Video : Tipsbladet
Superliga

FCM var kunder hos kritiseret regime: Det viser, at der er problemer overalt

FC Midtjylland gør sig til kunder hos kongefamilien i Dubai, vurderer to eksperter, når holdet spiller kamp på et stadion, som emiren og hans familie kontrollerer.

FC Midtjylland var allerede foran 5-0 mod Jiangsu Suning, så Evanders mål til 6-0 var kun prikken over i'et. Men hvilken prik. Brasilianeren spillede et-to med Awer Mabil, og selv om han var omgivet af fire kinesere, chippede han bolden i mål fra 20 meters afstand. Målmanden kunne ikke andet end se til i beundring, mens bolden sejlede over ham i en blød bue.

Evanders mål faldt ét minut før tid i FC Midtjyllands generalprøve, og dermed kunne holdet ikke har fået en bedre optakt til det vigtige forår, der står for døren. Hvor smukt Evanders mål end var, var der også noget uskønt over kampen, mener kilder, som tipsbladet.dk har talt med.

Den blev spillet på Dubai Club Stadium, som til daglig tilhører Shabab Al Ahli FC. I spidsen for klubben står Dubais hersker, sheik Mohammed, og hans tre sønner Hamdan, Mansour og Ahmed. Dermed, vurderer eksperter, har FC Midtjylland gjort sig til kunder hos kongefamilien.

- Det er svært at se det på andre måder, konstaterer Nicholas McGeehan, som er Human Rights Watch’ tidligere udsendte i landet, og som i dag arbejder som uafhængig forsker og konsulent på menneskerettighedsområdet.

Martin Hvidt, der er lektor på Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet, stemmer i.

- Det er meget klart, at man er kunde ved kongefamilien. I gamle dage tilhørte en stor del af jorden kongefamilien, og det gør den stadigvæk, så der er mange bygninger, som er ejet af kongefamilien. Stadions er det heller ikke private folk, der har bygget. Så der er en ret direkte connection til kongefamilien, siger han.

Læs også:Gennemhuller FC Midtjyllands forklaring: Det er ret svagt

En del af en virksomheds ansvar
FC Midtjyllands placering af træningslejren og villighed til at benytte faciliteter, som tilhører sheiken og hans familie, vækker undren hos Amnesty International Danmark. Generalsekretær Trine Christensen siger:

- Det ligger i en virksomheds ansvar at gøre sig klart, hvem der er leverandør til de produkter, som man benytter sig af.

- Det er vigtigt at kigge på, hvor man overnatter, men det handler også om, hvad man ellers kommer i kontakt med. Der er det helt oplagt at kigge på de baner, man spiller på: Hvem er leverandør af dem? Hvilke forhold arbejder de mennesker under? Og hvem ejer dem, og hvem kommer man i berøring med og dermed støtter økonomisk?

FC Midtjylland afviste i sidste uge at kommentere kritikken fremsat på tipsbladet.dk angående holdets træningslejr i Dubai. Klubben henviste til direktør Claus Steinleins kommentarer til Herning Folkeblad i december.

- Vi har sikret os, at det hotel, vi bor på, overholder alle internationale regler og konventioner. Det var afgørende for os, og det er vi blevet sikret gennem vores samarbejdspartner, sagde han.

Læs også:Ekspert: FCM er med til at opretholde et system, der mishandler mennesker

Den forsikring holdt dog ikke, som tipsbladet.dk kunne fortælle. Foruden hotellet spillede holdet altså på et stadion, som hører under kongefamiliens besiddelser. Det illustrerer en væsentlig pointe, mener Nicholas McGeehan.

- Det viser, at der er problemer over alt. Hvor end man er i den region, især i De Forenede Arabiske Emirater, som Dubai er en del af, bliver man konstant trukket ind i alle mulige problemer med menneskerettigheder. Om det er hotel, stadion eller ens modstander, siger han.

Trine Christensen fra Amnesty International ser samme problem: Når man rejser til Dubai eller et af de andre lande, der systematisk undertrykker sin befolkning, kan man ikke undgå at have berøring med overgreb. Så derfor bør man måske overveje at lægge sin træningslejr et andet sted, lydet det fra generalsekretæren.

- Jeg har fuld forståelse for, at man i ledelsen tænker: "Hvordan får vi bedst mulige sportslige vilkår?" Det er det, ledelsen er til for. Men det er vigtigt at være bevidst om, hvor der ligger en risiko for, at man bidrager til krænkelser af menneskerettighederne. Enten direkte eller indirekte. Det har en sportsklub også ansvar for at gøre, siger hun.

- Det viser jo bare, hvor svært det er at undgå at komme i berøring med de her problematikker, når man vælger at lægge sine træningslejre i Dubai og Emiraterne.

Læs mere om Dubai og emir Mohammed bin Rashid Al Maktoum her.

Læs også:Alt om FC Midtjylland: Topholdet har lavet store indkøb i jagten på guldet

Læs også:Blog: 10 ting jeg glæder mig til i Superliga-foråret

Læs også:Optakt: FC Midtjylland - Lyngby BK