• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Ole Hoffskov

AGF vinder, når de andre har bolden mest: Det er fine og brugbare tal

Foto: Getty Images

AGF har i 10 kampe i denne sæson haft under 45 procent i boldbesiddelse - århusianerne har vundet alle 10 gange.

Af Ole Hoffskov

Når Superligaen genstarter torsdag aften, er det med AGF som aktuel treer i landets bedste række, hvor klubben fra Aarhus skal forsøge at fortsætte kursen mod den bedste placering i mere end 20 år.

AGF har således haft en stærk sæson indtil videre, hvor klubben allerede har hentet 40 point. I de første 23 kampe af sæsonen har AGF hentet 12 sejre, og man har blot lukket 25 mål ind, hvilket er den næstbedste defensiv i Superligaen. Samtidig har AGF vist sig dygtige til at forsvare sig, når man har været foran, og modstanderholdene har været mest i boldbesiddelse.

Således viser statistik fra Superligaen, at AGF i 10 af sæsonens kampe har haft under 45 procent af boldbesiddelsen, men at klubben har formået at vinde hver gang. Omvendt har holdet fra Aarhus spillet 13 kampe, hvor man har haft mere end 45 procent af boldbesiddelsen, hvori det er blevet til to sejre, fire uafgjorte og syv nederlag.

I et interview med podcasten Playmaker forholder AGF-træner David Nielsen sig til statistikken og påstanden om AGF som et hold, der har det godt med at overlade initiativet til modstanden.

Læs også:46 Superliga-sommersalg: Kæmpe profiler på affyringsrampen

- Det er nogle fine tal, som også er meget brugbare. Men der er også nogle ting, som ikke er med i possession-værdien; nemlig i hvilken del af kampen, det sker, og hvad stillingen er. Superligaen er så tæt, og pointene er så vigtige, så hver gang et hold kommer foran 1-0, overlader man det meste af spillet til modstanden og prøver at forsvare de tre point. Derfor er tallene måske mere et udtryk for, at vi er kommet foran mange gange og har overladt initiativet til modstanderholdet, siger David Nielsen til Playmaker.

I interviewet taler David Nielsen også om sin pro-opgave på DBU’s træneruddannelse, hvor han skrev om at dominere kampe uden at have bolden, og han mener ikke, at det er et tilfælde, at AGF’s statistik ser således ud.

- Man vil se det samme hos hold, der ligner os; når man er bagud, tager man mere initiativ, og modstanderen vil også lidt mindre. Derfor får man også altid en skævvridning af procentdelen af possession. For grunden til, at man får possession, er, at man er bagud 1-0, siger David Nielsen.

AGF-træneren mener også, at hans hold har udviklet sig markant igennem de to et halvt år, han har været i klubben. For hvor AGF tidligere primært forsvarede sig til point, er holdet blevet bedre offensivt.

Læs også:Optakt: AGF - Randers FC

- Vi har taget nogle skridt videre. Vi er et angrebshold nu, mere end vi er et forsvarshold. Vi er et af de hold, der producerer flest chancer i ligaen overhovedet. Man skal finde ud af, hvad man vil vokse fra. Vi vil alle gerne være rigtig gode, men hvordan man kommer dertil, handler om at finde sin vej. Det er sjældent, at man som træner får den tid, som jeg har fået i AGF. Men det viser også, hvad tid kan gøre, hvis man bygger det op på en fornuftig måde i forhold til den liga, man spiller i, siger David Nielsen.

- Vi er gået fra at være et hold, der fik meget kritik for at stå nede og forsvare, men det har der været en mening med. Vi har fået mulighed for at hente nye spillere, og andre spillere har udviklet sig, så vi er blevet ekstremt farlige. Man skal også bare huske, at vores farlighed i denne sæson også har noget af gøre med de individuelle spillere. Når man præsterer på så højt niveau offensivt, kommer meget af det fra Bundu, Patrick Mortensen og Thorsteinsson eller Ankersen, der alle passer godt ind i systemets principper og har bragt deres egne kvaliteter ind på en måde, så de bliver rigtig farlige, tilføjer han. 

Der er kickoff mellem AGF og Randers FC torsdag klokken 18.00.

Læs også:Superliga-spørgsmål: Er FC København blevet sig selv igen?

Læs også:Ronnie Schwartz vil være Superliga-topscorer: Nu er det min tur

Læs også:Thomasberg har valgt sine spillere: Her er Randers-truppen til AGF-kamp

Superliga

Mere Superliga

Fokus