Lige nu: Martin Braithwaite er på træningsbanen i Leganes

Læs også:Braithwaite-agent forventer handlen falder på plads om 48 timer

Læs også:Michael Laudrup forudser kort Barcelona-ophold for Braithwaite

Superliga

Mere Superliga

Fokus