• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Kenneth Jensen

Optakt: FC Midtjylland - Lyngby BK

Foto: Getty Images

Superligaens tophold åbner foråret med en kamp hjemme mod Lyngby Boldklub, og hjemmeholdet har vist skræmmende styrke sidst i testkampene.

Af Kenneth Jensen

Kampfakta:
Kampstart: Mandag klokken 19.00
Spillested: MCH Arena, Herning
Dommer: Morten Krogh
På TV: TV3 Sport
Hashtag: #fcmlbk #sldk

Holdnyt:
FC Midtjylland:
De går ind til forårssæsonen i Superligaen med et forspring på fire point ned til guldrivalerne fra FC København, der tilmed tabte fredag, så FC Midtjylland står godt før de sidste 16 kampe i dansk fodbolds bedste række og kan med en sejr over Lyngby gå syv point foran FCK.

Klubben fra Ikast og Herning har brugt vinterpausen på at forstærke offensiven med Lasse Vibe, Anders Dreyer og Ronnie Schwartz - de to førstenævnte ventes at gå direkte i startopstillingen. Defensivt har man i Dion Cools fået et alternativ på højrebacken.

Dermed har træner Brian Priske fået de ønskede offensive forstærkninger, efter man i efteråret måske lige savnede en spiller eller to til de forreste pladser. Man har for en stund sagt farvel til Junior Brumado, der skal forsøge at få gang i karrieren i Silkeborg, så alt i alt står FCM styrket før foråret.

Klubben har tabt et par træningskampe - 2-3 til Silkeborg og 0-1 til Fredericia - men i de to kampe har man enten har forsøgt nogle nye taktiske ting eller spillet med reserver og unge spillere. Man har i opstarten slået Esbjerg med 4-1, vundet 4-0 over Hammarby, besejret Shandong Luneng FC med 2-0 og senest smadret Jiangsu Suning FC med hele 6-0. De nye folk er også kommet godt fra start - både Lasse Vibe og Anders Dreyer har været ivrige målscorere for FCM.

Skader er der ikke mange af hos Brian Priskes tropper. Klubben er uden den unge højre back Oliver Olsen, der formentlig ikke kommer i aktion i foråret, fordi han er ved at arbejde sig tilbage fra en korsbåndsskade, mens Zsolt Korcsmar heller ikke ventes at spille nogen rolle i foråret. Også Kristian Riis er ved at arbejde sig tilbage efter alvorlige skader.

Spillere som Manjrekar James og Sammy Skytte ventes heller ikke at komme i aktion for FC Midtjylland i dette forår - spørgsmålet er, om de ender med at blive udlejet. Ude er Sory Kaba af forårspremieren - den store angriber har døjet med nogle problemer i opstarten og var ikke med i sidste testkamp. Valgt fra til truppen er venstre back Marc Dal Hende, mens 17-årige Aral Simsir er blandt de udtagede.

FC Midtjylland er med også uden midtbanestjernen Evander, der sidder over med karantæne.

Lyngby BK:
De spillede så fremragende et efterår, og det er svært at se, at Lyngby skal kunne komme i problemer. Hele 28 point ragede holdet til sig, og aktuelt ligger man med samme pointantal som AaB på sjettepladsen. Den plads, der giver adgang til Mesterskabsspillet om seks runder. Men selv om pilen peger mere op end ned for Lyngby, har man ganske givet respekt for nedrykningsstregen og det faktum, at tre hold rykker ud af Superligaen.

Der starter lige på og hårdt for Lyngby, der altså åbner foråret med en udekamp mod topholdet FC Midtjylland, og det bliver ikke nemmere af, at der også venter kampe mod Brøndby, AaB og FC København inden slutspillet senere i foråret.

I det stille har Lyngby Boldklub klaret sig glimrende i opstarten. Holdets fem testkampe har kastet tre sejre af sig, et nederlag og en uafgjort. Nederlaget kom til det stærke tyske mandskab Hansa Rostock, mens det uafgjorte resultat kom mod svenske Östersunds FK. Sejrene er kommet mod Hvidovre, portugisiske Farense og svenske Helsingborgs IF.

Værd at bemærke er det, at Emil Nielsen lavede hattrick mod Helsingborgs IF, mens angriberne André Riel og Frederik Gytkjær også har scoret et par gange i testkampene. Dermed ser det ud til, at træneren har lidt at vælge imellem i offensiven.

Christian Nielsen har roteret en del i testkampene, men der begynder at tegne sig et billede af, hvem der spiller fra start i forårsåbneren mod FC Midtjylland.

Lyngby-chefen er uden reservekeeper Oskar Snorre, midtbanespillerne Martin Ørnskov og Jesper Christjansen samt Adam Sørensen og Magnus Warming. Ude er også Lasse Nielsen.

Karantæne:
FC MIdtjylland: Evander
Lyngby BK: Ingen

Bud på startopstillinger:
FC Midtjylland (4-2-3-1): Hansen - Andersson, Sviatchenko, Scholz, Paulinho - Onyeka, Sparv - Mabil, Dreyer, Anderson - Vibe

Lyngby Boldklub (3-5-2): Mikkelsen - Tshiembe, Gregor, Geertsen - Fosgaard, Rømer, Enghardt, Hebo, Da Silva - Nielsen, Gytkjær

Profilen:
Målmand Jesper Hansen var med til at vinde bronze med Lyngby tilbage i sæsonen 2016/2017, og de gode præstationer fra keeperen var med til at sikre ham et skifte til FC Midtjylland. Hansen, 34 år, var en sikker sidsteskanse i efteråret, hvor han bare lukkede 13 mål ind og vandt det Gyldne Bur. Keeperen har kontraktudløb til sommer, så det bliver interessant at se, om han til den tid fortsat skal være en del af FC Midtjylland.

Vidste du, at..:
Mens Lyngby er et stærkt hjemmehold, har klubben vist store svagheder på udebane. Bare seks point har man formået at hente i ni udekampe, og det er kun Esbjerg fB, der har formået at få færre point på udebane i denne sæson.

Dom:
Det er top mod bund i Superligaen, og topholdet FC Midtjylland må også formodes at komme fra kampen mod Lyngby med en sejr. Klubben har vist gode kvaliteter i testkampene, og de nye folk - Lasse Vibe og Anders Dreyer - har vist lovende takter og har lavet mål. Samtidig virker defensiven til fortsat at være solid.

Selv om Lyngby har imponeret og har gjort det godt i testkampene, ligner det en sikker hjemmesejr.

Vi tror, Brian Priskes tropper viser skræmmende styrke fra starten af forårssæsonen og vinder med 3-0.

Tidligere indbyrdes kampe, form og tabel:

Læs også:Store profiler ude af Superligaens forårs-premiere

Læs også:FC Midtjyllands storindkøb før forårsstarten: Vi er, hvor vi skal være

Læs også:Optakt: Esbjerg fB - FC København

Læs også:Alt om FC København: Sultne løver på ulvejagt

Læs også:Vinterpause i Superligaen: Sådan gør din klub