• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Ole Hoffskov

Optakt: Kroatien - England

Foto: Getty Images

Hvem skal spille VM-finale i Moskva? Kroatien og England står over for hinanden i en nervepirrende semifinale på Luzhniki Stadium

Af Ole Hoffskov

Kampfakta:
Kampstart: Onsdag klokken 20.00
Spillested: Luzhniki Stadium, Moskva 
Dommer: Indtil videre ukendt 
På TV: DR1
Hashtag: #kroeng #vmdk

Holdnyt:
Kroatien:
Luka Modric og holdkammeraterne har spillet en fin slutrunde, og de har afgjort også haft heldet med sig. To gange i træk har holdet været i straffesparkskonkurrence, og begge gange har Kroatien trukket det længste strå. Det gik ud over Danmark i ottendedelsfinalen og VM-værterne fra Rusland i kvartfinalen.

Dermed er landet med det beskedne indbyggertal på 4,1 millioner nu blandt de sidste fire hold.

Kroatien har dygtige spillere på alle pladser, men det er naturligvis den centrale midtbane med Luka Modric og Ivan Rakitic, der skiller sig ud, og de to har i høj grad leveret varen i Rusland. Det er ikke mindst deres fortjeneste, at kroaterne er nået så langt. Dejan Lovren har også spillet en fin slutrunde i det centrale forsvar.

Zlatko Dalics mandskab var bedre i det indledende gruppespil end i knockout-fasen, hvor holdet bestemt ikke har været uheldige, men samtidig må man også rose mandskabet for to gange i træk at holde nerverne i ro og trække det længste strå i så ubarmhjertig en disciplin som en straffesparskonkurrence.

Kroatien har trætte ben, men hverken skader eller karantæner forud for England-kampen. 

England:
Pinslerne ser endelig ud til at være forbi for England.

Det kan godt være, at Three Lions ikke bliver verdensmestre, men en plads blandt de sidste fire ved VM er en flot præstation af velklædte Gareth Southgate og hans mandskab. For en gangs skyld er England forbi det punkt, hvor man kan betegne dem som en skuffelse ved en slutrunde - nu handler det om ikke at hvile på laurbærene.

Mod Colombia i ottendedelsfinalen vandt englænderne lotteriet fra 11 meter, men i den efterfølgende kvartfinale mod Sverige var der ingen tvivl. England var langt bedre end svenskerne og vandt en sikker 2-0-sejr.

Dele Alli har været småskadet under VM, men han var på pletten med en scoring mod Sverige og virker til at kunne kæmpe sig igennem de sidste to kampe. Dermed har Gareth Southgate alle mand til rådighed mod Kroatien.

Så er spørgsmålet bare, om fodbolden er på vej hjem.

Karantæner:
Kroatien: Ingen
England: Ingen

Bud på startopstillinger:
Kroatien (4-2-3-1): Subasic - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic - Rakitic, Modric - Rebic, Kramaric, Perisic - Mandzukic

England (3-5-2): Pickford - Walker, Stones, Maguire - Trippier, Alli, Henderson, Lingaard, Young - Sterling, Kane

Profilen:
Jordan Pickford har været den store helt for England de seneste par kampe. Mod Colombia blev han den store i straffesparkskonkurrencen, og han havde flere klasseredninger mod Sverige. Everton-keeperen skal også være på dupperne onsdag aften - der skal nok blive en del at se til. 

Vidste du, at..:
Domagoj Vida, der scorede for Kroatien i den forlængede spilletid mod Rusland, var også en del af kroaternes VM-trup for fire år siden, men her spillede han ikke et eneste minut. Han var til gengæld fast mand ved EM to år senere.

Dom:
VM-slutrunden er nu så fremskreden, at trætheden er begyndt at melde sig hos spillerne, og det må nok især gælde for kroaterne, der har været ude i 120 minutter i både ottendelsfinale og kvartfinale. Giver det mon englæderne et lille plus i et opgør, der bliver afgjort af de helt små marginaler?

Kroatien er nok små favoritter på papiret, men de kommer på hårdt arbejde, og vi tipper England til at gå i VM-finalen, men det bliver efter overarbejde. 1-1 står der på måltavlen efter både 90 og 120 minutter, og så skal Kroatien for tredje gang i træk i straffesparkskonkurrence - denne gang hiver de det korte strå.

Tidligere indbyrdes kampe, form og tabel:

Superliga

Mere Superliga

Fokus