• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Torsten Kjems Hansen

Sådan ender Superligaen: FC København skal ikke vide sig sikker

Sådan ender Superligaen: FC København skal ikke vide sig sikker
Foto: Paul Faith / Polfoto

Hvordan ender Superliga-sæsonen 2016/17? Tipsbladet.dk's journalister kommer med hver deres bud på Superligaens slutstilling. Her er det nyhedschef Torsten Kjems, der giver sit bud.

Af Torsten Kjems Hansen

Der er gået fem dage siden EM-finalen blev spillet, og lad os da endelig komme videre. Selv om stjernedrysset ikke altid falder tæt over den danske liga er der bare noget ganske særligt ved  Alka Superligaen og den spænding, der fornemmes frem til en ny sæson.

Og denne gang oven i købet med et helt nyt system, som først skal implementeres rigtigt hos alle fans og followers (Det er faktisk slet ikke så svært - tjek selv)

Jeg har været en del af den redaktionelle beslutning om sammen med mine kolleger på tipsbladet.dk at komme med et bud på, hvordan stillingen bliver for de nu 14 hold i Superligaen efter grundspillet - altså de første 26 spillerunder. Selv om det i tankerne egentlig lyder lige til, er det som så meget andet omkring dansk fodbold ganske svært at forudsige.

Jeg har ved tidligere sæson-forudsigelser virkelig brændt nallerne og derfor siden  modtaget kollegial hån. Så nervøs og usikker denne gang? Ikke det der ligner - denne gang sidder stillingen lige i øjet.      
 
Sådan bliver stillingen i grundspillet efter 26 spillerunder. 

1.FC København
På trods af Nicolai Jørgensens afgang og Thomas Delaneys mulige exit er, er erstatningerne med den rette kvalitet blevet hentet, og FCK må og skal påtage sig favoritværdigheden ganske som vanligt. Europæisk gruppespil eller ej - FC København stryger til tops igen.

2. FC Midtjylland
Der var for store udsving i den seneste sæson, men kvaliteten i truppen er til stede. Den større erfaring til spillere som Pione Sisto og Paul Onuachu skal man ikke underkende, og med forlængelsen af Rilwan Hassan, en topscorer-type som Martin Pusic og en landsholdsspiller som Jakob Poulsen i startopstillingen - ja så er FC Midtjylland i den grad konkurrencedygtige, når det kommer til at spille med helt fremme. Og glem så ikke et endnu uset potentiale hos Vaclav Kadlec. Faktisk er FC Midtjylland klart tættere på FC København end afstanden er til ligaens tredje bedste hold. Nok er FCK favorit, men FCM står på spring ved den mindste FCK-slingrekurs.

3. AaB
AaB's tab af Nicolaj Thomsen er på papiret stort, og det samme med forsvarskrigerren Kenneth Emil Petersen. Men AaB har for vane at hente de rette afløsere og give plads til nye og spændende kræfter fra egne rækker. Indtil videre ser indkøbene af Markus Holgersson og Marco Meilinger ganske spændende ud, og kan Casper Sloth nå samme højder som sin bedste tid i AGF, er der en klassespiller i vente. Og Nicklas Helenius i front ved alle, hvad kan, hvis først, der kommer hul

4. Brøndby IF
Det bliver mere end spændende at se, hvad Alexander Zorniger formår at at få ud af Brøndby-materialet. Flere spillere, der ikke passer ind i det voldsomme presspil, som den tyske træner har indført, er blevet prikket og er enten væk eller på vej. Men selv om Brøndby nok skal presse sig ind i slutspillet, vil det være ganske utroligt, hvis de for alvor byder topholdene op til dans. Det handler fortsat om tålmodighed og system-læring, og det vil koste nederlag i løbet af efterårssæsonen.

5. OB
Det fynske flagskib har nu endelig den kraft, der skal til for at spille med om medaljer? På papiret måske nok, men hvordan med praksis. Rasmus Falk er væk, men til er kommet navne som Rasmus Jönsson, Kenneth Emil Petersen og Mathias Thrane fra AaB samt Jeppe Tverskov og Joao Pereira fra SønderjyskE. Det ligner en større udskiftning i startopstillingen - og hvorfor skulle det gå gnidningsfrit i OB i denne sæson? Det må være på sin plads at sigte efter en placering i slutspillet om de seks bedste pladser, men medaljerne må de vente med på Fyn.

6. SønderjyskE
Danmarks svar på Leicester - kan de mon gentage kunststykket? Det er ikke noget, jeg vil hænge min hat på. Selvfølgelig har den seneste sæson løftet klubben, trænerstaben og spillerne til højder, de kun tidligere havde hørt om, men i denne sæson, vil modstanderen være beredte og SønderjyskE-maskinen med den direkte stil mod målet vil blive mødt med nye taktiske strategier. Måske rækker det til et slutspil, måske ikke. Det bliver der omkring.

7. AGF
Næste trin i Riddersholms AGF-projekt skal tages i denne sæson, og selv om drømmene i Aarhus-klubben går på en plads i slutspillets og top 6, kan det sagtens vise sig at være en kende for tidligt. En stor flok spillere er væk i forhold til den seneste sæson, og selv om der er gjort fornuftige og spændende indkøb ved blandt andre Martin Spelmann og Mustafa Amini, går AGF eksempelvis ind til sæson-starten uden at have løst udfordringen i forsvaret, hvor det ikke lykkedes at holde på ellers solide Josip Elez. AGF-flokken skal rystes sammen på ny - den slags har det med at tage tid. Derfor ingen top 6 i denne omgang.

8. Viborg FF
Der er foretaget ganske mange og på papiret også glimrende indkøb til den nye sæson. Kan Keller blive indlemmet i truppen uden snakken i krogene, kan Jung-Bin Park finde sig bedre til rette og vise mere kontinuitet end i Hobro, og kan dygtige boldspillere som Oliver Thychosen og Andreas Bruhn få tingene til at svinge...så bliver det en fin sæson for Viborg.

9. Lyngby BK
Det er ikke noget ueffent hold, Lyngby træder ind i Superligaen med. Som oprykker er det ganske spændende at det er lykkes at hente kræfter som målmand Jesper Hansen, offensiv-dribleren Emil Larsen og all-rounderen Martin Ørnskov til i transfervinduet. Læg dertil næsten 230 Superliga-kampe i Hallgrimur Jonasson og Lasse Rise, der kommer til fra henholdsvis OB og Esbjerg fB. Lyngby står på papiret stærkest af de tre oprykkere og skal nok placere sig fornuftigt og kommer ikke på tale som nedrykker.

10. FC Nordsjælland
I Nordsjælland handler det fortsat i høj grad om udvikling af egne og unge spillere, hvilket da også skinner igennem på transferfronten, hvor Mohammed Fellah fra Esbjerg fB er eneste nye ansigt i en trup, der har sagt farvel til fire spillere. Hjulmand har støbt det rette fundament tidligere, kan gøre noget lignende igen, men ikke i denne sæson.

11 Randers FC
Der er uden tvivl sket ret meget mere, end selv de mest pessimistiske Randers-folk kunne have frygtet inden for det seneste år. Fire vigtige spillere fra startopstillingen i sæsonpremieren for et år siden er væk i form af Keller, Borring, Johnsson og Amini. Dertil kommer en sidenhen fast starter i Jeppe Tverskov, der også er væk. Det kan blive en tung start for klubbens nye chef Olafur Kristjansson, der dog tidligere har vist kølighed og leveret ganske glimrende i FCN-tiden.

12. Esbjerg fB
Med Colin Todd landet som ny cheftræner, er håbet i det vestjyske, at det bliver startskuddet til at lægge alt den kaos, der har hærget klubben gennem de seneste måneder bag sig med økonomiske problemer, bestyrelses-flugt og trænerfyring. Det må være håbet, at offensive nyindkøb som Brent McGrath  og Mads Hvilsom slår til, for ender Esbjerg i samme målscoringsproblemer som i den seneste sæson, bliver det tung - meget tungt.

13. Silkeborg IF
Setupet virker frem mod sæsonpremieren ganske skrøbeligt. Ikke fordi truppen er dårlig, men bredden er godt nok svær at få øje på. Et par skader og lidt karantæner hen af vejen kan gøre efteråret ganske udfordrende for Peter Sørensen, der i forvejen ikke råder over mange spillere, som konkurrenterne vil stille sig i kø for. Sørensen kommer til at svinge pisken, men selv det kan vise sig ikke at være nok. Det blive en hård omgang for oprykkerne.

14. AC Horsens
Bo Henriksen skal nok komme til at tage kegler som Superliga-træner. Spørgsmålet er, hvor mange hans mandskab kommer til at tage. Det bliver med fight på banen og masser af spruttende verbale indspark fra sidelinjen. Men hvor langt bærer det? Den nye turneringsstruktur gør jo, at chancen for overlevelse vil være der frem til den sidste knockout-kamp i "nedrykningsfinalen." Her er AC Horsens et godt bud som den ene deltager.

I skal vi så også gøre arbejdet færdigt og uddele medaljer samt den ene direkte nedrykningsplads bliver det som følger:

Guld - FC København: Kvaliteten gør forskellen og FCK henter på ny det danske mesterskab
Sølv - FC Midtjylland: FCM er landets uden tvivl næst bedste mandskab - ingen slinger her
Bronze - AaB: De nye spillere bliver et hit og finder sig til rette i et i forvejen vellykket system under Lars Søndergaard

Direkte nedrykning: Silkeborg IF må lade livet efter at have tabt nedrykningsfinalen til AC Horsens

Superliga

Mere Superliga

Fokus